Πολιτικούς τριγμούς φέρνει σε  Αθήνα και Βρυξέλλες η υπόθεση του ανεξάρτητου πλέον, προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος, σύμφωνα με πληροφορίες από τις βελγικές Αρχές, με καταγγελίες για βαριά ποινικά αδικήματα.

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης καταγγέλλεται για βαριά ποινικά αδικήματα που αφορούν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος Ελληνίδας νομικού που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες.


 Η καταγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αρχικά ανώνυμα, τον Ιανουάριο του 2020. Δύο μήνες μετά, η  καταγγέλλουσα προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

 «Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένειά μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση».

 H καταγγελία αφορά σε σοβαρά ποινικά αδικήματα, ωστόσο προκαλούνται ερωτήματα για την καθυστέρηση της βελγικής δικαιοσύνης παρόλο που κάποιοι επιμένουν ότι συνήθως αργεί.

 «Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης. Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο».

 Ολόκληρη η ανάρτηση της δικηγόρου:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

 »Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

 »Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

 »Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

 »Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσων.

 »Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

 »Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

 Τι είπε η καταγγέλλουσα στον Νίκο Ανδρουλάκη

Η  καταγελούσα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη μετά την δημοσιοποίηση της είδησης της καταγγελίας της σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από την ίδια την κοπέλα ενώ μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό.

 Η καταγγελία, από μέρους της δικηγόρου, προσωποποιήθηκε στα μέσα του 2020 και μετά από συμμετοχή του ευρωβουλευτή σε καμπάνια υποστήριξης για το κίνημα του #MeToo.

 Η Πόπη Τσαπανίδου είπε πριν από λίγο στο MEGA, ότι όλο αυτό έφτασε στον Αλέξη Τσίπρα και έτρεξαν έρευνα τριών μηνών ενώ δήλωσε πως έχει ήδη ζητήσει από τον κ Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα του.

 Ο ίδιος δεν έχει απαντήσει ακόμα.

 Η καταγγελία

Η γυναίκα που καταγγέλλει τον Αλέξη Γεωργούλη είναι Ελληνίδα, νομικός, που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, πρώην υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

 Η υπόθεση έγινε γνωστή απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα. Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε πως κινούνται οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, τρία χρόνια μετά την καταγγελία σε βάρος του.

 «Παρέλαβα από τις αρμόδιες βελγικές Αρχές αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα αφορά τα αρμόδια νομικά όργανα».

 Μέσα σε λίγα λεπτά, η παραίτηση του Αλέξη Γεωργούλη από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν γεγονός, με τον ευρωβουλευτή για να κάνει λόγο για ψευδή και συκοφαντική καταγγελία.

 «Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας».

 Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έθεσε εκτός κόμματος τον ευρωβουλευτή.

 «Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».

 «Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε η ΝΔ.

 Για υπόθεση που αφορά βαρύτατα ποινικά αδικήματα έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας.

 «Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος».

 Πήγε χτυπημένη στο φαρμακείο

Το συμβάν φέρεται να έγινε το 2020, με το θύμα να απευθύνεται για την περιποίηση των τραυμάτων σε φαρμακείο. Η φαρμακοποιός ήταν εκείνη που την προέτρεψε να απευθυνθεί σε ιατροδικαστή, πράγμα που το θύμα έπραξε, με τις πληροφορίες να θέλουν την ύπαρξη ιατροδικαστικής έκθεσης που μιλά, μεταξύ άλλων, για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

 Το καθοριστικό γεγονός που διέλυσε κάθε ενδοιασμό και δεύτερη σκέψη για καταγγελία της καταδικαστέας συμπεριφοράς του Αλέξη Γεωργούλη από την δικηγόρο, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήταν όταν το φθινόπωρο του 2020 τον είδε να συμμετέχει σε καμπάνια κατά της βίας των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

 Θεωρώντας προφανώς την πράξη αυτή μνημείο κυνισμού και υποκρισίας προχώρησε στην καταγγελία εναντίον του, η οποία ερευνάται από τις βελγικές Αρχές εδώ και τρία χρόνια και μόλις χθες έγινε ευρέως γνωστή με την παραγγελία της βελγικής εισαγγελίας για άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

 Φήμες προς διερεύνηση 

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Mega, υπήρξαν καταγγελίες για δύο ακόμα περιπτώσεις οι οποίες είναι γνωστές, δεν έχουν λάβει ωστόσο νομική μορφή.

Ειδικότερα, η πρώτη καταγγελία, που όμως δεν επιβεβαιώνεται, αφορά στους πρώτους μήνες του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες, το 2019, όταν νεαρή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε την πρακτική της στο γραφείο του, φέρεται να εξέφρασε παράπονα σε συναδέλφους της για απρεπή συμπεριφορά του ευρωβουλευτή απέναντί της.

 Οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν λάβει νομική μορφή και δεν επιβεβαιώνονται με νομικά έγγραφα.

 «Είναι θέμα εξουσίας»

Ο Αλέξης Γεωργούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» τον Οκτώβριο του 2021, είχε αναφερθεί στις καταγγελίες στο πλαίσιο του κινήματος #MeToo σκιαγραφώντας το προφίλ των… κακοποιητών.

 «Είναι θέμα εξουσίας, δεν είναι εάν είσαι ωραίο παιδί, ή καλό ή κακό. Είναι εάν κάποιος έχει τη δύναμη και θέλει να την ασκήσει».

 Η διαδικασία ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να κινηθεί άμεσα με δεδομένο ότι και ο Αλέξης Γεωργούλης συναινεί στην άρση της ασυλίας του, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

 Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Μετά την αποπομπή του από την ευρωομάδα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αποκαλύψεις προκαλούν σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κατηγορεί ευθέως την Κουμουνδούρου για εργαλειοποίηση της υπόθεσης με σκοπό να αποκομίσει μικροκομματικό όφελος.

 «Προσπάθησαν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα. Είναι ντροπή και όνειδος ακόμα και η προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης μιας πολύ σοβαρής ποινικής υπόθεσης», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

 Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι για τη συγκεκριμένη καταγγελία δεν υπήρξε ενημέρωση πριν από το απόγευμα της Τρίτης, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη να υποστηρίζει ωστόσο πως πριν περίπου 2 χρόνια και με φόντο αόριστες φήμες, είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον Αλέξη Γεωργούλη.


 «Επειδή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυκλοφορούν κάποια πράγματα και ως κουτσομπολιά, όχι για τη συγκεκριμένη καταγγελία, όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ζήτησα αρμοδίως από τον Αλέξη Γεωργούλη, όταν ακούστηκε κάτι αόριστο, να μας ενημερώσει και να με ενημερώσει αν υπάρχει κάτι. Το διέψευσε κατηγορηματικά».

 «Υπήρξαν, πριν αρκετό καιρό, κάποιες φήμες απροσδιόριστες. Ρωτήθηκε αρμοδίως ο κ. Γεωργούλης, είπε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη αν πρόκειται γι’ αυτό το περιστατικό κι αν υπάρχει άλλο περιστατικό και επρόκειτο για το άλλο», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

 Τόσο οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος μίλησε για ψεύδη με πολιτικά κίνητρα, προκάλεσαν την οργή της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ εξηγήσεις ζητά και η ΝΔ.

 Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Εσείς θέλετε τώρα να πιστέψουμε, εγώ δεν το πιστεύω, ότι ο κ. Τσίπρας και το κόμμα σας δεν γνώριζε ότι έχει γίνει αυτή η καταγγελία. Και φαίνεται πως υπάρχουν και άλλες καταγγελίες. Εγώ δεν το πιστεύω. Τον διαγράψατε όταν δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 Η υπόθεση προκάλεσε τις αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 «Άλλη μια υπόθεση κακοποίησης γυναικών που πρέπει να διερευνηθεί, άλλη μια αποκρουστική αντιπαράθεση, με στοιχεία κουτσομπολιού, που αφήνει στο απυρόβλητο το κρίσιμο ζήτημα, που είναι καταγγελίες να σέρνονται για χρόνια και τα θύματα να παραμένουν, εντελώς απροστάτευτα, ακόμη και για τη στοιχειώδη προστασία των προσωπικών τους δεδομένων», λέει το ΚΚΕ.

 «Όταν υπάρχει κατηγορία για παρενόχληση, για οποιοδήποτε έγκλημα, νομίζω ότι εμείς όλοι θα πρέπει να κάνουμε πίσω να λάμψει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό ούτε με τηλεδίκη, ούτε με ραδιοδίκη», λέει το ΜέΡΑ25.

 Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης καταγγελίας πριν από την ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

 Τα επόμενα βήματα μετά την καταγγελία σε βάρος του

Σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, όλα εξαρτώνται από το εάν υπάρχει δείγμα DNA στις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

 Η Επιτροπή νομικών υποθέσεων θα ψηφίσει επί του αιτήματος των βελγικών αρχών σε μια ή δυο εβδομάδες προκειμένου το αίτημα να επιστρέψει στην Ολομέλεια και να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης της ευρωβουλευτικής ασυλίας του.

 Η διαδικασία μέχρι να ληφθεί απόφαση μπορεί να διαρκέσει από 2- 3 μήνες. Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων ενημερώνει την πρόεδρο, πηγαίνει στην Ολομέλεια και υπάρχει ανακοίνωση εάν υπάρχει απόφαση να αρθεί ή όχι ασυλία του συγκεκριμένου ευρωβουλευτή.

 Όσον αφορά το εάν θα αναλάβει η Ευρωπαία Εισαγγελέας, το σίγουρο είναι πως έχει το δικαίωμα να το κάνει και θέλει. Εάν το κάνει, τότε θα ισχύει το σύστημα της ιθαγένειας του κατηγορούμενου.

  «Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το εάν και τι γνώριζε»

Η Νέα Δημοκρατία προς ώρας κυρίως θέτει ερωτήματα για το ένα ήξερε ο Αλέξης Τσίπρας και το τι έκανε όταν το έμαθε και εάν διερευνήθηκαν σωστά.

 Στη ΝΔ όμως, λένε πως αυτή την υπόθεση την βλέπουν με μεγάλη σοβαρότητα και δεν πρόκειται να επιδοθούν σε τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως με την περίπτωση Λιγνάδη.

 Θυμίζουν επίσης, πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όπως η «Δικαιοσύνη θα αποδείξει εάν είναι αθώος ή όχι» θα πρέπει να θυμηθούν την περίπτωση του κ. Παππά και λένε πως θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν.

 Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι  υπήρξαν καταγγελίες για δύο ακόμα περιπτώσεις οι οποίες είναι γνωστές, δεν έχουν λάβει ωστόσο νομική μορφή.