«Το σχέδιο ''Δήμητρα'' του Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι άξιο σχολιασμού»δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Θόδωρος Σκυλακάκης. Για την φοροδιαφυγή απάντησε πως είναι πολύ μεγάλη εάν -και όπως είπε- έχει μειωθεί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για την φοροδιαφυγή: Η φοροδιαφυγή είναι πολύ μεγάλη παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί. Δηλαδή τη φοροδιαφυγή την μετράει η ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω του VAT Gap, οι εκτιμήσεις για το ’20 και το ’21 είναι πολύ σοβαρής μείωσης από τα 4, κάτι στα 2, κάτι σε σχέση με το ’19. Κατά τη γνώμη μου οι εκτιμήσεις αυτές υποεκτιμούν την έκταση της φοροδιαφυγής. Θεωρώ δηλαδή ότι το πραγματικό VAT Gap είναι κατά τι μεγαλύτερο σε όλες τις χώρες. Ως τώρα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε είναι κίνητρα και αντικίνητρα μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αυτά εν μέρει δούλεψαν και κάποια ηλεκτρονικοποίηση της φορολογικής αρχής τώρα πάμε σε ένα νέο επίπεδο ηλεκτρονικοποίησης το οποίο θα έρθει διαδοχικά σε τρία κύματα. Το πρώτο είναι η διασύνδεση των POS που πλέον θα ολοκληρωθεί φέτος και αυτό θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της απόδειξης μαϊμού.

ΔΗΜ: Γιατί δεν ολοκληρώθηκε τόσα χρόνια αυτό;

Τεχνικά είναι μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική δουλειά διότι απαιτεί προσαρμογή όχι μόνο των εταιρειών αλλά και των προμηθευτών ταμειακών μηχανών. Συνεπώς έχουμε τρεις φάσεις στο να γίνει κάτι τέτοιο, είναι η φάση που βγάζει τις προδιαγραφές και δίνεις το χρόνο να γίνει η σχετική διαβούλευση, η δεύτερη φάση που προσαρμόζονται οι πάροχοι των ταμειακών μηχανών, αυτό απαιτεί δηλαδή τεχνική προσαγωγή των παρόχων και όλων όσων εμπλέκονται στο σύστημα POS και η τρίτη φάση που βάζει υποχρεωτικότητα στις επιχειρήσεις . Εμείς είμαστε στην τρίτη φάση.

Ερωτηθείς γιατί επιμένει η κυβέρνηση να δίνει οριζόντια επιδόματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες που υπάρχουν και άνθρωποι που φαίνονται ευάλωτοι ενώ δεν είναι και κλέβουν σε βάρος όλων των υπολοίπων: Μας αδικείτε για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή που ήταν το μεγαλύτερο βοήθημα που δόθηκε ποτέ στην ελληνική κοινωνία- 8,3 δις εκ των οποίων 5,3 δις μη επιστρεπτέα- δεν δόθηκε οριζόντια, δόθηκε με έναν πάρα πολύ προσεκτικό αλγόριθμό που με τα χεράκια μου μαζί με τους συνεργάτες μας στο υπουργείο Οικονομικών τον επεξεργαστήκαμε που πήγαινε στο περιθώριο κέρδους που μας δήλωνες και στον τζίρο και με μαθηματική ακρίβεια σου έδινε ανάλογα με αυτά που δήλωνες. Επίσης έχουμε πάρα πολλούς κόφτες και ιδιομορφίες στη βοήθεια που δίνουμε αλλά η πιθανότητα όταν έχεις στοιχεία με φοροδιαφυγή να βρεις ένα μαγικό τρόπο για να δώσεις χρήματα χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν γίνεται πρέπει πρώτα να καταπολεμήσεις τη φοροδιαφυγή.

Για το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής: Το δεύτερο κύμα που έρχεται και θα έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό on line δελτίο αποστολής που θα το κόβεις υποχρεωτικά πριν ξεκινήσεις, συνεπώς πρώτον θα ξέρουμε ότι κόπηκε με το ξεκινάς και άρα θα ξέρουμε ότι εκκρεμεί η έκδοση ενός τιμολογίου. Αυτό είναι δραματική αλλαγή για την κατάσταση της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς ποιος είναι το στόχος της ΝΔ στο μέτωπο της φοροδιαφυγής: Παλιότερα το ύψος της φοροδιαφυγής μπορούσαμε να το υπολογίσουμε κοντά στο 30% τώρα είναι πιο κοντά στο 20%. Μπορούμε 2 με 3 μονάδες του ΑΕΠ στο μάκρος του χρόνου να εξοικονομήσουμε και αυτο να γυρίσει πίσω σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές όπως κάναμε και τώρα. Απλώς στην πρώτη φάση υπάρχουν οι πιο εύκολες νίκες γιατί την πρώτη φάση μπορείς να μειώνεις φορολογικούς συντελεστές που λειτουργούν ως πολύ ισχυρά κίνητρα στην οικονομία όπως ο φόρος επιχειρήσεων, μετά πρέπει να πας σε άλλους συντελεστές ή σε ειδικά τέλη όπως το τέλος επιτηδεύματος για παράδειγμα που κατ’ εξοχήν όταν μειώνεις τη φοροδιαφυγή πρέπει να το βγάλεις.

Για τον ΕΝΦΙΑ: Εμείς στον ΕΝΦΙΑ κάναμε μια πολύ μεγάλη μείωση πάνω από 35% σε πραγματικούς όρους αλλά υπάρχει και αύξηση των τιμών των ακινήτων πραγματική και αύξηση μεγάλη των εισοδημάτων από τα ακίνητα. Υπάρχει πράγματι στο φόρο του ΕΝΦΙΑ μια δυσμενέστερη μεταχείριση των πολύ μεγάλων ακινήτων, αυτών δηλαδή που έχουν πολύ μεγάλη αξία και αυτό είναι κάτι που μπήκε όταν βγήκε ο συμπληρωματικός φόρος που ήταν πολύ χειρότερος για όλα τα ακίνητα .

ΔΗΜ: Υπάρχει κάποιο πλάνο αν επανεκλεγεί η ΝΔ

Για τον ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα σημείο ισορροπίας, μικρές παρεμβάσεις αλλά μια δραστική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό.