Σύγκρουση μεγατόνων ξέσπασε σε πολιτικό πεδίο, μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζών και το διαβόητο σχέδιο «Δήμητρα».

Η κυβέρνηση κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδοκιμάσει και να καταγγείλει ανάλογες απόψεις που όχι μόνο δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό, αλλά διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο κλίμα που μπορεί να προκαλέσει αρνητικό επενδυτικό πνεύμα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όμως, με την τελευταία κίνησή του ουσιαστικά έκλεισε ορμητικά την πόρτα της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αμηχανία στην Κουμουνδούρου, καθώς καταρρίπτουν εν τη γενέσει του το πολιτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί κυβερνήσεων συνεργασίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για «πολιτικό αδιέξοδο» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ειδήμονες των εκλογικών αναλύσεων μιλούσαν για «αριστερό απομονωτισμό».

Το μόνο που απομένει πια στο αφήγημα της κυβερνητικής συνεργασίας είναι ένα ισχυρό κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ, που, όμως, προσώρας μοιάζει να βιώνει τη δική του περιδίνηση. Και το ποσοστό του να παραμένει το μεγάλο ερώτημα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Εντελώς αρνητικό στην προοπτική συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 είναι το ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας το κλίμα της αδυναμίας της προοδευτικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού, Παναγιώτης Δουδωνής, επανέλαβε χθες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη μεγάλη πτώση των εκλογικών του ποσοστών το 2010-2012, έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, στην οποία θα την είχε περιαγάγει η κυβέρνηση Καραμανλή, της οποίας κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ο κ. Αντώναρος. Για να δούμε και τι συνδέει τη Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το κόμμα το οποίο έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί με τον άνθρωπο που πήγε να μας οδηγήσει στη χρεοκοπία, τον κ. Βαρουφάκη. Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, ο πρόεδρός μας, όλα τα στελέχη μας. Ο πρωθυπουργός, όμως, και η ΝΔ επιμένουν να αναφέρονται σε σενάριο τερατογένεσης. Έχουν περάσει από τα fake news στη μυθομανία».

Ανεξαρτήτως, πάντως, των εκτιμήσεων και ερμηνειών, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν θετικά την προοπτική της συνεργασίας με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25. Η εμπειρία τους σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας, το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν αποτελεί και την καλύτερη βάση συνεργασίας. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες των ηχηρών εσωτερικών συγκρούσεων και εντός του Μαξίμου και εντός του κτιρίου της οδού Νίκης (έδρα του υπουργείου Οικονομικών). Ιδιαίτερα, μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2015, όταν χάθηκε η πιθανότητα υπογραφής μνημονίου, οι συγκρούσεις έλαβαν τη μορφή σοβαρών διαφωνιών. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε ήταν και η διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και σε οικονομικούς παράγοντες της κυβέρνησης, όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Γιώργος Κουτεντάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης. Στη συνέχεια προστέθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δηλαδή εκείνοι που διέθεταν ένα ευρύτερο know how με προσωπικές επαφές με τα διεθνή κέντρα και εκείνοι που κλήθηκαν μετά την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη να αλλάξουν, όσο γινόταν πια, την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα.

Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν κανείς από τους παραπάνω δεν εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για την προοπτική συνεργασίας με το ΜέΡΑ 25. Και όσοι το έκαναν μίλησαν χωρίς σχόλιο για το παρελθόν. Εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ τότε επικρατούσε ευρωπαϊκός αντισυστημισμός και μερικοί κατηγορούσαν τους υπόλοιπους για «δεξιά κατρακύλα»...

Μονάδες... «Δήμητρα»

«Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες “Δήμητρα”», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25. «Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με έναν νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες «Δήμητρα» και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «όλοι θα ξέρουν ουκ αν λάβοις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά κυρίως στην προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΜέΡΑ 25.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θέτοντας ενώπιον των πολιτών την εικόνα της συνεργασίας τόνισε: «Εάν τα κουκιά βγαίνουν, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσει μια τέτοιου είδους “πολιτική τερατογένεση”, παρακάμπτοντας το πρώτο κόμμα και προσπαθώντας να σχηματίσει μια κυβέρνηση, προσέξτε τώρα, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπουργό Οικονομικών πάλι τον Βαρουφάκη, ενδεχομένως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Αντώναρο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε...».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Άκης Σκέρτσος που σημείωσε ότι «απέναντι δηλαδή στον «Τσίπρα εξωτερικού», που υπόσχεται περισσότερη Ευρώπη, υπάρχει και ο «Τσίπρας εσωτερικού», που υπόσχεται κυβέρνηση συνεργα- σίας με τον Βαρουφάκη της δραχμής και των κλειστών τραπεζών, με τον Πολάκη των «γερμανοτσολιάδων», με τον Αντώναρο, αλλά και με τον αμετάκλητα καταδικασμένο από τη Δικαιοσύνη, Παππά».

Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναρωτήθηκε με νόημα: «Υπάρχει κάποιος Έλληνας που θέλει να ξαναζήσει την περιπέτεια του 2015, να ξανάρθουμε στο παράλληλο νόμισμα; Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω».

Απόστολος Μάρκου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή