«Την Κυριακή των εκλογών στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και να επιδιώξουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους, Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικού τομέα Β΄ Αθήνας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας.

Μεταξύ άλλων, είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει την στάση των προοδευτικών δυνάμεων.

Τόνισε, επίσης, πως η Ελλάδα πρέπει να είναι στην ΕΕ και στο Ευρώ.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στα Παραπολιτικά 90,1:

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εμείς δεν μιλάμε ούτε για κυβερνήσεις ηττημένων ούτε για κυβερνήσεις ανοχής εμείς λέμε ότι αυτό που θέλουμε την 21η του Μάη είναι να είμαστε πρώτο κόμμα και να επιδιώξουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Έχουμε πει με ποια κόμματα επιδιώκουμε να κάνουμε συνεργασία, από εκεί και πέρα αυτό είναι πρόσκληση, είναι πρόταση δεν είναι παράκληση στα κόμματα. Τα κόμματα θα κάνουν αυτό που θέλουν και θα κριθούν για την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα και την κοινωνία από την ίδια την κοινωνία.

Ερωτηθείς με ποιους θα συνεργαστούν όταν όλα τα κόμματα είναι αρνητικά

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει και τη στάση όλων των προοδευτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συνεργασία. Δεν θα το κρίνει το πρόγραμμα Δήμητρα που λεει ο κ. Βαρουφάκης και το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το συζητήσεις σε αυτή τη φάση και σε κάποιες άλλες φάσεις σοβαρά, και μάλιστα ένα κόμμα που έδωσε τα πάντα ώστε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και την ΕΕ. Δεν θα το κρίνει ο κ. Κουτσούμπας και το κόμμα του το οποίο παραβιάζει πλέον όλη τη λογική και τη φιλοσοφία των κομμουνιστικών κόμματων αείποτε και βάζει σαν πρώτο κεντρικό ζήτημα «ώσπου να δυναμώσει το ΚΚΕ μέχρι και να παγώσει η κόλαση θα πηγαίνουμε και θα κάνουμε εκλογές και δεν θα συνεργαζόμαστε με κανέναν». Αλίμονο στον Χαρίλαο Φλωράκη ο οποίος συνεργάστηκε και με τον Μητσοτάκη και με τον Παπανδρέου.

Ερωτηθείς αν θα ήταν μη αποδεκτή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Θα τρίζαν τα κόκκαλα του Αν. Παπανδρέου ο οποίος σε αυτά τα ζητήματα ήταν πολύ σταθερός ότι ο κεντρικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ ήταν η Δεξιά και η ΝΔ αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο δεν μπορώ να κατανοήσω πάνω σε ποια ζητήματα θα μπορούσανε να συμφωνήσουνε έχοντας διαβάσει το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ και το πρόγραμμα της ΝΔ. Και το τρίτο νομίζω ότι θα ήταν η τελευταία πρόταση για την πλήρη καταστροφή του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με το σχέδιο Δήμητρα του κ. Βαρουφάκη

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Το σχέδιο Δήμητρα είναι ως plan B άρα εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε στο plan A όχι στο plan B. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που έχει συζητήσει περισσότερο από όλα τα άλλα τα κόμματα την πιθανότητα να βγει η χώρα από το ευρώ και έχουμε καταλήξει εν πλήρει συνειδήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι στην ΕΕ, πρέπει να είναι στο ευρώ και συγχρόνως να δουλέψει για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ ως εκεί.