Σε μια συνέντευξη με κύριο χαρακτηριστικό την ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία και τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Μια συνέντευξη που, εκτός των άλλων, περιείχε και ιδιαίτερους συμβολισμούς. Με τη Λούκα Κατσέλη παρούσα, ένα όνομα που έχει συνδεθεί με τον προηγούμενο νόμο με το οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως διασώθηκαν πολλά νοικοκυριά. Αλλά και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ως υπουργός Οικονομικών είχε κατηγορηθεί για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν παρευρέθηκε στη συνέντευξη, καθώς την ίδια ώρα επέστρεφε από τις ΗΠΑ. Παρόντες η Έφη Αχτσιόγλου ως αρμόδια τομεάρχης και ο Αλέξης Χαρίτσης ως συντονιστής των οικονομικών. «Σαν παρουσίαση ομάδας που θα αναλάβει τα οικονομικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση», σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος.
Εκτός των συμβολισμών ήταν εμφανές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μεταφέρει την ατζέντα της πολιτικής στο οικονομικό πεδίο, έχοντας υπόψη του τη μεσαία τάξη αλλά και τους ευάλωτους, δύο κατηγορίες που επιθυμεί να ξανακερδίσει στην πορεία προς την εξουσία.

Κατάργηση Πτωχευτικού

Σε αυτές τις δύο κατηγορίες απευθυνόταν όταν εξήγγειλε την κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της ΝΔ και την αντικατάστασή του από ένα «ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης». Ταυτοχρόνως, ο σημερινός εξωδικαστικός συμβιβασμός καταργείται και στη θέση του εισέρχεται η αρχή της επιλογής από τον ίδιο τον πολίτη να επιλέγει τις δόσεις του, ρυθμίζοντας τις οφειλές του. Αυτό προϋποθέτει πως οι πιστωτές θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Στη σημερινή πλατφόρμα θα εισάγονται οι οφειλέτες και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια ενώ, εάν ο πολίτης ανταποκρίνεται στη ρύθμιση, η προστασία της κατοικίας του θα είναι απολύτως διασφαλισμένη. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι δεδομένο το νομικό δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο βήμα προς τη δημοσίευση του προεκλογικού προγράμματος. Το Σάββατο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί στο σύνολό της η προεκλογική - κυβερνητική πρόταση, η βάση της οποίας θα αποτελέσει και την κεντρική αντιπολιτευτική τακτική. Κοντολογίς, στροφή στην κοινωνική ατζέντα και τη μεσαία τάξη με στόχο το απόλυτο εκλογικό κέρδος. Εξάλλου, η μεσαία τάξη ήταν που καταδίκασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές...

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή