«Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν ή προσδοκούν να ενώσουν μειοψηφίες -εάν βγαίνουν τα κουκιά- και να σχηματίσουν κυβέρνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα των εκλογών ενώ ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική αστάθεια. Παράλληλα ο υπουγός Ενέργειας ανέφερε πως θα συνεχιστεί η επιδότηση των νοικοκυριών όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνουν αυτή την άποψη. Θα προσπαθήσουν να ενώσουν μειοψηφίες για να δημιουργήσουν μια πλειοψηφία αν βγαίνουν τα κουκιά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιδιώκουν ή βλέπουν με θετικό μάτι μια τέτοια λύση.

Ερωτηθείς στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας αν θα επιστρέψουν αμέσως τη διερευνητική εντολή

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Εμάς ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα για να κυβερνηθεί με σταθερό και σίγουρο τρόπο η χώρα άρα η πρόθεσή μας είναι να καταθέσουμε την εντολή ώστε στη συνέχεια να πάμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια πολυ ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η μεγαλύτερη απειλή για μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία στη χώρα μας είναι η πολιτική αστάθεια. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει εξαιτίας του πρώτο να βρούμε έναν τρόπο οι πολιτικές δυνάμεις που θα τους στηρίζει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να δημιουργήσουν μια πολύ σταθερή κυβέρνηση, μια αποφασιστική κυβέρνηση ώστε να δώσει λύσεις.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η κάλπη είναι εκείνη η οποία θα δείξει το δρόμο πάντως η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Αυτο είναι κάτι το οποίο το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, κάθε μήνα ανακοινώνουμε ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών έτσι θα κάνουμε και τον επόμενο μήνα. Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί, η ΔΕΗ ανακοινώνει τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες από τους προηγούμενους μήνες. Είναι λογικό ότι όταν οι τιμές φτάσουν σε πιο λογικά επίπεδα δεν θα υπάρχει ανάγκη της επιπλέον επιδότησης. Από εκεί και πέρα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ήδη προμηθευτές οι οποίοι προσφέρουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες είναι πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Μπορούν οι καταναλωτές να μπουν στην ιστοσελιδα e-katanalotis και να συγκρίνουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τους παρόχους. Να επιλέξουν ποιος είναι ο πιο φθηνός πάροχος και εφόσον αποφασίσουν να αλλάξουν πάροχο με έναν πολύ εύκολο τρόπο και γίνεται χωρίς καμία ποινή γιατί έτσι νομοθετήσαμε από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είδαν τα κρατικά ταμεία τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων

Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Ο κρατικός κορβανάς δεν είδε τα χρήματα γιατί τα είδαν οι ελληνικές οικογένειες και οι έλληνες επαγγελματίες στους λογαριασμούς ρεύματος. Έχουμε δώσει τους τελευταίους 20 μήνες 9 δις για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες από την ενεργειακή κρίση, το 70% των 9 δις έχει προέλθει από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και από τα έσοδα των δημοπρασιών αερίων του θερμοκηπίου. Μόλις το 30% έχει προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.