Τα επόµενα βήµατα στο µείζον ζήτηµα του Μεταναστευτικού Προσφυγικού σχεδιάζει η κυβέρνηση, που φέρνει τον φράχτη στον Εβρο και τη συνολική πολιτική της στο ζήτηµα αυτό στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής της. Στο Μέγαρο Μαξίµου θεωρούν ότι η µεταναστευτική πολιτική αποτελεί ένα «success story» της τελευταίας τετραετίας, που απέδωσε καρπούς, και µάλιστα ενηµερώνουν όλους τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας ∆ηµοκρατίας σχετικά, ώστε να είναι προετοιµασµένοι για τον δηµόσιο διάλογο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή η κυβέρνηση έθεσε δύο συγκεκριµένους και µετρήσιµους στόχους. Πρώτον, την ουσιαστική µείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισµό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, όπως υπογραµµίζουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές, επισηµαίνοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες ασφυκτιούσαν από την πολιτική «ανοιχτών συνόρων», καθώς το 2019 διέµεναν στα νησιά 40.000 άτοµα, ενώ σήµερα 4.000 περίπου.

_______

Εχει αποσυµφορηθεί, όπως τονίζουν, και η υπόλοιπη χώρα και έχει επιτευχθεί εδώ και καιρό ο στόχος της παραµονής πληθυσµού µεταναστών και προσφύγων κάτω από 1% ανά περιφέρεια. Οι, δε, δοµές που έχουν κλείσει είναι συνολικά 88, αφού από 121 το 2019 έχουν µείνει 33 σήµερα. Ως προς τις αφίξεις, το πρώτο δίµηνο της φετινής χρονιάς είχαµε 2.505, παράλληλα µε 990 αποχωρήσεις, φέρνοντας τον αριθµό των µεταναστών και των προσφύγων στις δοµές συνολικά στην επικράτεια στους 13.798, εκ των οποίων 4.438 στα νησιά. «Οι παράνοµες µεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Κρατήστε ένα στοιχείο, το οποίο έχει τη δική του, ξεχωριστή σηµασία: Το 2015 το 75% όλων όσοι έµπαιναν παράνοµα στην Ευρώπη, των παράνοµων µεταναστών, έµπαινε από την Ελλάδα. Στην Ευρώπη, το 75% περνούσαν από την Ελλάδα. Σήµερα είναι κάτω του 10%», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην οµιλία του στα Ιωάννινα και συνέχισε σχετικά: «Τα ακριτικά νησιά ανακουφίστηκαν. Τελειώσαµε πια µε αυτό το δράµα, την αθλιότητα της Μόριας. Οι δοµές φιλοξενίας εκσυγχρονίστηκαν. Είναι µια πολιτική η οποία αναγνωρίζεται πια και στην Ευρώπη ως ορθή. Είναι µια πολιτική που αναγνωρίζει και περιφρουρεί τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, επεκτείνοντας τώρα και το τεχνητό εµπόδιο στον Εβρο».

Τι ακολουθεί από το καλοκαίρι, εφόσον η Ν.∆. επανεκλεγεί στην εξουσία; Σύµφωνα µε το Εθνικό Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει εγκριθεί για το σύνολο του 2023, θα προχωρήσει η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων µέσω του προγράµµατος «Reaction», που έχει ως βασικό στόχο την αποτελεσµατικότερη συνοριακή φύλαξη µε τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης, η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγµατικό χρόνο και µε πολύ µεγάλη ακρίβεια ακόµα και δύσβατων περιοχών. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο έγκαιρος εντοπισµός κρίσιµων καταστάσεων στα σύνορα, γεγονός που συµβάλλει στην αποτροπή παράνοµων µεταναστευτικών ροών και έκνοµων ενεργειών, αλλά και στην αµεσότερη και αποτελεσµατικότερη δράση στην έρευνα και τη διάσωση. Βασική καινοτοµία του έργου αποτελεί η χρήση δύο αλγορίθµων, οι οποίοι, µε τη χρήση τεχνητής νοηµοσύνης, θα επιτρέπουν τη σάρωση µιας οριοθετηµένης περιοχής µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο, είτε από ένα µη επανδρωµένο όχηµα (drone) είτε από σµήνος, η οποία θα προσαρµόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και συνεχώς θα βελτιώνεται, καθώς και την αυτόµατη αναγνώριση προκαθορισµένων στόχων ενδιαφέροντος, την παρακολούθησή τους και την ενηµέρωση των εµπλεκόµενων φορέων σε πραγµατικό χρόνο. Το «Reaction» θα διασυνδεθεί µε τα Κέντρα Ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, των Σωµάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων ∆υνάµεων.

____________2

 

Γραφεία ευάλωτων αιτούντων

Στον σχεδιασµό είναι και η λειτουργία γραφείων ευάλωτων αιτούντων διεθνούς προστασίας, που πρόκειται να χρηµατοδοτηθούν από µηχανισµό του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου. Αφορά στη διαδικασία εξέτασης και απονοµής καθεστώτος διεθνούς προστασίας από την αρχική καταγραφή του αιτούντος, την έκδοση οριστικής απόφασης έως και την επίδοση ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους. Αλλο ένα έργο που έχει σχεδιαστεί είναι ο ψηφιακός µετασχηµατισµός της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο πλαίσιο του συνολικότερου έργου ψηφιακού µετασχηµατισµού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που χρηµατοδοτείται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο θα µπει και το σύστηµα «Υπερίων», το οποίο περιλαµβάνει σύστηµα ελέγχου πρόσβασης και παρακολούθησης πολιτών τρίτων χωρών που διαµένουν στις δοµές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και το σύστηµα «Ρέα», που δίνει τη δυνατότητα συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε όλες τις δοµές. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται, µεταξύ άλλων, η παροχή δυνατότητας µετάδοσης εικόνας και ήχου από τις εγκαταστάσεις στον νέο θάλαµο επιχειρήσεων του υπουργείου, που έχει ήδη δηµιουργηθεί, αλλά και σε συναρµόδιους φορείς (Ελληνική Αστυνοµία, ΓΕΕΘΑ, Λιµενικό κ.λπ.), διασφαλίζοντας τον συντονισµό µεταξύ τους.

Νότης Μηταράκης: «Υπερήφανοι για το έργο µας»

«Στα 3,5 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, µπορούµε να δηλώσουµε πως είµαστε υπερήφανοι για το έργο µας. Το τοπίο που είχε αφήσει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαοτικό», τονίζει µιλώντας στα «Π» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Το τελευταίο διάστηµα, αν και το Μεταναστευτικό δεν αποτελεί κεντρικό θέµα συζήτησης για την ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το χρησιµοποιήσει για να προσεγγίσει το δικό του κοινό. Η αλήθεια είναι πως, παρά τα fake news, τα δήθεν push-backs και την προσπάθεια του κ. Παπαδηµούλη και των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ελληνικός λαός βλέπει πως η κυβέρνηση της Ν. ∆ηµοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που τήρησε στο ακέραιο τις υποσχέσεις της. Επεκτείνουµε τον φράχτη στον Εβρο, προστατεύουµε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και, πλέον, χάρη και στον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης, αξιοποιούµε το Μεταναστευτικό προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονοµίας», υπογραµµίζει ο κ. Μηταράκης.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 8/4/2023.