Έχουμε δώσει αγώνα για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η Χαρά Κεφαλίδου, υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Δράμα.

Η κ. Κεφαλίδου επισήμανε πως έχει αξία η ψήφος των πολιτών την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ενώ ανέφερε πως το κόμμα έχει απορρίψει την όποια συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Τέλος, ζήτησε ισχυρό διψήφιο ποσοστό και προγραμματική συμφωνία των κομμάτων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.


Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κεφαλίδου στα Παραπολιτικά 90,1

Η υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Δράμα, κα Χαρά Κεφαλίδου, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25
Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Το τι λεει ο καθένας τώρα με το τι έχει πράξει στο παρελθόν είναι μια ιστορία που δεν μπορεί να μας διαφεύγει από αυτά που σκεφτόμαστε. Εμείς έχουμε δώσει αγώνα για να κρατηθεί η χώρα και στην Ευρώπη και στο ευρώ. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στο ευρώ με πάρα πολύ κόπο και θυμάστε και τι είχε ακουστεί όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ. Θέλω να πω ότι όταν υπάρχει ένας βασικός προσανατολισμός ενός πολιτικού φορέα, όταν είναι η ουσία της ύπαρξής του να είναι στην Ευρώπη δεν μπορεί καν να μπει στην περιπέτεια να δεχτεί ένα χώρο ο οποίος απέδειξε στην πράξη ότι είναι έτοιμος να μας πάει στον γκρεμό και δεν μπορεί πια να υπάρχει αξιοπιστία.

Γιατί αρνούνται το σενάριο μιας συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ ή μιας κυβέρνησης ηττημένων
Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η άποψη του κόσμου και ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί στην πρώτη Κυριακή έχει αξία και αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει πηγαίνοντας χωρίς να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες πηγαίνοντας σε δεύτερες εκλογές. Τα νούμερα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε καμία τέτοια πιθανότητα, γιατί ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει πει ότι δεν μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία, εμείς από την άλλη έχουμε απορρίψει την όποια συνεργασία με τον κ.Βαρουφάκη και την πολιτική την οποία εκφράζει με επιστροφή στο κόμμα της δραχμής, τράπεζες κλπ.

Ερωτηθείσα αν ισχύει η ρήση του πρωθυπουργού ότι ψηφίζεις Ανδρουλάκη και βγαίνει Τσίπρας και Βαρουφάκης
Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Προεκλογικά με κάποιον τρόπο πρέπει ο καθένας να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Σε ότι μας αφορά θεωρώ δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο με τέτοιου είδους διλήμματα. Η στάση μας είναι καθαρή και σαφέστατη. Αλίμονο αν τα κόμματα τουλάχιστον σε θέσεις αρχής, σε θέσεις πολιτικές κάνουν εκπτώσεις.

Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Όμως είναι δυνατόν να υπάρχει δημοκρατική έκφραση του κόσμου όταν σε αυτή την κυβέρνηση δεν θα εκφράζεται το κόμμα που βγήκε πρώτο, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό;

ΔΗΜ: Λέτε για την κυβέρνηση των ηττημένων;

Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Η απλή αναλογική λειτουργεί έτσι αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που καλώς ή κακώς εκλέγει την κυβέρνησή του μέσα από την προτίμηση που δείχνει στα κόμματα δεν είναι δυνατόν να αγνοήσεις ένα ποσοστό σημαντικό και να προχωρήσεις σε κυβέρνηση που δεν θα εκφράζεται το πρώτο κόμμα.

Ερωτηθείσα αν το ΠΑΣΟΚ θα δεχόταν να ψηφίσει πάλι την απλή αναλογική ώστε να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές
Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Δεν είχαμε ψηφίσει την απλή αναλογική γιατί διαφαινόταν όλη η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να μπούμε σε μια λογική απλής αναλογικής για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σκηνικό. Όταν τα κόμματα δείχνουν ότι δεν πιστεύουν στις συνεργασίες, γιατί αυτό θα αποδειχτεί σε αυτή την περίοδο, αν δεν υπάρχει αυτή η πολιτική ωριμότητα τότε όλη η συζήτηση που κάνουμε είναι κενό γράμμα. Πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοακυρώνεται όταν μιλάει για συνεργασίες τις οποίες δεν πιστεύει λέγοντας ότι πρέπει να είναι πρώτο κόμμα.

Ερωτηθείσα αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ
Χ.ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Βάζουμε τρεις προϋποθέσεις ότι θέλουμε ισχυρό διψήφιο για να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο. Λέμε ότι πρέπει να υπάρχει καταγραφή εκλογικού αποτελέσματος και το τρίτο και βασικότερο είναι να υπάρχει προγραμματική συμφωνία των κομμάτων αυτό είναι το κλειδί. Όταν αυτά τα τρία προαπαιτούμενα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εκεί νομίζω ότι αν βρεθούν οι λύσεις σε όλα τα υπόλοιπα δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα να συζητηθεί και το θέμα του ποιος θα είναι επικεφαλής. Μπορεί να υποχωρήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Επειδή έχουμε έναν ολόκληρο μήνα μπροστά μας, μη βιαζόμαστε, εγώ αυτό που θέλω είναι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό στις εκλογές να προκύψει κυβέρνηση για αυτό ψηφίζουμε. Η κυβέρνηση είναι το βασικό, η σταθερότητα στη χώρα είναι το βασικό και ως ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη την έχουμε υπηρετήσει και την έχουμε πληρώσει. Επομένως και υπερβάσεις έχουν γίνει και θέσεις υπάρχουν άρα το κλειδί για όλη αυτή την προσπάθεια του ενός μήνα που ξεκινάει είναι να υπάρξει σύγκλιση σε προγράμματα.