Με σύνθηµα την ανανέωση και στοίχηµα την εκπροσώπηση των γυναικών, τα κόµµατα ανακοίνωσαν το µεγαλύτερο µέρος των ψηφοδελτίων τους για τη µεγάλη εκλογική µάχη της 21ης Μαΐου.

Η Νέα ∆ηµοκρατία ανακοίνωσε τους νέους υποψήφιους βουλευτές σε ολόκληρη την επικράτεια, µε το 50% του συνόλου αυτών να είναι άφθαρτα πρόσωπα, που ασχολούνται πρώτη φορά µε την κεντρική πολιτική, µε τον µέσο όρο στις λίστες να είναι τα 44 έτη. Η γυναικεία συµµετοχή στις εκλογικές λίστες της Νέας ∆ηµοκρατίας ανέρχεται σε ποσοστό 42%, µε το κυβερνών κόµµα να βγάζει µπροστά νέες γυναίκες και να ρίχνει στο κυνήγι του σταυρού νέα πρόσωπα, µε αξιόλογη πορεία στον επαγγελµατικό στίβο και ενδιαφέρουσες καριέρες.

Ανάµεσα στις υποψήφιες που ανακοινώθηκαν για την εκλογική αναµέτρηση της 21ης Μαΐου είναι η υφυπουργός Εργασίας, αρµόδια για θέµατα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ∆όµνα Μιχαηλίδου, που κατεβαίνει στην Α’ Πειραιά, η υφυπουργός Τουρισµού, Σοφία Ζαχαράκη, υποψήφια στην Ανατολική Αττική, και η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, που κατεβαίνει στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας.

Ξεχωρίζει

Στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών, µία υποψηφιότητα που ξεχωρίζει είναι αυτή της Αννας Ροκοφύλλου. Νοµικός, πρώην αντιδήµαρχος της Αθήνας και κόρη του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου, η κ. Ροκοφύλλου διεκδικεί µε αξιώσεις την είσοδό της στο επόµενο Κοινοβούλιο και αποτελεί µια «γερή µεταγραφή» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ίδια περιφέρεια, µια υποψηφιότητα µε ιδιαίτερο συµβολισµό είναι της δικηγόρου Φαίδρας Τσαλαχούρη, που είναι ΑΜΕΑ, ενώ στις νέες υποψήφιες συγκαταλέγονται η 32χρονη δικηγόρος Πώλα ∆αµιανού, η παιδοψυχολόγος Θέκλα Παρασκευούδη, η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και η 36χρονη πολιτική µηχανικός, ελληνολιβυκής καταγωγής, Μάριαµ Σακίµπ. Στις λίστες του κυβερνώντος κόµµατος, που επιµελήθηκαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραµµατέας Π.Ε. της Ν.∆., Παύλος Μαρινάκης, και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, αρκετές είναι οι γυναικείες υποψηφιότητες µε ιδιαίτερους συµβολισµούς.

Οπως η Μαρκέλλα Τσάπη, που κατεβαίνει στη Χίο µε τη Ν.∆. και αποτελεί την πρώτη υποψήφια από τα Ψαρά στο ψηφοδέλτιο της κεντροδεξιάς παράταξης, η Κατερίνα Καραµήτσου-Γιαννέλου, υποψήφια στον Νοµό Εβρου για πρώτη φορά από το νησί της Σαµοθράκης, η Ισµήνη Λαζαροπούλου, γραµµατέας του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων, που κατεβαίνει στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, και η 28χρονη νοσηλεύτρια και εθελόντρια Αρτεµις Νικηφόρου, υποψήφια στο Ρέθυµνο.

Στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου Κρήτης, την ψήφο των συµπολιτών της διεκδικεί η Θεονύµφη Πασπαλάκη, βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, η οποία έχασε το χέρι της σε τροχαίο προσπαθώντας να σώσει τον γιο της, και η δηµοσιογράφος Αντιγόνη Ανδρεάδη, που είχε συγκινήσει µιλώντας για τη γενναία µάχη της µε τον καρκίνο. Η Ηρακλειώτισσα εκπαιδευτικός Μαριαλένα Μπαµιεδάκη ρίχνεται στη µάχη του σταυρού, επιδιώκοντας την εκλογή της στη Βουλή.

Νέες υποψηφιότητες

Στις νέες υποψηφιότητες συγκαταλέγεται ακόµα η Σέβη Βολουδάκη, χήρα του αείµνηστου Μανούσου Βολουδάκη, που είναι υποψήφια στα Χανιά. Στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, τις δυνάµεις της θα δοκιµάσει για πρώτη φορά η δηµοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή. Στην ίδια περιφέρεια υποψήφια είναι η 30χρονη οικονοµολόγος και αντιδήµαρχος Αγίας Βαρβάρας, Μαριάννα Τουµαζάτου.

Στη ∆υτική Αττική, το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος ενισχύει η 27χρονη δικηγόρος Μαρία Πανοηλία, ενώ στην Ανατολική Αττική υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία, µε την 34χρονη πολιτική επιστήµονα και ελεύθερη επαγγελµατία Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου να κατεβαίνει πρώτη φορά υποψήφια µε τη Ν.∆. Στα ανατολικά του Λεκανοπεδίου, υποψήφια θα είναι και η κτηνοτρόφος Μάγδα Κοντογιάννη.

Στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας, ανάµεσα στις νέες υποψηφιότητες είναι η δηµοσιογράφος Αρια Αγάτσα, η πολιτική επιστήµων Μαργαρίτα Βάρσου και η φιλόλογος Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου, ενώ στον Νότιο Τοµέα υποψήφια είναι η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, η πρατηριούχους υγρών καυσίµων Μαρία Ζάγκα, η διεθνολόγος Μαρία-Ελλη Κουτσουβέλη και η υποδιευθύντρια του ∆ιεθνούς Κέντρου Ολυµπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη-Πετραλιά.



Θεσσαλονίκη

Παραδοσιακά υψηλά ποσοστά γυναικείας συµµετοχής στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Στις επικείµενες εκλογές, οι νέες υποψήφιες στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι η θεολόγος Φεβρωνία Τύρη, η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα, ενώ στη δεύτερη περιφέρεια κατεβαίνουν η 38χρονη Αρτεµις Αγαθοκλέους, µέλος του ∆.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ελπίδα», και η πολιτικός µηχανικός Σοφία Λαβασά.

Στη Λάρισα, το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ενισχύει η παρουσία της πολιτικού µηχανικού και υποψήφιας δηµάρχου το 2019 Ρένας Καραλαριώτου, ενώ στον Νοµό Τρικάλων ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της δηµοσιογράφου Χαράς Ξάνθη. Στην Αρτα υποψήφια θα είναι η φιλόλογος Φαίη Κυριακούδη, στην Εύβοια η οδοντίατρος Γιώτα Τριγώνη, στην Ηµαθία η τελωνειακός Λίνα Τουπέκτση, στη Ζάκυνθο η δικηγόρος Μαρία Λιβέρη, στη ∆ράµα η κοινωνιολόγος Βιβή Παπαδοπούλου, στη Φθιώτιδα η καθηγήτρια Μαθηµατικών Βασιλική Σίµου-Παλαιολόγου, στην Αιτωλοακαρνανία η µηχανικός Χωροταξίας Χριστίνα Φούντζουλα και στην Πέλλα η νοσηλεύτρια Νίκη Ποζίδου.

Δωδεκάνησα

Στα ∆ωδεκάνησα, υποψήφιες είναι η εκπαιδευτικός Κατερίνα Εµµανουήλ και η διεθνολόγος Ελευθερία Φτακλάκη. Επιπλέον, η επιχειρηµατίας και αγρότισσα Αννα Σακαλάκη είναι στο ψηφοδέλτιο για τον Νοµό Κιλκίς, η επιχειρηµατίας Ελισάβετ Εξάρχου στα Ιωάννινα και στη Μεσσηνία η 38χρονη δηµοσιογράφος Μαριλένα Γυφτέα. Η επίσης δηµοσιογράφος Αννα Βλαγκούλη κατεβαίνει στην Ηλεία.

Ευχάριστη έκπληξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποψηφιότητα της ηλεκτρολόγου µηχανικού και µηχανικού υπολογιστών, ιδρύτριας της Unique Minds, ∆ιάνας Βουτυράκου. Η 27χρονη, που έχει χαρακτηριστεί ως το «χρυσό κορίτσι» της Ροµποτικής, θα δώσει τη µάχη του σταυρού στη ∆υτική Αττική. Στην Ανατολική Αττική, τις λίστες του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ενισχύει η 25χρονη δικηγόρος και γραµµατέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στον ∆ιόνυσο, Μυρτώ Κοροβέση, η οποία αποτελεί τη νεαρότερη υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιες θα είναι εκ νέου η 34χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης και η 38χρονη Εφη Αχτσιόγλου στον ∆υτικό Τοµέα, οι οποίες συγκαταλέγονται στις νεαρότερες εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Μία από τις νέες υποψηφιότητες που ξεχωρίζουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αυτή της δικηγόρου και κόρης του Φώτη Κουβέλη, Μαρίας Κουβέλη. Στα Τρίκαλα, την ψήφο των συµπολιτών της θα διεκδικήσει η δυναµική επιχειρηµατίας Μαρίνα Κοντοτόλη, που διατηρεί κοµµωτήρια στα Τρίκαλα και στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια, µάλιστα, η επιτυχηµένη επιχειρηµατίας είναι ζευγάρι µε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. Στην εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής υποψήφιες θα είναι η επικοινωνιολόγος Μάγκυ ∆ούση, η εργαζόµενη στον ΕΦΚΑ Αγγελική Λεβέντη και το µέλος του αναπηρικού κινήµατος Καίτη Θεοχάρη. Την ψήφο των πολιτών της Α’ Θεσσαλονίκης διεκδικεί µε αξιώσεις η δικηγόρος Νεκταρία Αγγελάκη, η οποία µετά τη µάχη που έδωσε µε τον καρκίνο έχει δηµιουργήσει την Οµάδα Εκφρασης και Θάρρους κατά του Καρκίνου «Κατάµατα µε θάρρος», µια σηµαντική πρωτοβουλία, µε στόχο την ενηµέρωση και την ευαισθητοποίηση.

Στην Αθήνα

Στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας η Κουµουνδούρου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της ηθοποιού και συγγραφέως Σοφίας Κοµηνέα, ενώ η επίσης ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη κατεβαίνει στον Νοµό Αρκαδίας. Η 37χρονη βιολόγος Αναστασία Μιρλή θα επιδιώξει την εκλογή της στον Νοµό Καβάλας, ενώ η µεταδιδακτορική ερευνήτρια Βιόλα-Μακρίνα Κώστη θα είναι υποψήφια στην περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης. Στην ίδια περιφέρεια υποψήφια θα είναι η κτηνοτρόφος Ολγα Παναγιωτίδου. Η πρώην ειδική γραµµατέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης και οικονοµολόγος Φωτεινή Παντιώρα ενισχύει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ η δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου θα είναι υποψήφια στον Εβρο. Στο ψηφοδέλτιο της Λευκάδας συµµετέχει η αρχιτέκτονας και µουσικός Πάττυ Καλού, ενώ στο Ηράκλειο υποψήφια είναι η δικηγόρος Φαίδρα Καρούτσου.

Δικηγόρος

Στην Κορινθία ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της δικηγόρου Ελενας Κονοµόδη, ενώ η εκπαιδευτικός Εφη Μιχελάκη κατεβαίνει στον Νοµό Κοζάνης, ως υποψήφια βουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφια βουλευτής µε το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα στον Νοµό Λάρισας θα είναι η φιλόλογος Ερµίνα Μαγαλιού.

Από το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινωθεί για την Α’ Αθηνών η 32χρονη νοµικός και δηµοτική σύµβουλος του ∆ήµου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η οποία είναι κόρη του πρώην δηµάρχου της πρωτεύουσας ∆ηµήτρη Μπέη, αλλά και η κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σταµούλη, η δικηγόρος Κέλλυ Σταµούλη.

Στην Ανατολική Αττική, υποψήφια θα είναι η διδάκτωρ της Νοµικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σοφία Κατσίγιαννη και η 32χρονη νοµικός Βάσια Αναστασίου. Στο ψηφοδέλτιο της Λακωνίας η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε το όνοµα της Νάγιας Γρηγοράκου, κόρης του Λεωνίδα Γρηγοράκου. Στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας κατεβαίνει η δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλα.

Γιατρός

Υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι η 35χρονη γιατρός Πέννυ ∆αλαµπούρα, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης υποψήφια θα είναι η ιστορικός-φιλόλογος και βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάµου. Στην Ηµαθία κατεβαίνει η έµπορος οικοδοµικών υλικών Σοφία Πάσχου, στα Ιωάννινα η δικηγόρος Ευαγγελία Μήτσιου και στην Κέρκυρα η αρχιτέκτων Μαρία ∆ρυ, κόρη του αείµνηστου βουλευτή Γεωργίου ∆ρυ. Υποψήφια µε το ΜέΡΑ25 θα είναι εκ νέου η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, ενώ στους πρώτους υποψηφίους που ανακοίνωσε το κόµµα ξεχωρίζουν η Μαρία Ριζοπούλου, που κατεβαίνει στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, και η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά, υποψήφια στον Νότιο Τοµέα.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 14 Απριλίου 2023.