«Ο φράχτης στον Έβρο είναι προϋπόθεση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας», τονίζει μιλώντας στα «Π» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Τάκης Θεοδωρικάκος, που θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι η ασφάλεια είναι το πλεονέκτημα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκλογές απέχουν μόλις έξι εβδομάδες. Σας φοβίζει η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος, αφού οι πολίτες ξέρουν ότι στις 22 Μαΐου είναι σχεδόν απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Ποιον στόχο θέτει η Νέα Δημοκρατία για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση; Σας απαντώ ευθέως: Η ψήφος χαλαρότητας υπονομεύει το μέλλον μας. Το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη την 21η Μαΐου θα είναι καθοριστικό για το τι θα συμβεί στη χώρα και στην καθημερινότητα του καθενός μας. Δεν είναι ώρα για πειράματα, δεν είναι ώρα να γυρίσουμε πίσω, δεν είναι ώρα να ρισκάρουμε με νέες περιπέτειες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ισχυρή κυβέρνηση, που με σχέδιο και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία και στο κράτος. Ο στόχος της αυτοδύναμης Ν.Δ. είναι ρεαλιστικός, επειδή ενσωματώνει σήμερα τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Αυτοδύναμη Ν.Δ. σήμερα σημαίνει ισχυρή Ελλάδα αύριο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να δυναμώνει την Ελλάδα και να καλυτερεύει τη ζωή μας μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον κρίσεων και απειλών. Στο πλαίσιο μιας υγιούς πολιτικής σχέσης με τους πολίτες, βασισμένης στην ειλικρίνεια, στο μέτρο και στη λογική. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η προτεραιότητά μας είναι η ανασυγκρότηση του κράτους, με ασφάλεια για τον πολίτη. Και μια οικονομία που θα εξασφαλίζει καλύτερα εισοδήματα για όλους. Αντιμετωπίζοντας με τολμηρό τρόπο λάθη και αδυναμίες δεκαετιών. Εκσυγχρονίζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εγγυηθούν ακόμα καλύτερους μισθούς, ακόμα πιο χαμηλούς φόρους, ακόμα περισσότερη ασφάλεια και ανάπτυξη και ένα ακόμα πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος. Για όλους.

77
Γιατί εμμένετε μόνο στην αυτοδυναμία και αποκλείετε τις δυνητικές συνεργασίες; Δεν θα έπρεπε και η Ν.Δ., όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, να μπει σε μια αντίστοιχη συζήτηση;

Βασική προϋπόθεση για μια ισχυρή πατρίδα είναι η ισχυρή κυβέρνηση. Που δεν εδράζεται στον συμβιβασμό και τη συγκαταβατικότητα μεταξύ των μερών της, αλλά στην ομοθυμία και την αποφασιστικότητα των μελών της. Η πατρίδα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια για να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Χρειάζεται την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη και καθενός από εμάς. Γι’ αυτό χρειάζεται τη Νέα Δημοκρατία. Κάθε πολίτη, κάθε νέο, κάθε Ελληνα. Η νίκη στη μάχη για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση αποτελεί σήμερα εγγύηση σιγουριάς για το αύριο της Ελλάδας. Μπορούμε να το κάνουμε όπως το 2019! Γιατί ό,τι είπαμε το κάναμε! Παρά τις κρίσεις, τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Αυτές είναι οι εγγυήσεις μας, αυτή είναι η δύναμή μας. Ολοι οι Ελληνες μπορούμε να πάμε μπροστά την Ελλάδα μας. Είναι στο χέρι μας!

Επί δικής σας υπουργίας είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται μαζικά στην επιλογή να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό. Εχει αδυναμίες το σύστημα αυτό και πώς μπορούν να διορθωθούν;

Εχει γίνει το πρώτο βήμα και αυτό είναι σημαντικό. Με τη στήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταφέραμε αυτό που για 48 χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο: Να δώσουμε εμπράκτως φωνή στους Ελληνες του εξωτερικού. Μην ξεχνάτε πως, για να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση και η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείτο, έπρεπε να υπάρξει συμβιβασμός με τις θέσεις άλλων κομμάτων. Το βασικό, όμως, είναι ότι τώρα οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, ιδιαίτερα οι νέοι μας, η γενιά του brain drain, έχουν φωνή. Ηρθε η ώρα τα παιδιά μας να ακουστούν. Να νιώσουν στην πράξη ότι αποτελούν δυναμικό κομμάτι της Ελλάδας.

Ο στόχος της αυτοδύναµης Ν.∆. είναι ρεαλιστικός, επειδή ενσωµατώνει σήµερα τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες


Στον Εβρο υπογράψατε την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόµετρα. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό; Θα ακολουθήσει κι άλλη επέκταση και πώς θα χρηµατοδοτηθεί;

Η επέκταση του φράχτη στον Εβρο αποτελεί πράξη εθνικής συνείδησης, επιταγή ανθρωπισµού, αλλά και πατριωτικής ευθύνης. Απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά µας δικαιώµατα, αλλά και απέναντι σε όσους επιχειρούν να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις, επενδύοντας στην αδίστακτη εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Γι’ αυτό και είµαι υπερήφανος που φέρει την υπογραφή µου. Τους τελευταίους 14 µήνες οι Ελληνες αστυνοµικοί έχουν αποτρέψει περισσότερους από 270 χιλιάδες µετανάστες από το να εισέλθουν παράνοµα στη χώρα. Φαντάζεστε να είχαν περάσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τα εκατοµµύρια που θα τους ακολουθούσαν στο εσωτερικό της χώρας µας; Εχουµε συλλάβει περισσότερους από 1.500 διακινητές. Φαντάζεστε ποιο θα ήταν το µήνυµα στα αδίστακτα κυκλώµατα αν δεν είχαµε επιδείξει αυτή την αποφασιστικότητα και αυτή την αποτελεσµατικότητα; Μαζί µε τον φράχτη υψώνεται και η αποφασιστικότητα της χώρας. Επιτρέψτε µου να πω, όµως, πως αναδεικνύει και το µικρό ανάστηµα ευθύνης ορισµένων απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις. ∆ιότι η στάση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης πάνω στο συγκεκριµένο ζήτηµα παραµένει επαµφοτερίζουσα και θολή. Τα λέω αυτά σχολιάζοντας την εθνικά απαράδεκτη στάση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπάθησε να µπλοκάρει την επέκταση µέσω Βρυξελλών. Και ο κύριος Τσίπρας συνεχίζει ακόµη να κρύβεται. Τον ρωτάµε, λοιπόν, ευθέως: Στηρίζει την κατασκευή του φράχτη ή όχι; Θα διαγράψει τα στελέχη του που επιχείρησαν να ανοίξουν κερκόπορτες σε αυτόν; Εµείς δηλώνουµε ότι ο φράχτης θα γίνει. Οσοι αναπολούν τις εποχές που η πατρίδα µας αποτελούσε ένα απέραντο hot spot, από την Ειδοµένη µέχρι το πρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν πως αποτελούν παρελθόν. Μια και καλή. Γι’ αυτό και ξεκινάµε µε εθνικούς πόρους και επιδιώκουµε την αλληλεγγύη των υπόλοιπων χωρών-µελών της Ε.Ε. στην πράξη. Είµαστε αποφασισµένοι να προχωρήσουµε. Σε λίγους µήνες ολοκληρώνονται τα επόµενα 35 χιλιόµετρα και εντός της νέας τετραετίας θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και στα 140 χιλιόµετρα κατά µήκος του ποταµού Εβρου. Ο φράχτης είναι προϋπόθεση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας.

Το δίκτυο τροµοκρατών στην Ελλάδα µπορεί να είναι ευρύτερο από τους δύο αλλοδαπούς που συνελήφθησαν πριν χτυπήσουν ισραηλινό εστιατόριο; Σας ανησυχεί ένα ενδεχόµενο τροµοκρατικό χτύπηµα σε άλλον στόχο;

Ανησυχεί όποιος δεν επαγρυπνεί. Η Ελλάδα είναι ένας απολύτως ασφαλής προορισµός. Η ασφάλεια είναι ένα από τα πλεονεκτήµατα της χώρας µας. Γιατί κανείς δεν ταξιδεύει σε έναν τόπο όπου δεν αισθάνεται ασφαλής. Πέραν της συνεχούς επαγρύπνησης, ενισχύουµε τους τουριστικούς προορισµούς και τα σηµεία εξόδου και εισόδου µε επιπλέον αστυνοµικούς, για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Συµβάλλουµε έτσι στην ανάπτυξη της πατρίδας µας.

Εχουµε συλλάβει περισσότερους από 1.500 διακινητές. Φαντάζεστε ποιο θα ήταν το µήνυµα στα αδίστακτα κυκλώµατα, αν δεν είχαµε επιδείξει αυτή την αποφασιστικότητα και αυτή την αποτελεσµατικότητα;


Υπάρχει θέµα ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήµια; Τελευταία έχουµε δει περιστατικά, από το bullying στην πρόεδρο της Φιλοσοφικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών µέχρι τον ξυλοδαρµό φοιτητή στο Πανεπιστήµιο Πατρών.

Η ασφάλεια στα πανεπιστήµια αποτελούσε για δεκαετίες αίτηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά και κάθε Ελληνα. Και, προσωπικά, νιώθω υπερήφανος που γίνεται πράξη. Η Ελληνική Αστυνοµία παρεµβαίνει όποτε παραβιάζεται ο νόµος. Γκρίζες ζώνες και άβατα ανοµίας δεν υπάρχουν. Αντιµετωπίζουµε κάθε περιστατικό, όπως αυτά που αναφέρατε, αλλά επιτρέψτε µου να σας επισηµάνω ότι µέχρι να απαιτηθεί η δράση της Αστυνοµίας µεσολαβεί ένα διάστηµα και ένας σηµαντικός ζωτικός χώρος, όπου θα πρέπει και η πανεπιστηµιακή κοινότητα να πάρει θέση σύµφωνα µε τα σχέδια ασφάλειας που η ίδια έχει εκπονήσει. Η Αστυνοµία κάνει τη δουλειά της. Σας θυµίζω τη συντονισµένη επιχείρηση που κάναµε στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου, που είχε καταληφθεί από τρεις εγκληµατικές οργανώσεις της αλβανικής µαφίας. Η δράση τους είναι πλέον παρελθόν. ∆ράση που γνώριζαν κάποιοι από το 2018. Εµείς πιστεύουµε πως η Εστία ανήκει στα παιδιά των ελληνικών οικογενειών, που πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες για να σπουδάσουν. Το ίδιο πράξαµε και σε µια σειρά καταλήψεων σε όλη τη χώρα. Η ασφάλεια είναι το πλεονέκτηµα της Ν.∆. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πανεπιστήµια, στις γειτονιές, στα σύνορα.

Θα δοθεί αστυνοµική προστασία στη 12χρονη, θύµα βιασµών στον Κολωνό; Γιατί δεν είχε παρασχεθεί µέχρι σήµερα;

Ποιος σας είπε πως δεν υπήρχε; Η Αστυνοµία έχει λάβει εντολή και παρέχει ασφάλεια στο παιδί από την πρώτη στιγµή, µε τον πιο έντονο και, συνάµα, διακριτικό τρόπο. Ολες οι καταγγελίες διερευνώνται ενδελεχώς. Σας θυµίζω πως αντίστοιχες είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς τίποτα να έχει επιβεβαιωθεί. Εκείνο που έχει σηµασία είναι ότι µια τραυµατισµένη ψυχή οφείλει να προφυλάσσεται σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως από την προσπάθεια στυγνής εργαλειοποίησης των τραυµάτων της για κοµµατικές σκοπιµότητες. Γι’ αυτό και απευθύνω έκκληση, για πολλοστή φορά, να επιδείξουν όλα τα κόµµατα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανθρωπιά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/4/23