Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Βουλή, ανοίγοντας τα χαρτιά του σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η τροπολογία «δικλίδα ασφαλείας» για τη μη εκλογή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο υπουργός, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το θέμα, επεσήμανε πως η κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο να υπάρχει πρόσωπο καταδικασμένο στην ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό φαινομενικά ή κρυπτόμενος.

«Ξεκαθαρίζουμε την κυβερνητική πρόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως, ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή, τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος. Ό,τι έχουμε πει, τα έχουμε πει στη διάταξή μας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα: «Επειδή βλέπω μια συζήτηση, σαν να περιμένει κάποιος αυτή η νομοθετική μας βούληση όπως εκφράστηκε να μην ευοδωθεί, θα παρακαλούσα όποιος το θέλει αυτό, όποιος εντέλει θέλει το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας να είναι να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη να μας το πει ευθαρσώς με όποιο επιχείρημα έχει, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι νοητό και έχουμε κάνει μια νομοθεσία συγκεκριμένη. Και έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο έπειτα από πολλή σκέψη και πολλή βάσανο, έπειτα από μεγάλη ανάλυση μιας σειράς δεδομένων».

Οι συνταγματολόγοι

Σχολιάζοντας τις απόψεις και εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας ανέφερε: «Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε. Απλώς, τι θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή η δικαστική απόφαση. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση, της ενισχύσεως της δικαστικής κρίσης, θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας στη διάταξη που έχει καταστρωθεί. Η διάταξη αυτή, φαντάζομαι ότι εντός την σήμερον θα κατατεθεί, άρα θα υπάρχει χρόνος», εννοώντας ότι τα κόμματα θα έχουν χρόνο να διαβουλευτούν το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

Οι προβληματισμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τυχόν αμφισβήτηση της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου, ενόψει και του ενδεχομένου δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, αυξήθηκαν μετά τη δημόσια δήλωση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστασίου Κανελλόπουλου, ότι θα ηγηθεί του κόμματος Έλληνες, που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα επιχειρήσει να εισέλθει στη Βουλή με διάφορα τεχνάσματα για να παρακαμφθεί η απαγόρευση του πρόσφατου νόμου.

Το νομοθετικό μπλόκο στο λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο, με την τροπολογία. Όπως προβλέπει ο νόμος, αφού έχουν προκηρυχθεί εκλογές και εντός τριών ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής πρότασης υποψηφιοτήτων, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς. Πριν το πράξει αυτό, το Α1 Τμήμα ελέγχει μεταξύ άλλων αν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος «Έλληνες» είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Με την τροπολογία, ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πλέον από την ολομέλεια του Α Τμήματος (Α1 και Α2), δηλαδή όχι από πέντε, αλλά από δέκα δικαστές.

«Ναι» από το ΠΑΣΟΚ

Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές επανέλαβε ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας για το νομοθετικό μπλόκο στο «κόμμα Κασιδιάρη» και την πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ τόνισε πως προέχει η προστασία της Δημοκρατίας, ωστόσο, εγκάλεσε την κυβέρνηση «για προχειρότητα και ανευθυνότητα». Όπως είπε ο κ. Καστανίδης, χρειάστηκε μέχρι τώρα να φέρει τρεις ρυθμίσεις, πράγμα που δεν θα συνέβαινε, εάν άκουγε εξαρχής - πριν από δύο χρόνια- τις προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ. «Λυπούμαστε, γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύει τους χαρακτηρισμούς που ανέφερα: προχειρότητα και ανευθυνότητα», κατέληξε.

Προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην τροπολογία της κυβέρνησης. Η πρώτη αντίδραση ήταν έντονα επικριτική απέναντι στην κυβέρνηση, στη λογική ότι νομοθετεί πρόχειρα και ότι αρνήθηκε να ακούσει τις απόψεις των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου και Κοντιάδη, πίσω από τις οποίες συντάχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, αρνούμενη τελικά να συναινέσει στο νομοθετικό «μπλόκο» που πέρασε με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι προεκλογικά είναι πολύ δύσκολη η θέση του. Το ζήτημα δεν αφορά τόσο την αριστερά πτέρυγα του κόμματος που έχει, όπως και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, μια γενικότερη επιφύλαξη σε δικαστικές παρεμβάσεις στην εκλογική κάθοδο κομμάτων όσο τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχουν οξυμένα αντιφασιστικά αντανακλαστικά και δεν επιθυμούν να μπει από την πίσω πόρτα στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Στην πρώτη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για το θέμα κάνουν λόγο: «για ερασιτεχνισμό που ευνοεί την Ακροδεξιά», καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Όταν προειδοποιούσαμε για τις συνταγματικές ακροβασίες του κ. Μητσοτάκη με την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο ίδιος μαζί με το ΚΙΝΑΛ απέρριψαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν μία τροπολογία που αποδεικνύεται δυστυχώς φιάσκο. Έναν μήνα μετά και ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές, διαβλέποντας το αδιέξοδο, ετοιμάζεται να φέρει νέα τροπολογία για να καλύψει το εγκληματικό του λάθος, παρεμβαίνοντας, όμως, ευθέως στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και τη σύνθεση του δικαστικού Σώματος που θα αποφασίσει».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «το μόνο που καταφέρνει με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της Ακροδεξιάς». Σημειώνουν, επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης, τελικά, όχι μόνο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη Δημοκρατία, αλλά με τους ερασιτεχνισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Σε αυτή την παρωδία θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη».

Αιχμηρή απάντηση Ρωμανού

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που διαχρονικά κρατάει απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και τις παραφυάδες της έκανε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός σε συνέντευξή του στο Action24. «Δεν μπορούν φασιστικά μορφώματα και εγκληματικές οργανώσεις να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες, με οποιονδήποτε μανδύα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία, προκειμένου να θωρακίσει το πολιτικό μας σύστημα και τη Δημοκρατία μας. Κανένας άλλος δεν έφερε αντίστοιχη πρόταση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, άλλοι συμπορεύονταν και στο αντιμνημονιακό μέτωπο και σε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών όσο κυβερνούσαν. Θυμάμαι, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μαζί σε τελετές με τον κ. Κασιδιάρη, να λένε ότι δεν περισσεύει καμία ψήφος και δεν υπάρχουν καλές και κακές ψήφοι στο Κοινοβούλιο, κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Άλλοι είναι εκείνοι που τους πήραν αγκαζέ και ετράφησαν πολιτικά μαζί τους. Από το 3% πήγαν στο 30%, την εποχή που η Χρυσή Αυγή πήγε από το 0,5% στο 8%». «H δικογραφία σχηματίστηκε με δική μας κυβέρνηση, η δίκη ολοκληρώθηκε με δική μας κυβέρνηση, η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε με δική μας κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο θωρακίστηκε με δική μας κυβέρνηση», κατέληξε.

* Με πληροφορίες από την Απογευματινή