Τα πέντε πρόσωπα της Ελλάδας του 2027, στο τέλος δηλαδή της επόμενης κυβερνητικής θητείας, θα παρουσιάσει απόψε στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα 25 ημέρες πριν από τις εκλογές το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη, χθες, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ανέπτυξε τέσσερις βασικές δεσμεύσεις του οικονομικού σκέλους του προγράμματος, που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι 4 δεσμεύσεις του προγράμματος της ΝΔ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

  1. Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά μία μονάδα.
  2. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
  3. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027.
  4. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. 


Τα πέντε «πρόσωπα» της Ελλάδας για το 2027

Η σημερινή παρουσίαση του προγράμματος θα βασίζεται σε πέντε πυλώνες, όσα δηλαδή και τα πρόσωπα της χώρας μας το 2027, όταν προσδοκά ο πρωθυπουργός ότι θα ολοκληρώνει την οκταετή θητεία. «Σίγουρα χρειαζόμαστε δύο τετραετίες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η χώρα άλλαξε πραγματικά πίστα και γίναμε Ευρώπη», επισήμανε στην τηλεοπτική συνέντευξή του.

Το πρώτο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό της παραγωγικής Ελλάδας: Μιας χώρας που η οικονομία αναπτύσσεται ταχέως, οι εξαγωγές αυξάνονται, η καινοτομία ενισχύεται, ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία –ιδίως σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων– και παράλληλα βελτιώνονται όλες οι υποδομές, από τα λιμάνια και τους δρόμους μέχρι τα αεροδρόμια και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ακολουθεί η κοινωνική Ελλάδα, με ποιοτικά δημόσια αγαθά, ιδίως δε Παιδεία και Υγεία. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στοχευμένες επενδύσεις σε νοσοκομεία, σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό και με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. «Είπαμε ήδη δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα, τεράστιας σημασίας παρέμβαση. Καθολική ισχύ του Προσωπικού Γιατρού. Εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 Κέντρων Υγείας. Και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας από το Αιγάλεω.

Το τρίτο πρόσωπο είναι αυτό της ψηφιακής Ελλάδας, με στόχο το 90% των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο να προσφέρεται έως το 2027 μέσα από το κινητό τηλέφωνο, στην εφαρμογή δηλαδή του gov.gr. Παράλληλα με την ψηφιακή θα τρέχει και η πράσινη μετάβαση, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και η αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Έπεται η δίκαιη Ελλάδα, με ταχεία απονομή δικαιοσύνης και έναν φιλόδοξο στόχο: Να μπει ένα «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται για την εκδίκαση των υποθέσεων και να χρειάζεται πλέον, από το 2027 δηλαδή και μετά, το πολύ 400 μέρες για να τελεσιδικήσει οποιαδήποτε υπόθεση. Δίκαιη Ελλάδα, όπως επίσης αναμένεται να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, σημαίνει αξιολόγηση παντού, κατάρτιση και επανακατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων και νέες διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο.

Πέμπτο και τελευταίο πρόσωπο που φιλοδοξεί ο πρωθυπουργός να έχει η χώρα έπειτα από μια οκταετή θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό της ισχυρής Ελλάδας. Στη σημερινή εκδήλωση θα αναφερθεί ειδικά στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ. και σε όλες τις προσπάθειες για να θωρακιστεί η χώρα.