Η ανακοίνωση από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη έχει προκαλέσει σοκ ακόμη και μέσα στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τον μουσικό που ήταν επί χρόνια μέλος του hip hop συγκροτήματος Ημισκούμπρια.


Προφανώς και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση, καθώς κυκλοφορούσε ως φήμη, αλλά οι αντιδράσεις δεν είναι λιγοστές. Ήταν κάτι που ψιθυριζόταν στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου και σε κάποια στελέχη οργανώσεων κυρίως του Νοτίου Τομέα. Οι αντιδράσεις εδράζονται στην αντιφατική προσωπικότητα του εν λόγω καλλιτέχνη. Καθώς κατά καιρούς έχει ανακτήσει ή γράψει υπό τη μορφή στίχων σχόλια που έχουν προκαλέσει την ομοφοβία και τον σεξισμό, και την ίδια στιγμή εμφανίζεται να υπερασπίζεται με πάθος τα δικαιώματα μειονοτήτων.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα Parapolitika.gr «τα Παραπολιτικά από τον Οκτώβριο του 2022 είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω υποψηφιότητα. Όταν όμως δημοσιεύτηκε το σχετικό “φύλλο”, ο γνωστός ράπερ μέσω ανάρτησης στα social media το είχε σχολιάσει ειρωνικά. Για την ακρίβεια, είχε γράψει “Ποιο έντυπο τα ψελλίζει αυτά; Όχι τίποτα άλλο… αλλά να ενημερωθώ κι εγώ βρε αδερφέ”».

«Στην περίπτωση Μιθριδάτη έγιναν δυο κωλοτούμπες», σχολίαζε ειρωνικά στέλεχος του κόμματος «μια του ίδιου του καλλιτέχνη που κατά το παρελθόν κορόιδευε τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση των μνημονίων και εκείνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως για την ανάγκη να προσεγγίσει τη νέα γενιά που μας γυρνάει και εμάς την πλάτη, αποδέχεται τον Μιθριδάτη»...

Το θέμα της υποψηφιότητας Μιθριδάτη φαίνεται πως δύναται να προκαλέσει σοβαρότερο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος από αυτό που καλείται να λύσει. Σύμφωνα επίσης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται πως η υποψηφιότητα του προέκυψε από την ανάγκη για αύξηση των ψήφων. Δηλαδή για μικροπολιτική, καθώς ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης απευθύνεται στους νέους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η ψήφος των νέων που απέκτησαν εκλογικό δικαίωμα από το 2019 ως το 2022 ανέρχεται στις 440.000. Ένα όχι ευκαταφρόνητο εκλογικό ποσοστό.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ΝΔ σύμφωνα με την οποία «ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε με πανηγυρικό τόνο χθες την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύοντας τη στράτευσή του εδώ και καιρό κάτω από τις κομματικές του σημαίες. Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς είναι αδιάφορες οι ομοφοβικές και οι χυδαία σεξιστικές αναφορές του Μιθριδάτη, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές. Ισχύει το ίδιο και για τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ζητήσει την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια ή ενόψει εκλογών θα κάνει τα “στραβά μάτια”;»

Ο ίδιος απαντώντας στις κατηγορίες τόνισε: «Έχω πολλά χρόνια έκθεσης στις πλάτες μου, αγαπητοί μου, και ο κόσμος με έχει κρίνει ήδη. Ξέρει πως πάντοτε υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και κάθε ανθρώπου γενικότερα. Πάντα θα είμαι κόντρα στους διαχωρισμούς, στις διακρίσεις και τις στερεοτυπίλες».

Σκληρή ανακοίνωση από Συρεγγέλα

Σκληρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του ερμηνευτή Μιθριδάτη εξέδωσε χθες και η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, εξαιτίας των σεξιστικών σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν: «Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θυσιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον βωμό των ψήφων. Οι δηλώσεις στο παρελθόν του Μιθριδάτη είναι απόλυτα καταδικαστέες και όλες αυτές οι σεξιστικές συμπεριφορές σαφώς θα πρέπει να καταδικάζονται από όλες και από όλους».

Τραγούδια με στίχους - σκουπίδια

«Ποιητικά» ερανίσματα από την 12λεπτη... εποποιία με τίτλο «Για να μην τα χρωστάω» που παρουσίασε ο ράπερ καλλιτέχνης μέσα στην πανδημία, τον Μάιο του 2021. Τα αποσπάσματα από το «έπος» είναι λίγα, καθώς ολόκληρος ο «ύμνος» χωρίζεται σε τέσσερις «ραψωδίες» συχνά ακατανόητων συνονθυλευμάτων και οργισμένων συνθημάτων, συνολικής έκτασης 1.690 λέξεων...

«Μια πρωθυπουργάντζα, που έχει στην καβάτζα

κάθε ορντινάντζα, δευτεράντζα για μπροστάντζα

όλοι όρνιθες του αρίστου και funny

και θα ’λεγα “Εντάξει, φίλε, μάλλον πλάκα κάνει,

ο Λουδοβίκος μας, ο άρχοντας, ο άναξ”

αν ο κόσμος δεν κατάπινε όλη μέρα Xanax...

Υπουργός αηδίας και πρωτογονίας

δίνει απλόχερα μαθήματα ηγεμονίας.

Να θηλάζουνε την πρωθυπουργική τη nipple (θηλή).

Ψηφοφόροι, σουρταφέρτες πηγαινέλες

μόνο συνεπείς σε ποδοσφαιρικές φανέλες...

Πάλι για το πόπολο, ούτε πόμολο ρε 'συ

δίνε κώλο εσύ κι εγώ πόνο στην πόλωση.

Όλα στη διαφθορά και μες στην καμφορά

δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα,

τον κώλο σου σε αφορά να αγαπάς παράφορα

μην σου παίζει και η συνείδηση παιχνίδια διάφορα...».


Ρεπορτάζ: Παύλος Μπέης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/4