Δεν πέρασε το μπλόκο που επιχείρησαν και Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη χρηματοδότηση υποδομών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεταφοράς μέσα από παράνομα δίκτυα διακινητών χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Η «τροπολογία Παπαδημούλη», όπως ονομάστηκε από την ένθερμη υποστήριξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ένας από τους εισηγητές της στην αρμόδια Επιτροπή), καταψηφίστηκε. Στη θέση της με 322 ψήφους η Ολομέλεια αποδέχτηκε τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την οποία δίδεται η δυνατότητα άμεσης διάθεσης κονδυλίων για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ υπερψήφισε σύσσωμο το ΕΛΚ με μόλις μία ψήφο κατά και της ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe. Στη λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» συναινούσαν ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Ανοίγει ο δρόμος

Η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΕΛΚ ανοίγει τον δρόμο για χρηματοδότηση των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ, όπως η επέκταση στον Έβρο που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην τροπολογία υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό να υπάρχειουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζονται απερίφραστα οι απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών. Αναφέρεται, επίσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (9.2.2023), στην παράγραφο 23, ότι η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια για να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης και του εξοπλισμού.

Την εξέλιξη σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου με ανάρτησή της: «Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε μια ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα».

Ρεπορτάζ: Νάσος Κομνηνός
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4