«Έχω λόγο να πω ψέµατα; ∆εν είµαι πολιτικός, δεν είµαι Ελληνίδα, δεν έχω κέρδος», διαµηνύει µέσω των «Π» η κ. Σβετλάνα Αργύρη, η οποία προέβη στη συγκλονιστική µαρτυρία σχετικά µε την εµπειρία της στο ξενοδοχείο της οικογένειας της τότε συζύγου του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο.

Υπενθυµίζεται ότι µεταξύ άλλων είχε καταγγείλει ότι εργάστηκε εκεί ανασφάλιστη και χωρίς να έχει δηλωθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτόν επί της ουσίας απαντά τόσο στον πρώην υπουργό όσο και στον άλλοτε κουνιάδο του, Χρήστο Ρούσσο, που επιχείρησε να απεµπλέξει εαυτόν και την αδελφή του, Κατερίνα Ρούσσου, από τη διοίκηση της µονάδας.

Οι αποκαλύψεις

Η κ. Αργύρη αντικρούει πλήρως τη σχετική ανακοίνωση, λέγοντας ότι ο ίδιος και η αδελφή του έκαναν κουµάντο στην επιχείρηση. Ακολουθεί ο διάλογος µε τα δηµοσιογραφικά ερωτήµατα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χρήστος Ρούσσος σάς χαρακτήρισε υποψήφια εργαζόµενη. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Εσείς για πόσο διάστηµα εργαστήκατε εκεί και µε τι ακριβώς ασχοληθήκατε την περίοδο εκείνη;

Σ.Α.: Ηµουν εκεί σίγουρα για έναν µήνα. Με έδιωξαν, µου είπαν «Πρέπει να φύγεις». Και ρώτησα την κυρία Κατερίνα: «Πού να πάω; ∆εν µπορώ να φύγω τώρα. ∆εν έχω πού να πάω. Πρέπει να βρω δουλειά». Επιασα δουλειά σε µια ταβέρνα, και εκεί ανασφάλιστη.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έστειλε εκείνη στην ταβέρνα;

Σ.Α.: Οχι, εγώ τη βρήκα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την άλλη φορά µάς είπατε ότι σας έδιωξε η ίδια, επειδή ήρθε ο έλεγχος και δεν είπατε ψέµατα ότι είστε τουρίστρια...

Σ.Α.: Ναι, µου είπε «γιατί δεν µπορούσες να το πεις;». Αλλά εγώ τι να πω... Βοηθήστε µε λίγο µε τα ελληνικά µου! ∆εν ήµουν... προετοιµασµένη.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας βρήκε την ώρα της δουλειάς ο άνθρωπος... Με τη σφουγγαρίστρα, τα απορρυπαντικά...

Σ.Α.: Ναι, µε έπιασε, δεν µου είπε ότι κάνει έλεγχο, µε ρώτησε αν δουλεύω εκεί και είπα «ναι, καθαρίζω». Μετά µε ρώτησε πού είναι ο ιδιοκτήτης. Κι εγώ συνέχισα να κάνω δουλειές.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τον καθαρισµό των δωµατίων, αυτόν τον µήνα κάνατε και άλλη δουλειά στο ξενοδοχείο;

Σ.Α.: Ναι, στην κουζίνα και στον µπουφέ. Η κυρία Κατερίνα µού έδειξε πώς να σερβίρω για τον µπουφέ και µετά κατέβαινα κάτω εκεί που ήταν η µαµά και φτιάχνανε τυροπιτάκια.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε τη µητέρα της κυρίας Κατερίνας;

Σ.Α.: Ναι. Μετά, µόλις τέλειωνε ο µπουφές, µάζευα και πήγαινα να πλύνω τα πιάτα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ∆ηλαδή, φτιάχνατε τον µπουφέ για το πρωινό.

Σ.Α.: Ναι, µαζί µε την κυρία Κατερίνα. Αυτή µου έδειξε πώς να µαζεύω τον µπουφέ, πώς δουλεύει ο καφές, πώς δουλεύουν τα πάντα. Μετά, µόλις οι τουρίστες φεύγανε, µου έλεγε: «Πήγαινε σ’ αυτό το δωµάτιο, καθάρισέ το!».

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ∆ηλαδή, αφού τελείωνε ο µπουφές, πηγαίνατε στα δωµάτια.

Σ.Α.: Ναι, και τακτοποιούσα. Αυτό δεν είναι ψέµατα. Εχω λόγο να πω ψέµατα; ∆εν κερδίζω κάτι. ∆εν είµαι πολιτικός, δεν είµαι Ελληνίδα, δεν έχω κέρδος.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά, λοιπόν, από έναν µήνα δουλειάς, που κάνατε όλα αυτά, σας απολύει...

Σ.Α.: Ναι κι εγώ αρπάχτηκα µε την κυρία Κατερίνα. Λέω «πού να πάω;»... Είχε και αυτή ένταση και εγώ...

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πήγατε, λοιπόν, στις υπηρεσίες και είδατε ότι δεν είχατε ένσηµα.

Σ.Α.: Τίποτα. Οταν δούλευα στην ταβέρνα, πήγα να τσεκάρω. Κι ούτε από εκεί υπήρχε τίποτα ούτε από το ξενοδοχείο. Στην Πάρο µπορεί να δουλεύεις οκτώ ώρες και να σου βάζουν για τέσσερις. Οµως, είχα πάει να δουλέψω δοκιµαστικά σε µια ταβέρνα για τρεις µέρες και µου έβαλε τα ένσηµα κανονικά.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ∆ηλαδή, ο ένας δουλέψατε έναν µήνα και δεν σας δήλωσε και ο άλλος για τρεις µέρες έβαλε τα ένσηµα κανονικά. Αφού σας είχαν απολύσει...

Σ.Α.: Ναι, στο Πίσω Λιβάδι. Μπορείτε να ρωτήσετε, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αφεντικό του ξενοδοχείου, από ό,τι κατάλαβα, ήταν η κυρία Κατερίνα.

Σ.Α.: Αυτή έκανε κουµάντο. Σεντόνια, µπουφέ, παντού...

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο αδελφός της είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε εκείνη είχαν σχέση...

Σ.Α.: Κι εγώ µόνη πήγα; Ηρθα, γεια σας, έχω χόµπι να καθαρίζω;

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ∆ηλαδή, η κυρία Κατερίνα σας προσέλαβε;

Σ.Α.: Μου είπε «στην αρχή 900 κι άµα είσαι καλή 1.000 ευρώ».

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά σας τα είπε η κυρία Κατερίνα;

Σ.Α.: Ο αδελφός της. Και µετά άρχισε µου, σου...

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πιάσετε δουλειά, µιλήσατε µε τον αδελφό της κυρίας Κατερίνας.

Σ.Α.: Ναι κι η Κατερίνα δίπλα. Κι η γιαγιά (σ.σ.: η πρώην πεθερά του Γιάννη Ραγκούση) δίπλα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καθηµερινό κουµάντο το είχε η κυρία Κατερίνα;

Σ.Α.: Μου έδειξε, εδώ το ζαµπόν, τα τυριά, το ψυγείο... Και µου αφήνανε πουρµπουάρ και δεν το έπαιρνα, τα πήγαινα στην κυρία Κατερίνα...

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα λεφτά που είχατε συµφωνήσει, τα 900 ευρώ ή τα 1.000, αφού ήσασταν αδήλωτη, πώς θα σας τα έδινε;

Σ.Α.: ∆εν είπε τίποτα. Τίποτα, τίποτα.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κύριο Ραγκούση τότε τον είχατε δει στο ξενοδοχείο;

Σ.Α.: Ναι, πώς. Ερχόταν και καθόταν σε σκαµπό δίπλα στην πισίνα. Τα κορίτσια είχαν µακριά µαλλιά κι αυτός ξανθός, όπως τον βλέπεις στην τηλεόραση.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και µιλούσε µε όλους κανονικά; Την κυρία Κατερίνα, τον αδελφό της;

Σ.Α.: Ναι, αυτά που έβλεπα εγώ σας λέω.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εργαστήκατε εκεί έναν µήνα και, όπως µας είπατε την προηγούµενη εβδοµάδα, δεν σας έδωσαν καν τα χρήµατα που αναλογούσαν σε αυτό το διάστηµα.

Σ.Α.: Μου έδωσε κάποια λεφτά, όχι αποζηµίωση. Τώρα δεν θυµάµαι ακριβώς το ποσό.

∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λιγότερα από 900 ευρώ;

Σ.Α.: Ναι. Ψίχουλα. Είπα: «Πού θα πάω µε τα ψίχουλα;». Και εκείνη µου είπε ότι «εγώ έφαγα 10.000 ευρώ (σ.σ.: πρόστιµο), δεν µε ενδιαφέρει». Και δεν θυµάµαι εγώ αν πέταξα και όλα τα λεφτά πίσω. Τώρα δεν θυµάµαι, 300 ευρώ ήταν, 400; Και δούλευα µόνη στις σκάλες, παντού...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Απριλίου 2023.