Επίσημα πλέον έχει μπεί η χώρα στην τελική ευθεία για την μάχη της κάλπης στις 21 Μαΐου, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πρώτο κόμμα που θα αναδειχθεί από τις κάλπες θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία 151 εδρών. Το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα που θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είναι απίθανο, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το κόμμα που θα έρθει πρώτο μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία μόνο αν έχει ποσοστό άνω του 46% (ανάλογα βέβαια και με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές).

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Εκεί το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ποσοστό άνω του 37% (εφόσον βέβαια τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%).