Το ιδιωτικό χρέος θα είναι το μείζον ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο υποψήφιος βουλευτής στην Εύβοια με τον ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με αφορμή την πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αρκετές νομοθετήσεις για τα ατομικά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Μιθριδάτη, επισήμανε πως οι καλλιτέχνες έχουν καθήκον να έχουν πολιτική παρέμβαση.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χατζηγιαννάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κος Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την πρόταση που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης
Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ούτε υποκριτικό ούτε εκ των υστέρων, είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να προχωρήσει. Για μένα είναι ίσως το μείζον ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια. Το ιδιωτικό χρέος θα είναι το μείζον ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί από τις εκλογές. Βλέπουμε να έρχεται έτοιμο να σκάσει.

Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η άποψη μου είναι, χωρίς να ξέρω τις λεπτομέρειες που θα τις ακούσουμε το απόγευμα από τον Τσίπρα και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει και να προτείνει μια ρηξικέλευθη πολιτική. Προφανώς θα έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

ΔΗΜ: Διαβάζω ότι θα μιλήσει για μια δεσμευτικότητα για τους πιστωτές, πως θα δεσμεύσετε τις τράπεζες; Γιατί και τώρα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πέρα από παρότρυνση δεν μπορεί να δεσμεύσει και να υποχρεώσει κάποια τράπεζα.

Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Προφανώς και μπορεί με ανάλογη νομοθέτηση, στην οποία θα υποχρεώνει την τράπεζα πχ. να δίνει τα στοιχεία σε όλους τους οφειλέτες. Το πρώτο φαντάζομαι θα είναι να δεσμεύονται οι τράπεζες να δώσουν όλα τα στοιχεία και επειδή ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των κόκκινων δανείων έχει ήδη μεταφερθεί ήδη στους servicers θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στα ποσά τα οποία οι servicers έχουν αποκτήσει τα δάνεια, προφανώς και αυτές είναι ιδιωτικές εταιρείες και πρέπει να βγάλουν ένα μικρό κέρδος αλλά να έχουν αγοράσει στο 8 ή 10% ή στο 15% της αξίας του δανείου και να ζητάνε από τους οφειλέτες πέντε φορές τα χρήματά τους νομίζω ότι δεν είναι λογικό κέρδος αυτό. Αυτό είναι αισχροκέρδεια.

ΔΗΜ: Θα έχει ενδιαφέρον να μας πείτε πως θα παρέμβετε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί από εκεί ξεκινούνε όλα

Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα προτείνουμε να έχουν λογικό κέρδος και οι τράπεζες και οι servicers και να δίνετε η δυνατότητα στους οφειλέτες όχι να μην πληρώνουν, να πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν είχαν νομοθετήσει όταν ήταν στη κυβέρνηση για το γάμο των ομοφυλοφίλων, τις υιοθεσίες από τα ομόφυλα ζευγάρια
Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σε όλη τη διαδικασία ιδίως των δικαιωμάτων των ατομικών και των ελευθεριών ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ προοδευτικές νομοθετήσεις κατά τη διάρκεια ’15-’19 δυστυχώς όμως τότε υπήρχε μια συγκυβέρνηση με ένα κόμμα το οποίο ήταν κάθετα αντίθετο σε τέτοιου είδους νομοθετήσεις, και το φτάσαμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ωριμότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες δεν προστατεύονταν. Τώρα προφανώς αφού δεν θα έχουμε ένα κόμμα το οποίο είναι τελείως αντίθετο σε τέτοιου είδους νομοθετήσεις και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, θα φέρουμε το ένα βήμα παραπέρα το οποίο γίνεται σε όλο τον δυτικό κόσμο και μόνο στη χώρα μας δεν συζητάμε για τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία πρέπει να είναι αυτονόητα.

Για την υποψηφιότητα Μιθριδάτη
Μ.ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν και πολιτική παρέμβαση και όχι μόνο πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική αλλά έχουν καθήκον να έχουν πολιτική παρέμβαση. Προφανώς ο στίχος του Μιθριδάτη είναι σατιρικός, οι εποχές ήταν τελείως διαφορετικές όταν εμείς ακούγαμε τα Ημισκούμπρια και ήταν τελείως διαφορετικά τα δεδομένα και τι ήταν κοινωνικά ανεκτό. Ο Μιθριδάτης επειδή είχε πολιτική παρέμβαση, και έχει μια σημαντική πολιτική παρέμβαση τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι αυτό είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση και προσπαθεί να αναδείξει ένα ζήτημα το οποίο δεν υπάρχει στην ουσία. Φοβάται προφανώς την ανταπόκριση του κόσμου ιδίως της νεολαίας σε τέτοιου είδους υποψηφιότητες θα φέρει αρνητικό για αυτούς αποτέλεσμα.