Σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την Λούκα Κατσέλη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη, θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος  του και θα τις συζητήσει με φορείς που εμπλέκονται με αυτό το θέμα.
Η παρουσία της Λουκάς Κατσέλη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έχει προφανώς την σημασία της καθώς μέχρι σήμερα «ο νόμος Κατσέλη» υπήρξε η μοναδική λύση η οποία οφέλησε πολλούς πολίτες που βρέθηκαν στην κόψει του ξυραφιού εξ αιτίας των χρεών τους.
Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τρεις πτυχές:
1. Κατ’ αρχήν θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες.
2. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Επισημαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικά κριτήρια.
3. Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.
«Η συγκεκριμένη πρόταση, λένε τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Επισημαίνουν ακόμα ότι το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ, την ώρα που οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων».
Αναφέρουν ακόμα ότι χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέχρι προσφάτως εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους πλέον είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Όπως είναι γνωστό στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. «Ένα σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών και, αφετέρου, της μεσαίας τάξης» λένε χαρακτηριστικά .
Οι ίδιες πηγές, τονίζουν ότι ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του.  Επισημαίνουν ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους  πλειστηριασμούς.