Επιστροφή με ορολογία 2015 για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος διατηρεί κάποιου είδους «εμμονή» με το τραπεζικό σύστημα, αφού μετά το... ηρωικό «γκρεμίστε τις τράπεζες», επανέφερε στην επικαιρότητα το σχέδιό του για έναν εναλλακτικό τρόπο ψηφιακών πληρωμών, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες. Το σύστημα φέρει την ονομασία «Δήμητρα» και το ΜέΡΑ25 είχε παρουσιάσει με πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή το 2020.

Η αντίδραση Μητσοτάκη

«Το κράτος πρέπει να εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, αυτό είναι το σχέδιο “Δήμητρα”», είπε ο κ. Βαρουφάκης κι όταν ρωτήθηκε για το κλείσιμο των τραπεζών επί υπουργίας του αντέτεινε: «Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση». Η «τρομοκρατική» αναφορά του στις τράπεζες προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που από το Ρέθυμνο σημείωσε: «Οι πολίτες θυμούνται τι έγινε το 2015. Γιατί είναι επίκαιρα όλα αυτά πάλι; Διότι βγαίνουν στελέχη και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης και τι μας λέει; «Δεν πειράζει, μπορεί να ξανακλείσουν και οι τράπεζες’’. Λες και δεν θυμούνται οι συνταξιούχοι που περίμεναν στις ουρές για να πάρουν 50 ευρώ με κλειστές τις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός.

Σενάρια «τραπεζικού ολέθρου»

Τελευταία, το ΜέΡΑ 25 και ο αρχηγός του επαναφέρουν σενάρια «τραπεζικού ολέθρου», επιμένοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse.
Στο μεταξύ, οι συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να προκύψει «τερατογένεση» με κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου ΠΑΣΟΚ: «Συνεχίζει τα fake news και τη μυθομανία, αποδεικνύοντας την πραγματική του αγωνία. Λέει ότι ετοιμάζω διακυβέρνηση με τον κ. Βαρουφάκη. Ποιος το λέει αυτό; Ο κ. Μητσοτάκης που μαζί με Τσίπρα, Βαρουφάκη, Σαμαρά δίχασαν τον ελληνικό λαό», τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης από τα Τρίκαλα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή