Το όνομα Καραμανλής είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία των Σερρών εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.

Το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα περπατήσει στους δρόμους της πόλης της Μακεδονίας και θα συζητήσει για τις πολιτικές εξελίξεις. Ανθρωποι όλων των ηλικιών έχουν διαχρονικά την οικογένεια Καραμανλή ως σταθερό σημείο αναφοράς. Κι αν η πολιτική και οι... πολιτικοί δεν αποτελούν το πρώτο θέμα στα ενδιαφέροντα του κόσμου, η κατάσταση αντιστρέφεται από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Κι ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες σχολιάζουν τους βουλευτές της περιοχής τους χωρίς να τους γνωρίζουν, στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή δεν ισχύει.

Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε στις Σέρρες είχαν κάτι να πουν για την προσωπική τους επαφή με τον Κώστα Καραμανλή. Μια ιστορία να διηγηθούν και μια προσωπική γνώμη να εκφράσουν. Ηταν λόγια τα οποία δεν μπορεί να ακούσει κάποιος αν περιορίζεται στις ομιλίες της Βουλής ή τα πεπραγμένα από τη βουλευτική θητεία. Ανθρωποι που πρώτα μίλησαν για τον Κώστα Καραμανλή όπως τον έχουν γνωρίσει οι ίδιοι, μακριά από τις τυπικότητες της πολιτικής, και σε δεύτερο επίπεδο για όσα λέει και όσα έκανε ως εκλεγμένος βουλευτής της περιοχής αλλά και ως υπουργός. Είναι εκείνοι που εκφράζουν την άποψή τους χωρίς τα φίλτρα που επιβάλλει μια δημόσια παρέμβαση ή ένα σχόλιο. Κοντολογίς, είναι εκείνοι που μιλούν για τον Κώστα Καραμανλή ως άνθρωπο και, όπως λένε χαρακτηριστικά, «τον άνθρωπο που είναι πάντα μαζί μας και μαζί συνεχίζουμε».

Ο παλμός της τοπικής κοινωνίας όπως τον κατέγραψαν τα «Π».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών

Ο Κώστας Καραμανλής για εμένα είναι πρώτα απ’ όλα φίλος, άνθρωπος, γήινος. Εγώ ανέλαβα το 2019 και λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών το σύνολο των έργων που κάναμε -γιατί έγινε ένα μεγάλο, αντικειμενικά, έργο στις Σέρρες, θωρακίστηκε ο νομός- είναι με υπογραφή Καραμανλή. Το λέω και το τονίζω και αυτή είναι η αλήθεια. Το ξέρουν καλά οι Σερραίοι ότι έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Πράγματα τα οποία όχι θα γίνουν, έχουν ήδη υλοποιηθεί. Εχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις για να θωρακιστούν οι περιουσίες των αγροτών, οι ζωές των συνανθρώπων μας και πλέον προβλήματα που ήταν καθημερινά για μας πια είναι μακρινά. Επίσης, λόγω των έργων που έχουν γίνει, το πρόβλημα της λειψυδρίας για τις Σέρρες είναι πολύ μακριά. Σήμερα που σας μιλάω εγκρίθηκαν για τους πέντε ΤΟΕΒ πέντε έργα, προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ. ευρώ, με υπογραφή Καραμανλή.




Πατήρ Παύλος Παπαδόπουλος, Ιερέας

Τον Κώστα τον Καραμανλή τον γνώρισα πριν από κάποια χρόνια. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική ή την οικογένειά του και μπορώ να πω ότι ήμουν και λίγο αδιάφορος στο κομμάτι αυτό. Ομως, όταν γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο και μίλησα και συναναστράφηκα μαζί του, κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν σπάνιο άνθρωπο. Είναι ευαίσθητος, έχει μέσα του πολλή αγάπη. Για εμένα, θα έλεγα, είναι αδερφός. Οποιος τον γνωρίσει καλά θα καταλάβει. Θα πω ένα παράδειγμα απλό: ακόμα και για ανθρώπους του πολιτικού φάσματος που κάποιος θα τολμήσει να πει κάτι γι’ αυτούς, ο Καραμανλής δεν θα αφήσει ποτέ να ειπωθεί τίποτα κακό. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση για έναν άνθρωπο. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, δεν αφήνει ποτέ κάποιον να κατηγορήσει κάποιον άλλον. Πιστεύω πως κάποια γεγονότα τον αδικούν ως άνθρωπο, νομίζω ότι, αν κάποιος μπει μέσα στον Κώστα τον Καραμανλή, θα διαπιστώσει ότι κάθε έκφραση του προσώπου του, το καθετί που βγάζει είναι ειλικρινές. Εγώ τον αγαπώ πολύ, είναι ο δικός μας άνθρωπος.



Κώστας Μαναβούδης, Αγρότης

Είναι πολλά που μπορούμε να πούμε για τον Κώστα Καραμανλή, μπορούμε να μιλάμε ώρες. Βασικά είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις και καταγραφή των προβλημάτων που ταλανίζουν τον νομό, έσκυψε πάνω στα προβλήματα προσπαθώντας να καταστρώσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Εκανε συναντήσεις σε όλο τον νομό με τους τοπικούς φορείς, προχώρησε η καταγραφή των προβλημάτων, στη συνέχεια δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες στους συμβούλους του για την εκπόνηση μελετών και την προώθηση έργων. Εργα τα οποία είχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη ο νομός, τόσο στο κομμάτι το αρδευτικό όσο και στο κομμάτι το αποστραγγιστικό. Ο Καραμανλής προχώρησε σε ένα σχέδιο το οποίο άρχισε να υλοποιείται. Οσον αφορά το δικό μας το κομμάτι, αυτήν τη στιγμή είμαστε στην εκπόνηση της μελέτης για ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο στον ΤΟΕΒ Προβατά. Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή ήταν καθοριστικός, λες και γνώριζε το πρόβλημα από χρόνια, έσκυψε πάνω από αυτό και προσπάθησε να δώσει άμεσες λύσεις. Ως άνθρωπος είναι εξαιρετικός, ειλικρινής, πρόσχαρος, πολύ καλός και στην παρέα. Ο καθένας μπορεί να καθίσει δίπλα του και να κάνει μια συζήτηση χωρίς περιορισμούς.




Ιωάννης Καραγκιαβούρης, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

(Επίσης οι ΟΝΝΕΔίτες: Γεωργία Μηνά, Φίλιππος Χατζηθεοδώρου, Φωτεινή Βαδικόλια, Ιωάννης Καμπούρης)

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ευεργέτης, ο πρώτος άνθρωπος που διαφημίζει τον Νομό Σερρών σε ολόκληρη την Ελλάδα, και όχι μόνο. Ο Κώστας Καραμανλής έχει διευκολύνει πάρα πολλά έργα στον νομό μας. Για εμάς το σημαντικότερο είναι ότι είναι δίπλα στους νέους ανθρώπους, θέλει να γνωρίζει τα προβλήματά μας στο πανεπιστήμιο και με τον τρόπο του μας δίνει βοήθεια, συμβουλές και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση και ενίσχυση των σχολών μας στις Σέρρες. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας άνθρωπος απλός, προσιτός, ανοιχτός και κυρίως είναι υπεύθυνος και θέλει να γίνονται όλα στην εντέλεια.



Ελπίδα Σιδηροπούλου, Κτηνοτρόφος

Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας πολιτικός του Νομού Σερρών με μια μεγάλη πολιτική ιστορία από την οικογένειά του μέχρι και σήμερα και είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον νομό μας. Κάθε φορά που έχει βρεθεί στην πολιτική σκηνή και ως υπουργός που διετέλεσε, έχει αφήσει πίσω του ένα μεγάλο έργο. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία του νομού, στο κομμάτι που αφορούσε το υπουργείο του, που είχε να κάνει με τις υποδομές, έχουν δοθεί, κατόπιν παράκλησής μας, αρκετά κεφάλαια, τα οποία δόθηκαν στους δήμους προκειμένου να γίνουν έργα είτε στην οδοποιία είτε στην ύδρευση. Δόθηκαν χρήματα από το υπουργείο Υποδομών που είχαν να δοθούν πολλά χρόνια, θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι δεν γίνεται πάντα σωστή χρήση από τους δήμους. Ο Κώστας Καραμανλής θα είναι καλό να βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι πολύ σημαντικό για τον Νομό Σερρών, για να συνεχίσουν να γίνονται έργα. Να μην το κρύψουμε, τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως. Εχουν γίνει πράγματα, είναι προς υλοποίηση και εμείς θα θέλαμε να συνεχίσει να βρίσκεται ο Κώστας Καραμανλής στο πλευρό μας.



Ελευθερία Πάνου, Εκπαιδευτικός

Ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και πρώην υπουργός Υποδομών, υποστήριξε συνολικά τις περιοχές της Π.Ε. Σερρών με έργα εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους τομείς. Ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας πολιτικός με ειλικρίνεια και ήθος, χωρίς παλαιοκομματικές τακτικές για την προσέλκυση εφήμερων ψηφοφόρων. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της Εκπαίδευσης στη σχετική ενημέρωση που πραγματοποίησε, όπου με ειλικρίνεια μας εξήγησε τους τρόπους και τους χρόνους υλοποίησης έργων για τα σχολικά κτίρια. Ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι απλώς ένας βουλευτής, ένας υπουργός. Είναι ένας σοβαρός πολιτικός, με αρχές, αξίες, όραμα, με αγάπη για την πατρίδα, για τον τόπο του. Πάντα προσιτός στον καθέναν από εμάς και πάντα πρόθυμος να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στην εκλογική του περιφέρεια, και όχι μόνο.



Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/4