Την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων επισήμανε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας. Είπε πως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε πλειστηριασμός και δεν χάθηκε ούτε μία λαϊκή κατοικία. Τόνισε επίσης πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές θα βάλει τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Ήταν σημαντικές προγραμματικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των χρεών. Υπάρχει ένα τετράπτυχο το οποίο αφορά την πρότασή μας, το ένα είναι οι επιδοτήσεις οι στοχευμένες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να βοηθηθούν δηλαδή οι δανειολήπτες που έχουν πραγματική αδυναμία.

Ερωτηθείς πως θα επιβάλλουν στα Funds να αλλάξουν τους όρους: Όταν αλλάζει η κυβέρνηση, όταν η πολιτική βούληση είναι μετά από συνεννόηση, εμείς δεν είπαμε να κάνουμε αυθαιρεσίες, απευθυνόμαστε στη λογική. Συνεννόηση και με τα Funds αλλά με μια αντιμετώπιση όχι αυτή που υπάρχει σήμερα.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι ένα fund θα δεχτεί να κουρέψει το 60% της οφειλής;

Όταν θα δούνε και θα καταλάβουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβερνήσεως αυτό να σταματήσει, για αυτό και το πρώτο μέτρο θα είναι όπως είπε ο Τσίπρας η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέχρι να οριστικοποιηθεί η ρύθμιση τότε και τα funds θα μπουν σε μια λογική συνεννόησης. Η υποχρεωτικότητα πχ του πιστωτή της τράπεζας ή του Fund για εξωδικαστική ρύθμιση «έλα να κουβεντιάσουμε».

Κατανοώ τις επιφυλάξεις σας όμως είναι λογικό και ηθικό αυτό που προτείνουμε; Είναι μέσα στη λογική και μέσα σε ένα διαμορφούμενο μετά τις εκλογές συσχετισμό δύναμης. Όταν θα έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία θα πει «κάτω τα μολύβια, προχωράμε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, συνεννόηση για να πάρετε και εσείς ότι είναι να πάρετε αλλά να τα πάρετε με μια λογική».

Ερωτηθείς γιατί θα έχει επιτυχία ο εξωδικαστικός μηχανισμός που προτείνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ: Επί της δικής μας διακυβερνήσεως δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης λαϊκής κατοικίας. Δεν ολοκληρώθηκε, δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός, δεν χάθηκε ούτε μια πρώτη λαϊκή κατοικία στη διάρκεια της διακυβερνήσεώς μας. Και επίσης να επαναλάβω ότι τα funds και οι τράπεζες είναι εταιρείες συμφερόντων όταν θα καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να μπουν σε αυτό που λεει η νέα προοδευτική κυβέρνηση γιατί και τα λεφτά τους θα τα πάρουνε αργότερο, θα τα πάρουνε με όρους διότι εμείς θα επιδοτήσουμε το χρέος, θα ενισχύσουμε τον δανειολήπτη και λοιπά. Δεν λέμε διαγράφουμε τα χρέη, η πρόταση είναι ρεαλιστική εφαρμόσιμη. Η παρουσία δε στη χθεσινή εκδήλωση στο Περιστέρι της κας Κατσέλη η οποία εμπνεύστηκε και εφάρμοσε τον εμβληματικό νόμο Κατσέλη νομίζω ότι είναι μια ακόμα θετική επιβεβαίωση.

ΔΗΜ: Τον οποίο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε

Γιατί να λέμε συνεχώς τα παρελθόντα, τα παρελθόντα ήταν σε άλλες συνθήκες. Είπε η κα Κατσέλη ότι η εφαρμογή αυτών των προτάσεων του Τσίπρα οι οποίες είναι σωστά κοστολογημένες αποτελούν εθνική αναγκαιότητα.

Ερωτηθείς αν έχουν ένα δεύτερο σχέδιο στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν τα Funds: Όλα από πριν δεν μπορείς να τα προβλέψεις για αυτό και σωστά μας κάνετε μια κριτική ότι θα είχαμε να κάνουμε με ευρωπαίους και όχι με κοράκια τύπου Σόιμπλε το ’15. Και εγώ την είχα την ψευδαίσθηση, πίστευα ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μας θα αντιμετωπίσουν την καινούργια κυβέρνηση με κατανόηση, τώρα έχουν γνώση οι φύλακες. Εμείς έστω και με τέσσερα χρόνια και με μνημόνιο έχουμε γίνει πολύ πιο σοφοί, πιο ρεαλιστές και πιο αποφασισμένοι σε ορισμένα πράγματα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να συμπράξουν ξανά με τον κ. Βαρουφάκη σε μια προοδευτική κυβέρνηση γιατί υπάρχει και η άρνηση Ανδρουλάκη: Ο Μιτεράν είχε πει ότι ανάμεσα στην παραμονή των εκλογών και στην επομένη των εκλογών μεσολαβεί ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Οι ίδιες οι εκλογές. Δηλαδή εγώ θεωρώ αναμενόμενο τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα στην προεκλογική περίοδο να θέλουν να περιχαρακώσουν την εκλογική τους βάση, το κατανοώ και το αναμένω όμως τα αποτελέσματα των εκλογών, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βάλουν τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του. Ο σχηματισμός δηλαδή εφόσον το άθροισμα γύρω στο 45-46 βγαίνει για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα έχει πλειοψηφία με τις δυνάμεις του προοδευτικού τόξου, αυτές που θα συμφωνήσουν, πιστεύω ότι θα υπάρξουν και δεύτερες σκέψεις. Προσωπικά θα ήθελα και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση προοδευτικού δημοκρατικού προγράμματος.