Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το ερχόμενο Σάββατο στις 22 Απριλίου και την προκήρυξη των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου - Πειραιώς έχουν τις προηγούμενες ημέρες και πριν από την ολιγοήμερη ανάπαυλα για το Πάσχα οριστικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ούτως ή άλλως πολύ απαιτητικό πρωθυπουργικό πρόγραμμα των επομένων τεσσάρων εβδομάδων. Το σκεπτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει αναλυθεί εδώ και καιρό στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», είναι «περισσότερο εκτός, παρά εντός», κάτι που συνεπάγεται ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών στην περιφέρεια, αλλά και συχνότατες εξορμήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Κεντρική στόχευση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα παραμένει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, χάριν της σταθερότητας και «για να μην μπλέξει η χώρα σε περιπέτειες», όπως συνηθίζει να προειδοποιεί ο πρωθυπουργός εν μέσω ενός εξαιρετικά ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόνιμη «επωδός» τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και των «γαλάζιων» επιτελών είναι η κρισιμότητα των εκλογών της απλής αναλογικής, καθώς στο κυβερνών κόμμα θεωρούν πως ο μεγαλύτερος εχθρός του δεν είναι άλλος από τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο και ως εκ τούτου την αποχή στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Επικαλούμενοι και τα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης και των focus groups, στην κυβέρνηση εκτιμούν βασίμως πως η αύξηση της συμμετοχής θα μεγιστοποιήσει τις «γαλάζιες» πιθανότητες για τον σχηματισμό μονοκομματικής, αλλά όχι και«μονόχρωμης» κυβέρνησης, όπως έχει επανειλημμένως διευκρινίσει ο πρωθυπουργός.

Κεντρική στόχευση της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ παραμένει σύμφωνα με τους κυβερνώντες η αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία, αίτημα που έχει καταστεί επείγον μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εξάλλου, γύρω από την έννοια της πραγμάτωσης ακόμη τολμηρότερων μεταρρυθμίσεων κινείται και το κεντρικό σύνθημα της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας, που, όπως σας έχει προϊδεάσει εγκαίρως από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», δεν θα έχει παρά μόνο επουσιώδεις διαφορές στη διατύπωση από το ισχύον «ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ, ΜΠΡΟΣΤΑ». Στο ίδιο πλαίσιο, στην Πειραιώς θα δίδουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην αποδόμηση των fake news, που προβάλλει σε καθημερινή πλέον βάση ο ΣΥΡΙΖΑ, ως στρατηγική επιλογή ελλείψει πειστικής εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως λένε στην κυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/4