«Η εκλογική ήττα θα πρέπει να είναι το εφαλτήριο για ανανέωση και ανασύνταξη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης. Είπε ότι θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος, πως οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν το συνέδριο θα είναι πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανέφερε πως στις αυτοδιοικητικές μπορεί να υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν μια υποψηφιότητα. Θυμίζουμε πως νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον Νίκο Φαραντούρη να επιβεβαιώνει την θέση που εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Δείτε εδώ: Τεμπονέρας στα Παραπολιτικά 90,1: Aνοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις αυτοδιοικητικές εκλογές).
Σημείωσε πως δεν είναι της άποψης εάν δεν υπάρχει Τσίπρας θα πρέπει να τον εφεύρουμε και οι διαδικασίες στο κόμμα είναι ανοιχτές. Ξεκαθάρισε ότι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Η εκλογική ήττα θα πρέπει να είναι το εφαλτήριο για την ανανέωση και την ανασύνταξη. Σε αυτούς τους δύο άξονες θα πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα γρήγορα, άμεσα με βήματα αποφασιστικά.

Θα συνεδριάσουν τα όργανα, το προανήγγειλε και ο πρόεδρος του κόμματος ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι σύντομες. Αυτό που επείγει τώρα είναι να υπάρξουν οι συγκλίσεις των οργάνων. Η άποψη μου είναι το γοργόν και χάριν έχει σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και στην κατάθεση του οδικού χάρτη μας προς τις εκλογές τόσο καλύτερα για το κόμμα και τον κόσμο.

Ερωτηθείς αν θα προλάβουν να πάνε σε συνέδριο πριν από τις αυτόδιοικητικές εκλογές: Δεν ξέρω αν είναι ένα συνέδριο πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές. Φυσικά υπάρχει η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών την οποία θα τη δώσουμε με αξιώσεις αλλά οι εκλογές που προσιδιάζουν με τις εθνικές εκλογές σε μεγαλύτερη κλίμακα αλλά τα διακυβεύματα είναι εξόχως πολιτικά και όχι αμιγώς αυτοδιοικητικά είναι οι ευρωεκλογές. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι το μεγάλο διακύβευμα το εκλογικό είναι οι ευρωεκλογές φυσικά υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και εκεί θα πάμε συντεταγμένα και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε δήμους και περιφέρειες αλλά οι ευρωκλογές είναι πιο πολιτικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ορόσημο της ανασύνταξης και της ανανέωσης, αυτό είναι το επόμενο εκλογικό διακύβευμα και πρόκληση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα πεδίο στο οποίο οι νίκες και οι ήττες των κομμάτων δεν είναι απολύτως ευδιάκριτες διότι πολύ συχνά, με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους της χώρας ενδεχομένως, υπάρχουν συμπράξεις, συνέργειες, συζητήσεις μεταξύ διαφόρων κομμάτων που μπορεί να καταθέσουν μια κοινή στήριξη σε μια υποψηφιότητα. Άρα το ευδιάκριτο εκλογικό στίγμα, εκεί δηλαδή που θα ξεκαθαρίσει ακριβώς ποια είναι η τάση και το πρόσημο πλέον του κόμματός μας είναι οι ευρωεκλογές αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μέχρι τις ευρωεκλογές θα συζητάμε. Να μην μείνει η εντύπωση ότι το εκλογικό ορόσημο των ευρωεκλογών είναι και το ορόσημο της ανασυγκρότησης.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξει αντίπαλο δέος στον κ. Τσίπρα: Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει ακόμα και αν δεν υπάρχει Τσίπρας να τον εφεύρουμε. Είμαι της άποψης ότι αν υπάρχουν πρόσωπα που θέλουν ή μπορούν να βγουν μπροστά όλοι καλοδεχούμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαι της άποψης ότι με το ζόρι πρέπει κάποιος να συρθεί μπροστά. Οι διαδικασίες στα όργανα, όταν υπάρξουν, είναι ανοιχτές και για την Κεντρική Επιτροπή και για την Πολιτική Γραμματεία.

ΔΗΜ: Άρα θα βλέπατε και μια άλλη πιθανή υποψηφιότητα;

Δεν είναι θέμα να τη δω εγώ αν ο ίδιος ο υποψήφιος, αυτός ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να πάρει τη σκυτάλη και να οδηγήσει το χώρο μπροστά επιθυμεί να καταθέσει την πρότασή του είναι αυτονόητο ότι οι διαδικασίες προβλέπουν τέτοια πράγματα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Σε αυτή τη φάση εντός των επόμενων ημερών συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος από εκεί θα φανεί σε ποιο χρονικό σημείο θα γίνει το συνέδριο. Η άποψή μου είναι ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα. Η θέση μου είναι το γοργόν και χάριν έχει, εδώ που είμαστε η ανασυγκρότηση και η ανανέωση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Γρήγορη ανασύνταξη για να περάσουμε στην ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι οι θέσεις, που είναι οι πολιτικές προτάσεις, που είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα αντιπαρατεθεί με το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.