Την προκλητική ρητορική της Άγκυρας επανέλαβε από τη Θράκη ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής. Ο Μουσταφά Σεντόπ βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε «για τον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Η τουρκική ηγεσία δεν αφήνει ούτε ημέρα πλέον που να μην υπενθυμίζει πως δεν έχει σκοπό να αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστο την αναθεωρητική της ατζέντα.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής από την Κομοτηνή έκανε «επιτάφιο» στην επιχειρούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση αναφερόμενος σε «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης, καταπατώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Φυσικά κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ, αναφερόμαστε στον αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τον δρ. Σαντίκ Αχμέτ που είναι το όνομα σύμβολο».

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, ελπίζουμε στη διατήρηση της ηρεμίας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην πάγια θέση μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Στην Ίμβρο Βαρθολομαίος και Δένδιας


Παρά τις προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να χαλάσει το κλίμα ηρεμίας, ο ελληνισμός της Ίμβρου, την οποία επισκέφτηκε τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν το βάζει κάτω.

«Η προϋπόθεση για να μπορέσει αυτός ο τόπος να θυμίζει κάπως τις παλιές ημέρες, προϋποθέτει μια ηρεμία ανάμεσα στους δύο λαούς», λέει ο νομικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους Έλληνες που επέλεξαν και μπόρεσαν να ζήσουν να δημιουργήσουν μια ζωντανή κοινότητα εδώ. Και η πιο μεγάλη χαρά είναι να βλέπει κανείς τα παιδιά. 60 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Ίμβρου και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον», είπε ο κ. Δένδιας.