Με την προγραμματισμένη για το Σάββατο το μεσημέρι επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την οποία θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην τελική ευθεία ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μολονότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί στη λεπτομέρειά της η «πολιτική» χορογραφία εκείνης της ημέρας, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την κυρία Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες μέσω τηλεοπτικής δήλωσής του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», σε αυτή ο πρωθυπουργός αναμένεται μεταξύ άλλων να επισημάνει πως οι σημαντικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία εν μέσω ενός εξαιρετικά ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και το ζητούμενο της διατήρησης των θετικών ρυθμών ανάπτυξης επιβάλλουν τον σχηματισμό μίας σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να κάνει και ειδική μνεία στο άμεσο, όπως προκύπτει, ορόσημο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως θα τονίσει, τυχόν επανεκλογή του ιδίου επικεφαλής μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ θα επισπεύσει τη σχετική διαδικασία, ώστε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να καταστεί πραγματικότητα τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, όπως έχει πει πολλάκις τις τελευταίες εβδομάδες.

Περιοδεία

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κέρκυρα, και κατ’ επέκταση τα Ιόνια νησιά, μία παραδοσιακά δύσκολη εκλογικά Περιφέρεια για το κυβερνών κόμμα. Εκεί αναμένεται μεταξύ άλλων να παρουσιάσει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά του 2030, ενώ το βράδυ στην κατεξοχήν πολιτική του ομιλία αναμένεται να επικαιροποιήσει τα κεντρικά πολιτικά διλήμματα, που επιστρατεύει η Νέα Δημοκρατία ενόψει της κάλπης της απλής αναλογικής.

Ατύπως, πάντως, το εναρκτήριο λάκτισμα της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας αναμένεται να δοθεί κατά την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στην αυριανή πανηγυρική συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Σε αυτή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει και επισήμως από τον κομματικό μηχανισμό να τεθεί σε έναν τρίμηνο «κόκκινο» συναγερμό, ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της αυτοδυναμίας. Εξάλλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα ευρήματα των πρώτων μεταπασχαλινών δημοσκοπήσεων. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία βάσει των μετρήσεων πριν από το Πάσχα, ότι το κυβερνών κόμμα καλύπτει με ταχείς ρυθμούς τις απώλειες που κατέγραψε τον περασμένο μήνα εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί και το κρίσιμο διάστημα μετά το Πάσχα.

Στα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από τα focus groups, η ταχεία προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους μοιάζει να ιεραρχείται ως μείζονα προτεραιότητα τόσο ανάμεσα στους αναποφάσιστους, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, όσο και σε αυτούς που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει και μία από τις αιχμές του δόρατος του «γαλάζιου» προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 19/4