Τις δηλώσεις του Χρήστου Τζανερίκου, πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, σχολίασαν στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης και ο διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.


«Ο κ. Τζανερίκος έκανε πολιτικές δηλώσεις και θα κριθεί πολιτικά»

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για το ζήτημα, λέγοντας πως ο κ. Τζανερίκος πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει την αντίδρασή του σε μία τροπολογία, πριν ακόμα αυτή γίνει νόμος του κράτους, και κατά συνέπεια δεν λειτούργησε θεσμικά αλλά πολιτικά.

«Ο κ. Τζανερίκος εδώ και τρεις μέρες η ερώτηση είναι εάν κινείται πολιτικά ή θεσμικά. Πήρε μία απόφαση να δημοσιοποιήσει την αντίδρασή του σε μία τροπολογία πριν ακόμα γίνει νόμος του κράτους. Δεν λειτούργησε δικανικά, αλλά πολιτικά. Έκανε πολιτικές δηλώσεις και θα κριθεί πολιτικά, καθώς δεν εξέφρασε μία γνώμη πάνω σε έναν νόμο αλλά έκανε δημόσιες δηλώσεις. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι πως η συνάντηση δεν έγινε με ανώτατο στέλεχος. Η ουσία είναι εάν η Δημοκρατία, και οι δημοκρατικοί θεσμοί, πρέπει μαχόμενη να αντιδράσει και να προστατευτεί στο ενδεχόμενο μία εγκληματική οργάνωση να μεταλλαχθεί σ' ένα πολιτικό κόμμα και να υποσκάψει τη δημοκρατική λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά.


«Ο υπουργός μιας κυβέρνησης δεν καλεί σε έναν καφενέ τον αντεισαγγελέα, είναι αντιδεοντολογικό»

Ο Χρήστος Γιαννούλης μίλησε με τη σειρά του για το θέμα, αναφέροντας πως η Δημοκρατία είναι σε πρώτη μοίρα, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης σε εξωτερικό χώρο συναντιέται με έναν δικαστικό και κάτι τέτοιο είναι αντιδεοντολογικό.

«Συμφωνώ με τον κ. Κουμουτσάκο πως είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η προστασία του πολιτεύματος από δολοφόνους, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συνήθως διαψεύδει αυτά που επιβεβαιώνονται λίγο αργότερα. Η Δημοκρατία είναι σε πρώτη μοίρα, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης σε εξωτερικό χώρο συναντιέται με έναν δικαστικό, πριν αυτός κάνει τη δήλωση. Ο υπουργός μιας κυβέρνησης δεν καλεί σε έναν καφενέ τον αντεισαγγελέα, είναι αντιδεοντολογικό. Τώρα έρχονται και λένε πως δεν του έκαναν το χατίρι και γι' αυτό το είπε. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, αυτό είναι "πάρε-δώσε", αλισβερίσι.

Ο κ. Τζανερίκος καταγγέλλει δύο φορές την κυβέρνηση και την κάλεσε να αποκαλύψει το άτομο που τον προσέγγισε, αλλιώς θα το κάνει αυτός. Ο εθισμός στο ψέμα και στην προπαγάνδα είναι μόνιμος στην κυβέρνηση», σημείωσε.


«Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται με τη δικαστική»

Ο Θανάσης Γλαβίνας είπε πως αν είχε ακουστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή, να πάει δηλαδή η πρόταση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα.

«Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη ρύθμιση, ενώ θα έπρεπε να δώσουμε το μήνυμα πως αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο συλλογικά και προχωράμε παρακάτω. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται με τη δικαστική», σημείωσε.