Λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, μιλά στα parapolitika.gr για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και την πρόοδο που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία στον τομέα της ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων της χώρας και τη θωράκιση του Έβρου. 

Για την στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της κατασκευής του φράχτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τα στελέχη του να απαντήσουν ξακάθαρα τί θέλουν «για να γνωρίζει και η τοπική κοινωνία όλη την αλήθεια», όπως σημειώνει. 

Στον δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου ο Χρήστος Δερεμενζόπουλος μιλά για της προτεραιότητες που έχουν τεθεί για την περιοχή για την επόμενη τετραετία, ενώ εκτιμά ότι «αυτή τη στιγμή άλλη συγκεκριμένη και σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης πλην της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει». 

Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Τι σημαίνει για τους Εβρίτες η επέκταση;

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που επί πολλά χρόνια ταλάνιζε την κοινωνία του Έβρου. Τρία χρόνια πριν τα πράγματα στην περιοχή ήταν πολύ
dermentzopoulos1
διαφορετικά σε σχέση με το σήμερα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες αποπειράθηκαν την είσοδο τους στην Ελλάδα. Η περιοχή για αρκετές ημέρες βρισκόταν σε κλίμα έντασης και ανησυχίας. Αυτό έπρεπε να σταματήσει. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με σημαντικές πρωτοβουλίες αποφάσισε να μην αφήσει να ανακυκλώνεται συνεχώς ένα ζήτημα το οποίο πονούσε τη χώρα. Έπρεπε αρχικά να αποφύγουμε πάση θυσία την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και να ασφαλίσουμε πραγματικά τα σύνορα μας. Με άμεσες ενέργειες όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων με το κριτήριο της εντοπιότητας, η αναβάθμιση των μέσων τεχνολογικής επιτήρησης και η επέκταση του φράχτη ενισχύθηκε σημαντικά η φύλαξη των συνόρων μας. Το σημαντικότερο δε ήταν ότι διεθνοποιήσαμε το ζήτημα. Μεταξύ άλλων πραγματώθηκε η διεθνής προβολή των ελληνικών θέσεων σε ευρωπαϊκά και διεθνή fora, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την περιοχή για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά. Έγιναν λοιπόν πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν σταματάμε εδώ. Αυτά τα 140 χλμ που θα φτάσει τελικά ο φράχτης με την κατασκευή και του νέου κομματιού, που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό σημαίνουν την πλήρη ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, της ολιστικής φύλαξης των συνόρων μας. Εξάλλου οι Εβρίτες από την πρώτη στιγμή ζήτησαν το αυτονόητο: ασφάλεια και προστασία. Αυτά, σε συνδυασμό με την πρόσληψη επιπλέον συνοριοφυλάκων αλλά και την πλήρη τεχνολογική αναβάθμιση των μέσων παρακολούθησης και ελέγχου, καθιστούν πια την περιοχή του Έβρου ασφαλή και θωρακισμένη.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιδράσεις. Ο κ. Δημήτρη Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη από την ΕΕ. Τι απαντάτε σε όσους διαφωνούν με το έργο;

Πρέπει να θυμίσω το εξής: Το υφιστάμενο κομμάτι του φράχτη στο βόρειο κομμάτι του ¨Έβρου ήταν αυτό το οποίο εμπόδισε 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Ας φανταστούμε τώρα τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε αυτό το τεχνητό εμπόδιο και αν δεν υπερέβαλαν εαυτούς οι συνοριοφύλακες μας και οι λιμενικοί μας. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τρέφει απλά αυταπάτες. Είναι επίσημα απέναντι στην ύπαρξη του τεχνητού εμποδίου. Δεν είναι όμως μόνο ο φράχτης που ζητούμε να μάθουμε πώς θα τον διαχειρίζονταν αν αναλάμβαναν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτή την άθλια προπαγάνδα που προκάλεσαν με δήθεν νεκρά παιδιά στον Έβρο αλλά και την τελική αναδίπλωση τους στο ζήτημα και την παραδοχή ότι έκανα λάθος. Και τώρα ο κ. Παπαδημούλης καταθέτει τροπολογία ντροπής ζητώντας από την Ε.Ε. να μην χρηματοδοτήσει την επέκταση του νέου φράχτη. Ο νέος φράχτης θα γίνει. Είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια είτε με εθνικούς πόρους. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια, ούτε την επιθυμία να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Πρέπει επιτέλους να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει για να γνωρίζει και η τοπική κοινωνία όλη την αλήθεια. Δεν είναι προφανώς σοβαρά πράγματα αυτά από ένα δυνητικά κόμμα εξουσίας.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τον νομό Έβρου; Τι θα πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από μια δεύτερη τετραετία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

dermentzopoulos2
 Στην περιοχή μας αναμφισβήτητα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Απαιτούνται όμως πολλά περισσότερα. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επενδύσαμε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το μετατρέψαμε σε γεωπολιτικό και ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίσαμε το αεροδρόμιο μας με νέες σύγχρονες δεξαμενές καυσίμου, βελτιώσαμε υποδομές παντού, ενισχύσαμε τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας, εστιάσαμε στην παιδεία με ενίσχυση του Πανεπιστημίου μας με ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης του, με νέες σχολές όπως αυτή της Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, με νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, με σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Σαμοθράκη, με θεματικό ΙΕΚ στο Σουφλί, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, με νέες φοιτητικές κλίνες. Επιπλέον, δώσαμε κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου στις επιχειρήσεις του νομού, στηρίξαμε τους πολίτες στο μέτρο των δυνατοτήτων μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Αρκούνε αυτά; Η απάντηση είναι ειλικρινής και σαφής: Όχι, δεν αρκούν. Ο νομός Έβρου έχει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αστείρευτες δυνατότητες. Την νέα τετραετία θα πρέπει να εστιάσουμε σε μια πιο ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης για όλο το νομό. Δεν υποσχόμαστε θαύματα αλλά δεσμευόμαστε για σημαντικά άλματα που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα του νομού. Την πρώτη τετραετία κάναμε πολλά. Τώρα θα συνεχίσουμε σταθερά και δυνατά.

Σας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις; Πιστεύετε ότι παραμένει εφικτός ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία;

Το ερώτημα δεν θα έπρεπε να είναι αν μας προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι δείκτες αποτύπωσης της δεδομένης χρονικής στιγμής. Το ερώτημα θα έπρεπε να είναι γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια για οπισθοδρόμηση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή τη στιγμή άλλη συγκεκριμένη και σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης πλην της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή χώρα. Παντού. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία , αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Πρέπει αυτό το μήνυμα να το καταστήσουμε σαφές. Και να συστρατευτούμε όλοι μαζί. Μακριά από χρώματα και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Να μην μηδενίσουμε το έργο που έχει γίνει, αυτήν την εξαιρετικά σημαντική πρόοδο παντού. Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν και δεν θα διστάσουμε να μιλήσουμε και για μέλλον. Εμείς μόνο μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει και θα το κάνουμε. Θα κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα μπροστά. Για να αλλάξουμε τη χώρα πιο τολμηρά, πιο αποτελεσματικά, για την ατομική και συνολική μας προκοπή και για μία πατρίδα που θα μας κάνει πραγματικά υπερήφανους. Σταθερά, τολμηρά, μπροστά.