Την οικονομία φέρνει στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά ότι αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της διακυβέρνησής του έναντι της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. «Χαιρετίζω την ευκαιρία να μιλήσω για την ανθεκτικότητα των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ιδιαίτερα της ελληνικής οικονομίας, και την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία πέρυσι», δήλωσε ο κ. Ντόναχιου, που θα συναντηθεί επίσης στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη στα οποία αναμένεται να δώσει βάση ο πρωθυπουργός είναι η ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, στο 5,5% του ΑΕΠ, η συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού, η κατακόρυφη άνοδος των εξαγωγών, η αύξηση των επενδύσεων -και μάλιστα από ορισμένους παγκόσμιους κολοσσούς- και η μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Και αυτά, όπως αναμένεται να υπογραμμίσει, έγιναν και γίνονται παράλληλα με μείωση φόρων και εισφορών - μία πολιτική για τη συνέχιση της οποίας θα δεσμευθεί.

«Σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, προσέλκυσε επενδύσεις, μείωσε την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό, αναγέννησε τη ναυπηγική της βιομηχανία. Έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σταθερά, πιο τολμηρά, μπροστά», είναι το πολιτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, όπως το εκφράζει και μέσα από τη σχετική ανάρτηση που έκανε χθες το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», και στις 17:00 θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, Γιοχάνες Χαν.

Η ανάπτυξη που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία και η οποία δημιουργεί περιθώρια για μέτρα στήριξης και νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα. Χθες, στη συνάντηση εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επεσήμανε πως «τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τα οποία προέρχονται από τον τουρισμό και αυτά ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Με αποτέλεσμα να έχουμε και περισσότερες δημοσιονομικές αντοχές να στηρίξουμε την κοινωνία με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισαγόμενης ακρίβειας».

Το δεύτερο στοιχείο που επισημαίνει σταθερά στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός είναι η ανάγκη για αύξηση των μισθών, που αποτελεί και μία από τις βασικές δεσμεύσεις του για τη δεύτερη τετραετία. Στη συνάντηση με τον ΣΕΤΕ, αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον τουρισμό, έκανε λόγο για «τη δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος», προσθέτοντας πως «αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά φυσικά και τις ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται ως προς το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να σχεδιάζουμε από τώρα παρεμβάσεις που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα».