Αίσθηση και σοκ στο πανελλήνιο προκαλεί δήλωση της ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ ότι η Ελένη Χρονοπούλου ήταν τόσο πολύ χτυπημένη ώστε απέφευγε για έξι μήνες να δει τον οποιονδήποτε ή να μιλήσει για ό,τι υπέστη, θέλοντας να προφυλάξει την οικογένειά της.

Η κυρία Βόζεμπεργκ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κυρία Χρονοπούλου, καθώς τη γνωρίζει προσωπικά και διατηρεί επικοινωνία μαζί της: «Εγώ το κορίτσι το γνωρίζω. Τη γνωρίζω πολύ καλά. Είναι κόρη συναδέλφου και συνάδελφος η ίδια. Είναι μορφωμένο κορίτσι, γλωσσομαθής, εργατική, η οποία χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες. Σε μένα η ίδια δεν είχε πει κάτι. Όμως έμαθα από συγγενικό της πρόσωπο ότι είχε υποστεί τέτοιο σοκ και ήταν τόσο σοβαρά τα χτυπήματα που υπέστη, που δεν μπορούσε για περισσότερους από έξι μήνες να δει κανέναν ή να μιλήσει με κανέναν, γιατί φοβόταν ότι αυτό θα μαθευτεί από τους γονείς της, τους οποίους ήθελε να προφυλάξει». Παράλληλα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στη διαρροή των προσωπικών στοιχείων και πως όλη αυτή η κατάσταση επιδρά στον ψυχισμό μιας γυναίκας που καταγγέλλει βιασμό και ξυλοδαρμό: «Η ίδια, ως γυναίκα που υφίσταται βιασμό και σωματική κακοποίηση, όχι μόνο παθαίνει σοκ αλλά και έντονο ψυχικό κλονισμό για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα. Και με αυτό που συμβαίνει τώρα, με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τον κανιβαλισμό που υφίσταται» (Real FM).

Ρυθμοί Βρυξελλών

Και ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται σοκαριστικές λεπτομέρειες, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται να σκαλώνει στη διαβόητη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, καθώς άπαντες θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τις 8 Μαΐου, οπότε (πλην άλλου κωλύματος) θα οριστεί ο εισηγητής στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που θα εξετάσει το αίτημα των βελγικών Αρχών για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Αυτό σημαίνει πως η σύγκληση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 30 Μαΐου παρά το επείγον και τη σοβαρότητα της καταγγελίας.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δύο φορές έχει καταθέσει η Ελένη Χρονοπούλου για την υπόθεση του βιασμού και του ξυλοδαρμού. Η πρώτη κατάθεση δόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, όταν η κυρία Χρονοπούλου κατήγγειλε τον βιασμό και τις σωματικές βλάβες, αναφέροντας την ιδιότητα του Αλ. Γεωργούλη αλλά όχι το όνομά του. Αν έδινε όνομα εκείνη τη στιγμή, τότε θα έπρεπε να συλληφθεί, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι αυτόφωρο. Ακολουθεί η δεύτερη κατάθεση τον Μάιο του 2020, οπότε ονομάζει τον Αλέξη Γεωργούλη, όμως ο ευρωβουλευτής δεν συλλαμβάνεται, καθώς είχε παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου.

Στην επιτροπή αναμένεται να κληθεί και ο ευρωβουλευτής για να πει τη δική του άποψη, εμμένοντας στην αθωότητά του. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας χωρίς κανείς ακόμη να έχει γνώση της δικογραφίας. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Βέλγοι συνήγοροι του Αλέξη Γεωργούλη προχώρησαν σε σχετικό αίτημα για να λάβουν πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας, ο δικαστής όμως αρνήθηκε να τους τη δώσει. Μόνο σε περίπτωση που γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα θα υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία. Και όπως σημείωναν οι δικηγόροι του ηθοποιού σε ανακοίνωσή τους, η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό. «Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στον φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχό- λιο σε αυτό το στάδιο», τονίζεται στην ανακοίνωση της ομάδας των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σπύρος Καράλης

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή