Ηχηρό «όχι» στην πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για κυβέρνηση ανοχής είπαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης.

 Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε ακόμα ένα μετεκλογικό σενάριο, αυτό της κυβέρνησης με 120 βουλευτές και ψήφο ανοχής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το είχε πει ξανά σε συνέντευξή του στο παρελθόν, χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή το επανέφερε λέγοντας πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν είτε με την ανοχή του».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε «όχι» από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 γι' αυτό το σενάριο.


Μάντζος στο parapolitika.gr: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την πρόταση Τσίπρα περί κυβέρνησης ανοχής


Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένη να κλείσει και την… παραμικρή χαραμάδα ότι υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές, μάλιστα, της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις με ψήφο ανοχής ή κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

Με δήλωσή του στο parapolitika.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε τα εξής:


«Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και κάθε συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει, άλλωστε, για συμμετοχή σε κυβέρνηση, ισχυρό διψήφιο ποσοστό, προγραμματική σύγκλιση εστιασμένη στις βασικές θέσεις του κόμματος αλλά και για πρόσωπο κοινή αποδοχής στη θέση του πρωθυπουργού, είναι εξαρχής αντίθετες με κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Τα περί “τερατογενέσεων”, “κυβέρνησης ηττημένων” και “κυβέρνησης ανοχής” αποτελούν σενάρια για την επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ αυτές οι θολές εικόνες».


 Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για ψήφο ανοχής - Αυτά είναι αστειότητες

Και ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι δεν θα δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε επί λέξει: «Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο "όχι". Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […] όταν μία κυβέρνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει "ναι" ή "όχι". Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».

 Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ούτε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής

Το ΚΚΕ, επίσης, διά στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε για άλλη μία φορά πως ούτε θα συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. «Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική είτε ονομάζεται δημοκρατική είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού», ξεκαθάρισε σήμερα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πως θα είναι πιο δυνατός ο λαός στα δύσκολα που έρχονται κι αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.