Η ρύθμιση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη βελτιώθηκε, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τον Βασίλη Σκουρή και τον Σωτήρη Ξενάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε πως είναι κρίμα που τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» δεν ανταποκρίθηκαν σε μια συγκεκριμένη λογική και απαίτηση.

Ανέφερε πως το αρμόδιο τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου θα πάρει την απόφασή του με την Ολομέλειά του.

Ακόμα, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ψαρεύει σε θολά νερά, καθώς δεν πήρε θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Τόνισε μάλιστα πως ήταν μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ότι το πολιτικό σύστημα αντιτίθεται.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως με το νέο δικαστικό έτος, θα βρίσκονται στις θέσεις τους οι νέοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Εύας Καϊλή, σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο Δίκαιο μιας άλλης χώρας.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσιάρα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κος Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Για τη νομοθετική ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι μια βελτίωση μιας νομοθετικής ρύθμισης που έγινε πριν μερικές εβδομάδες. Υπήρξε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθεί τόπος συναίνεσης και συνεννόησης για τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και είναι κρίμα που τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όλοι αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι βγαίνουν μπροστά υπερασπίζονται τη δημοκρατία και μιλούν για την απομόνωση των ακραίων ναζιστικών κομματικών μορφωμάτων, να μην ανταποκρίνονται σε μια συγκεκριμένη λογική και σε μια συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε μια προσπάθεια τέτοιας ρύθμισης έπρεπε να βρίσκονται μαζί.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Εκτιμώ ότι όλα τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο έπρεπε να είναι μαζί ακόμη και αν θεωρούν ότι ενδεχομένως αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν λύνει το σύνολο των προβλημάτων. Που δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Αναρωτιέμαι που βρίσκεται το αρνητικό στοιχείο όταν έχουμε μια διευρυμένη δικαστική κρίση και αντί για πέντε μέλη του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου καλούνται να αποφασίσουν έντεκα μέλη.

Αυτήν τη στιγμή, αυτό που κάναμε είναι ότι το αρμόδιο τμήμα Α1 αντί να παίρνει αυτήν την απόφαση με μια περιορισμένη σύνθεση των πέντε μελών των Αρειοπαγιτών θα παίρνει αυτή την απόφαση με την ολομέλειά του, με τα έντεκα μέλη. Βεβαίως τέτοιου είδους περίπτωση δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, ούτε υπήρξε ενδεχομένως μια νομοθετική ρύθμιση η οποία να αποτρέπει τέτοιου είδους κόμματα να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία, το ζήτημα όμως πρέπει να το δει κανείς πίσω από το γεγονός ότι σε μια προσπάθεια να απομονώσουμε τέτοιου είδους πολιτικές, τέτοιου είδους κόμματα και τέτοιου είδους συμπεριφορές, δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης- εξαιρουμένου του ΠΑΣΟΚ- δεν επέδειξαν ούτε την απαραίτητη ευθύνη ούτε πολύ περισσότερο τη διάθεση να συνδράμουν σε κάτι το οποίο για μένα φαντάζει κοινή λογική.

Για τη φράση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά»
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έβλεπε τη Χρυσή Αυγή δίπλα του από τις πλατείες μέχρι τα ακριτικά νησιά, και όταν οι ευπρόσδεκτες ψήφοι δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στις ψηφοφορίες του κοινοβουλίου αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προφανώς ψαρεύει στα θολά νερά, μην παίρνοντας θέση για ένα θέμα τόσο σημαντικό. Είναι κρίμα ένα κόμμα που αυτό-αναδεικνύεται ως αριστερό για ζητήματα και για θέματα τα οποία αφορούν ακραία πολιτικά μορφώματα που απειλούν τη δημοκρατία να μην παίρνει την προβλεπόμενη από την κοινή λογική θέση. Είναι κρίμα και εκτιμώ ότι θα κριθεί από τους έλληνες πολίτες.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει το πολιτικό σύστημα ότι σύσσωμο αντιτίθεται απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, σε τέτοιου είδους πολιτικές και σε επικίνδυνες για τη δημοκρατία θέσεις δυστυχώς η «μικρότητα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτή που εμπόδισε μια τέτοια επιλογή. Είναι κρίμα, δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις μπορεί να βοηθούν τη δημοκρατία, δεν νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα έχει την πολυτέλεια να χάνει τέτοιες ευκαιρίες συναίνεσης και από την άλλη δεν νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να μην εκπέμπει ένα σταθερό μήνυμα απέναντι σε κόμματα που απειλούν την ίδια τη δημοκρατία.

Ερωτηθείς πως τα 400 χρόνια φυλάκισης γίνονται 10
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Υπάρχουν θέματα και ζητήματα που αφορούν και σε διεθνή κείμενα, όπως ο χάρτης δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα οποία προβλέπουν ότι καμία ποινή δεν μπορεί να είναι στο μέγεθος που επιβάλλεται αλλά πρέπει να ειναι προφανώς μικρότερη και πρέπει να υπάρχει έκτισης ποινής και απελευθέρωσης. Είναι ζητήματα λεπτά που πρέπει κανείς να τα δει με τη σοβαρότητα και την ευθύνη που πρέπει. Το θέμα είναι ότι εδώ υπήρχαν διάφορα ζητήματα τα οποία εμείς φροντίσαμε να τα αλλάξουμε από την πρώτη στιγμή όταν διευρύναμε τον πραγματικό χρόνο έκτισης ποινής μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα της υφ’ όρων απόλυσης, και αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με προηγούμενους ποινικούς κώδικες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται κάτι, από τη στιγμή που υπάρχει η αρχή του ευμενέστερου νόμου, δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι πέραν των σημαντικών αλλαγών που κάναμε στον ποινικό κώδικα, δημιουργώντας πολύ μεγαλύτερο πλαίσιο ασφάλειας και μια πιο έντονη σωφρονιστική προσέγγιση απέναντι σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, επεξεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση μέσω της διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης του ποινικού κώδικα θέματα όπως αυτό προκειμένου να μην επαναληφτούν και να μην δημιουργούν τέτοια ένταση και τέτοιο πρόβλημα και στην κοινωνία και στο δικαστικό σύστημα αλλά και στην ίδια τη Δικαιοσύνη.

Για τους διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Μαζικοί διορισμοί δικαστικών υπαλλήλων έχουν να γίνουν από το 2008. Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ του 2017 και του 2018 δυστυχώς δεν έδωσαν τη δυνατότητα της συμπλήρωσης πάνω από το 30% των προτεινομένων θέσεων από δικαστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά στο στελεχειακό δυναμικό της Δικαιοσύνης να εντοπίζεται στον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων. Πως μπορούσε να λυθεί αυτό το πρόβλημα όταν παρά τις αγωνιώδεις αναζητήσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και αυτής να κάνουμε πολλές βουτιές στον πίνακα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προκειμένου να βρούμε επιλαχόντες οι οποίοι θα ‘ρθουν να στελεχώσουν το δικαστικό μας σύστημα και να συναντηθούμε τελικά με την άρνησή τους, την αδυναμία του να έρθουν τόσοι πολλοί, πως θα μπορούσε να λυθεί αλήθεια;

Η αναζήτηση που κάναμε ήταν πολύ επίμονη, πολύ συστηματική και είδαμε ότι η μοναδική δυνατότητα που θα υπήρχε προκειμένου να συμπληρωθούν τα πολλά κενά που υπάρχουν στους δικαστικούς υπαλλήλους ήταν να δημιουργήσουμε μια κατεύθυνση στη σχολή δικαστών, ώστε άνθρωποι με συνείδηση και επιθυμία να γίνουν δικαστικοί υπάλληλοι μέσα από μια αδιάβλητη διαδικασία επιλογής να μπορούν να προληφθούν.

Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Έχουμε ένα διαγωνισμό για 311 δικαστικούς υπαλλήλους 22-23 Απριλίου και έναν δεύτερο διαγωνισμό με άλλους περίπου 350 που θα γίνει τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς γιατί δεν παρεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της κα Καϊλή
Κ.ΤΣΙΑΡΑΣ: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει στο δίκαιο μιας άλλης χώρας, υπάρχουν τα πρωτόκολλα δικαστικής συνεργασίας αλλά μέχρι εκεί. Βλέπει κανείς με πόσο αυστηρό τρόπο και με πόσο ιδιαίτερο τρόπο μπορεί να λειτουργεί η Δικαιοσύνη σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.