«Διαρκής η επαγρύπνηση του συστήματος  για τις φυσικές καταστροφές», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Επιπλέον, είπε πως η αντιπυρική περίοδος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου και ζήτησε να αυξηθεί η ποινή της ανθρώπινης αμέλειας στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημείωσε, δε, πως από τον Ιανουάριο -κάθε Παρασκευή- γίνονται συσκέψεις για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Στυλιανίδης προανήγγειλε, επίσης, τον προσεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων, νοσοκομείων και πανεπιστημίων της χώρας, ενώ είπε πως η αντισεισμική προστασία των κτιρίων είναι καλή στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν η χώρα είναι προετοιμασμένη για ένα τσουνάμι, απάντησε ότι «θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο».

Ανέφερε πως θα είναι κρίμα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Τέλος, σημείωσε πως είναι θέμα του πρωθυπουργού εάν θα τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Στυλιανίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές νομίζω ότι πρέπει να είναι συνεχώς υπό την επιτήρηση, υπό την επίβλεψη και σε επαγρύπνηση το όλο σύστημα. Αυτές τις μέρες έχουμε πλημμύρες, βγάλαμε το 112 σε κάποιες περιοχές, ακόμα και τώρα έχουμε μια σύσκεψη γιατί θα έχουμε σοβαρές καταιγίδες στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου όλα είναι συνεχή. Την ίδια στιγμή πριν λίγες μέρες είχαμε τόσες πολλές πυρκαγιές στη Φθιώτιδα, ακόμη και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είχαμε 96 πυρκαγιές αντιλαμβάνεστε ότι το σύστημα θα πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να τα αντιμετωπίσει.

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει 1η Μαΐου.

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Στην Ελλάδα πάσχουμε από την ανθρώπινη αμέλεια στις πυρκαγιές, οι κτηνοτρόφοι μας, οι γεωργοί μας δυστυχώς με αβλεψίες και αμέλεια κάνοντας γεωργικές εργασίες βάζουν αυτές τις φωτιές και ταλαιπωρείται το σύστημα και έχει πολύ μεγάλο κόστος. Αυτές τις μέρες έχουν συλληφθεί κάποιοι για αυτή την αμέλεια και προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί η ποινή για αυτή την αμέλεια, δεν μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να ταλαιπωρείται τόσο. Στις προχθεσινές πυρκαγιές στην Φθιώτιδα μπορεί το κόστος να ήταν πέραν του μισού εκατομμυρίου γιατί αναγκαστήκαμε και σηκώσαμε ακόμα και καναντέρ. Πρέπει όλοι να ξέρουμε τι κοστίζει μια ανθρώπινη αμέλεια σε όλους μας γιατί αυτά είναι λεφτά που μπορούσαν να πάνε στην υγεία, στην παιδεία ή κάπου αλλού. Υπάρχουν ολόκληρα πρωτόκολλα, τα ξέρει ο κόσμος , η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία έχουν στείλει φυλλάδια, κάνει συχνά ακόμη και μέσω των ιερέων μας προσπάθεια επικοινωνίας αλλά δυστυχώς είναι πάνω από 85 με 90% η ανθρώπινη αμέλεια στις φωτιές στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός ώστε να τον χρησιμοποιήσει η όποια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε περίπτωση ανάγκης

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Έχουμε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο ειδικές διυπουργικές συσκέψεις με στόχο την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Αυτές γίνονται κάθε Παρασκευή με συμμετοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ.Αμυρά, έχουμε τον κ.Πέτσα από το υπουργείο Εσωτερικών, έχουμε τον κ. Σκέρτσο εκ μέρους της προεδρίας, έχουμε ένοπλες δυνάμεις, πυροσβεστική, αστυνομία. Είμαστε μια πολύ μεγάλη ομάδα η οποία επιχειρεί να συντονιστεί και να κλείσει οποιεσδήποτε τρύπες στο σύστημα. Θεωρώ ότι πέρυσι εξαιτίας αυτής της μεγάλης προετοιμασίας είχε βοηθηθεί πολύ ο συντονισμός όλης της ομάδας και φάνηκε πχ στην Πεντέλη, στη Δαδιά που ήταν πολύ δύσκολες και μεγάλες πυρκαγιές και αποσοβήσαμε πολύ σοβαρά προβλήματα, σώθηκαν ζωές κατά την άποψή μου. Αυτή η συνέχεια της προετοιμασίας ετοιμότητας σε μια μόνιμη και σταθερή βάση βοηθά πάρα πολύ το συντονισμό και αντιλαμβάνεστε ότι όταν φύγουν οι υπουργοί θα υπάρχουν οι γενικοί γραμματείς και το απόθεμα αυτό θα μείνει και στην υπηρεσιακή περίοδο. Την ίδια στιγμή έχουμε προετοιμαστεί με τη νέα κάθοδο εναερίων μέσων που μισθώνουμε κάθε καλοκαίρι.

Αναφορικά με τη μίσθωση εναερίων μέσων

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θα είμαστε περίπου στα ίδια με πέρυσι, μπορεί και λίγο πιο αυξημένα. Είναι η τελευταία εβδομάδα που τελειώνει ο διαγωνισμός στο μηχανισμό του ΝΑΤΟ μέσω του οποίου με απόλυτη διαφάνεια κάνουμε αυτή την ιστορία. Θεωρούμε δηλαδή μαζί με τα δικά μας που είναι παλιός ο στόλος μας- έχουμε έναν στόλο πολύ παλιό καναντερ- δυστυχώς θέλουν ανανέωση, είμαστε στη διαδικασία της ανανέωσης. Γίνεται μια διαπραγμάτευση τώρα και μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής θα μας δοθούν και δύο δωρεάν από το rescEU. Τρέχουμε σε διάφορα επίπεδα, ξεκινούν οι προσπάθειες για να καθαριστούν και πάλι δάση τα οποία ήταν για πάρα πολλά χρόνια εντελώς εκτός διαχείρισης. Νέοι δασικοί δρόμοι, νέες αντιπυρικές ζώνες.

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Η πλευρά που αφορά τις μελέτες με το υπουργείο Περιβάλλοντος πάει καλά όπως πήγε και πέρυσι αλλά αυτό αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό γιατί ήταν τόσα χρόνια εντελώς εκτός οποιασδήποτε πρόνοιας και διαχείρισης τα δάση για αυτό επιμένω ότι αυτή την περίοδο χτίζουμε σύστημα για όλες τις φυσικές καταστροφές, προσπαθούμε να προλάβουμε αλλά για να είμαστε ειλικρινείς θέλει χρόνια για να χτιστεί. Οι Γάλλοι που είναι πολύ φημισμένοι στα θέματα αντιπυρικής προστασίας ξεκίνησαν τα κέντρα επιχειρήσεων και να στήνουν το σύστημα σε μια σύγχρονη βάση επιστημονική από το 2009 και σου λένε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Για αυτό λεω ότι πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε, προς τα που πρέπει να πάμε, πρέπει να μείνουμε συνεπείς προς αυτή την κατεύθυνση ότι στήνουμε κέντρα επιχειρήσεων με επιστημονική τεκμηρίωση και επιστημονική ανάλυση αλλά να ξέρουμε ότι έχει ακόμα πολλά κενά το σύστημα.

Αναφορικά με τον προσεισμικό έλεγχο

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Υπάρχει μια υστέρηση σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία της χώρας για αυτό πήραμε μια απόφαση με εντολή του Πρωθυπουργού, και έχει περάσει η διάταξη και τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο όπου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα γίνει για πρώτη φορά προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων της χώρας. Εκτιμώ ότι θα τελειώσει σε 3-4 μήνες. Είναι περίπου 80 χιλιάδες κτήρια αλλά σε κάποια από αυτά έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος πρωτοβάθμιος, θα εμπλακεί περίπου το σύνολο των μηχανικών της χώρας. Για αυτό βγάλαμε ένα πολύ καλό κονδύλι και από την ευρωπαϊκή επιτροπή για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που εντάχθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και ξεκινάμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχει ένας φόβος ο οποίος κατά την άποψή μου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίπεδο της Τουρκίας σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία των κτηρίων. Η Ελλάδα ξεκίνησε με έναν αντισεισμικό κανονισμό όχι τόσο αυστηρό το ’59, ενισχύθηκε το ’84, ξαναενισχύθηκε το ’90 δηλαδή έχουμε κτήρια τα οποία είναι πάρα πολύ αντισεισμικά.

Ερωτηθείς αν είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τσουνάμι

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μιλάμε για πρόβλεψη η οποία θεωρεί ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να ειδοποιήσουμε τον κόσμο. Το 112 είναι πολύ σημαντικό εργαλείο.

ΔΗΜ: Δεν το αποκλείεται το τσουνάμι

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κανείς δεν αποκλείει όταν έχουμε σεισμό να γίνει τσουνάμι αλλά μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει συνεχώς με τον φόβο ότι όλα αυτά θα συμβούν. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά και εμείς προετοιμαζόμαστε για αυτό το ενδεχόμενο, θεωρώ όμως ότι σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία των κτηρίων μας η Ελλάδα μαζί με την Ιαπωνία, την Καλιφόρνια, την Ιταλία είναι από τις καλύτερες χώρες, υπάρχουν πάρα πολύ καλοί μηχανικοί και ο αντισεισμικός κώδικας είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Για τις εκλογές

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Γνωρίζω τον Κυρ. Μητσοτάκη χρόνια και νομίζω εκ της ευρωπαϊκής μου πείρας αλλά και άλλων θέσεων στο εξωτερικό που είχα ο Μητσοτάκης έχει ήδη καταγραφεί ως μια ευρωπαϊκή και διεθνής προσωπικότητα. Αποτελεί προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Αυτή η εικόνα για μια χώρα που για χρόνια ήταν τραυματισμένη είναι μεγάλη υπόθεση και επιμένω και ας μην υποτιμήσουμε τη σημασία αυτής της εικόνας στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην επιρροή της χώρας μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα. Θα είναι κρίμα για τον ελληνικό λαό και τον ελληνισμό αν ο Μητσοτάκης δεν συνεχίσει το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε.

Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνει ότι θα κατέβει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ

Χ.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θεωρούσα και θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπό μου και έχω πει ότι είμαι έτοιμος να συνδράμω όπου μου ζητηθεί αλλά δεν ήρθα στην Ελλάδα για να κάνω νέα πολιτική σταδιοδρομία. Παραμένω μάχιμος πολιτικός με την κλασική έννοια του όρου στην Κύπριο, είμαι εδώ σε μια αποστολή. Είναι θέμα του πρωθυπουργού όταν προκύψει η ώρα θα το συζητήσουμε και αν χρειαστεί θα το αποφασίσουμε από κοινού.