Ριζικά ανανεωμένα κατά 50% τόσο σε πρόσωπα όσο και στο μέσο ηλικιακό όριο είναι τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία και απαρτίζονται από ένα κράμα καταξιωμένων μελών της κοινωνίας των πολιτών, που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την πολιτική, αλλά και έμπειρων πολιτικών στελεχών, που καλύπτουν το φάσμα από τα δεξιά έως και την Κεντροαριστερά, ορισμένοι εκ των οποίων με πρότερη θητεία σε κυβερνητικούς θώκους ακόμη και στη σημερινή κυβέρνηση.

Το ποσοστό

Από τα 268 νέα πρόσωπα, που θα επιφορτιστούν με την ευθύνη της κρίσιμης προεκλογικής μάχης, αρχικώς στις 21 Μαΐου, το 58% είναι άνδρες και το 42% γυναίκες, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος πέφτει εν συγκρίσει με προηγούμενες εκλογές στα 44 έτη. Μολονότι συμπεριελήφθησαν στις προ ημερών ανακοινώσεις, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος είναι αυτοδικαίως υποψήφια εκτός των πέντε «γαλάζιων» βουλευτών που έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, ήτοι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που εκλεγόταν στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τζαβάρας στην Ηλεία, ο Γιώργος Βαγιωνάς στη Χαλκιδική, η Γεωργία Μαρτίνου στην Ανατολική Αττική και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης στην Α’ Πειραιώς.

Όπως έχει προϊδεάσει εδώ και αρκετές εβδομάδες η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», κανονικά στις «γαλάζιες» λίστες και δη στον Νομό Σερρών θα είναι υποψήφιος ο τέως υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Καίτοι δεν ανακοινώθηκε, μόνο τα τυπικά απομένουν και για την υποψηφιότητα του παραιτηθέντος από το βουλευτικό αξίωμα της Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα, καθώς η έρευνα, που διεξήγαγε το ΣΔΟΕ, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του.

Το κενό που υπάρχει στη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης αναμένεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή, να καλυφθεί από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιλέγει τη συγκεκριμένη Περιφέρεια ως την τρίτη όπου εκ της εκλογικής νομοθεσίας έχει δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφιος. Μάλιστα πληροφορίες τον φέρουν να κρατά και τη συγκεκριμένη έδρα σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ενδεικτική του ενδιαφέροντος της ΝΔ για τη Βόρεια Ελλάδα.

Κάτω των 40 ετών

Περίοπτη θέση στις «γαλάζιες» λίστες έχουν οι νεοεισερχόμενοι υποψήφιοι κάτω των 40 ετών. Οι πολλές και συχνότατες αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους νέους προδίδουν την επιδίωξή του να αυξήσει την απήχηση του λόγου της ΝΔ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που είναι σαφές ότι δεν αποτελεί προνομιακή εκλογική δεξαμενή για το κυβερνών κόμμα.

Οι ανακοινώσεις της προηγούμενης Πέμπτης αποτελούν πάντως και μία πανηγυρική επιβεβαίωση δημοσιεύματος της «ΑΠΟΓΕΜΑΤΙΝΗΣ» τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, όταν και είχε κατ’ αποκλειστικότητα παρουσιάσει τους πρώτους 31 νέους «γαλάζιους» υποψήφιους κάτω των 40 ετών.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
● Ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ 37χρονος Γιώργος Βρεττάκος, μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς και
● η Μαρία Καλαγιά, σύμβουλος επιχειρήσεων και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο London School of Economics, που θα είναι και πάλι υποψήφια στην Α’ Πειραιά.
● Ενδεικτική της εκ νέου προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει την πολιτική ευρυχωρία της ΝΔ και της δεδομένης επιδίωξής του να συνεργαστεί με πρόσωπα και στελέχη από όμορους πολιτικούς χώρους είναι και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών της αντιδημάρχου Αθηναίων και κόρης του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκοφύλλου, Άννας.
● Στην ίδια περιφέρεια θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.
● Εκ νέου υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι η κόρη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ Ιωάννα Γκελεστάθη.
● Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος και
● στην Ανατολική Αττική η πρώτη επιλαχούσα των προηγούμενων εκλογών, Βάσω Κόλλια.
● Στην ίδια Περιφέρεια θα διεκδικήσει τον σταυρό η Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου, ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων logistics, καθώς και πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Διαμετακομιστικών Κέντρων.
● Στη Δυτική Αττική κατέρχεται ως υποψήφια η 34χρονη δημοσιογράφος Σουζάνα Καλτουρουμίδου, απόφοιτη Ψυχολογίας, καθώς και
● η 27χρονη δικηγόρος Μαρία Πανοπλία.
● Στη Β’ Πειραιά θα είναι εξάλλου υποψήφια η 38χρονη Σταυρούλα Βουτυράκου, κάτοχος μεταπτυχιακού στις Εκπαιδευτικές Ανάγκες Ατόμων με Αναπηρία και τομεάρχισσα Ειδικής Αγωγής της Νέας Δημοκρατίας.
● Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η 40χρονη δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα με ειδίκευση στο Τραπεζικό Δίκαιο.
● Στη Β’ Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει τον σταυρό η 38χρονη Άρτεμις Αγαθοκλέους, κυπριακής και ποντιακής καταγωγής, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ελπίδα».
● Στην ίδια Περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Φάνης Παππάς.
● Στην Περιφέρεια της Δράμας θα είναι υποψήφιος ο 40χρονος δικηγόρος Μιχάλης Τάσσου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και αντιδήμαρχος Πληροφορικής.
● Στη Λάρισα θα είναι υποψήφιοι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Χρήστος Καπετάνος, αλλά και η Ρένα Καλαριώτου.

Τα «comebacks», οι νεοεισερxόμενοι, οι πρωτοκλασάτοι

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα «comebacks» στις «γαλάζιες» λίστες πρώην υπουργών, αλλά και βουλευτών, που ενισχύουν με πείρα τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.
Πρώτος στη σχετική λίστα φιγουράρει δικαιωματικά ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που κατέρχεται ως υποψήφιος στον Νομό Ηλείας. Δεύτερη ευκαιρία θα έχει στον Νομό Κιλκίς και ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης.
Τη θέση τους για ακόμη μία θητεία στο Κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν οι πρώην βουλευτές Ασπασία Μανδρέκα στη Φωκίδα, Δημήτρης Κυριαζίδης στη Δράμα, Μαρία Αντωνίου στην Καστοριά, Μαριλένα Σούκουλη στην Κόρινθο, η τυφλή πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Δήμητρα Αράπογλου, ο Ηλίας Βλαχογιάννης στα Τρίκαλα και ο Ευθύμης Καρανάσιος στη Χαλκιδική.
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σαλτούρου που θα είναι εκ νέου υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στην Ξάνθη.

Οι υπουργοί

Στη μάχη του σταυρού ρίχνεται για πρώτη φορά και μία σειρά πρωτοκλασάτων «γαλάζιων» στελεχών που επάνδρωσαν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην Α’ Αθηνών, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Α’ Πειραιώς, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στην Ανατολική Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επίσης στην Ανατολική Αττική και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών κατέρχονται ως υποψήφιοι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ ο υφυπουργός Επικρατείας, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον Νομό Μαγνησίας.

Τα «new entries»

Υποψήφιοι με διακριτό κοινωνικό και επαγγελματικό αποτύπωμα στις Περιφέρειές τους αναμένεται να βάλουν δύσκολα στους παραδοσιακούς «γαλάζιους» υποψήφιους.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι η χήρα του βουλευτή Χανίων, Μανούσου Βολουδάκη, Σέβη, αλλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης το 2019, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Ο πρώην περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής κατεβαίνει στην Κοζάνη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο ιατρός και αδελφός του αδικοχαμένου Παναγιώτη Βλαχάκου, Νίκος, στην Α’ Πειραιώς, ο υιός του πρώην υπουργού Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργος, στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και ο Σταμάτης Πουλής στη Δυτική Αττική.
Επίσης υποψήφιοι στον Βόρειο Τομέα, στη Βοιωτία και τη Μυτιλήνη θα είναι αντίστοιχα οι δημοσιογράφοι Φώτης Καρύδας, Άρια Αγάτσα και Ιάσων Πιπίνης. Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Κεφαλογιάννης, στην Κέρκυρα ο Άγγελος Σπύρου και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ελλάδας, Γρηγόρης Τάσιος, στη Χαλκιδική.

Συμβολισμοί

Ξεχωριστές περιπτώσεις, που κρύβουν ιδιαίτερες ιστορίες αλλά και συμβολισμούς, είναι ορισμένες γυναικείες υποψηφιότητες, όπως η Μαρκέλλα Τσάπη που κατεβαίνει στη Χίο και είναι η πρώτη υποψήφια από τα Ψαρά.
Ακόμη μία τέτοια περίπτωση είναι η δικηγόρος ΑμεΑ Φαίδρα Τσαλαχούρη που αναζητεί τον σταυρό στην Α’ Αθηνών.
Η Θεονύμφη Πασπαλάκη, που είναι υποψήφια στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει χάσει το χέρι της όταν σε τροχαίο προσπάθησε να σώσει τον γιο της, ενώ η νοσηλεύτρια από το Ρέθυμνο Άρτεμις Νικηφόρου διέσχισε όλη την Ελλάδα για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη και να συνδράμει από εκεί το ΕΣΥ στους πρώτους δύσκολους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 9 Απριλίου 2023