Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Πίτερ Σπίγκελ, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

mitsotakiss

Αναφερόμενος στα σχόλια που λαμβάνει από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες που συζητούν μαζί του ζητούν να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη τετραετία.

Δέσμευση του κ. Μητσοτάκη εφόσον εκλεγεί ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η αύξηση μισθών την επόμενη τετραετία, όπως και η μείωση των φόρων.


Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο 

Σχετικά με τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο πρώτος γύρος θα δείξει ποιον θέλουν πρωθυπουργό οι Έλληνες.

Όπως είπε συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση «αν με ρωτάτε, θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών αλλά ο πρώτος γύρος θα δείξει ποιον θέλουν πρωθυπουργό οι Έλληνες».

mitsotakis-delphi__3_
mitsotakis-delphi__4_
mitsotakis-delphi__5_
mitsotakis-delphi__1_



Κληθείς να σχολιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τόνισε, «ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον πολιτικό μου αντίπαλο».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει πολιτικές δεξιότητες, αλλά θεωρώ ότι τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με πολλά δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015 και την πολύ κακή δουλειά που έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι η άποψη που έχουν πλέον στην Ευρώπη για τον κ. Τσίπρα είναι ότι μετά την Κωλοτούμπα του 2015 οδήγησε την χώρα έξω από τα μνημόνια και την επανέφερε στις αγορές….

«Αυτά τα λένε όσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα» του απάντησε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους προσκεκλημένους που παρακολουθούσαν τη συζήτηση.

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για την ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό

Από το μέτωπο του πληθωρισμού, όπως επανέλαβε ο πρωθυπυργός, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο για την ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό, όπως κα τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμα την επιτυχία του gov.gr αλλά και τα προβλήματα που συνεχίσει να αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων, δίνοντας το παράδειγμα της Microsoft.

Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι πρέπει στους χρόνους απονομής να έρθουμε κοντά στους μέσους όρους της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική.

Για Τουρκία και Ουκρανία

Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία είναι πολύ προβληματική και είναι καθοριστικής σημασίας οι αποφάσεις και το προφίλ που θα διατηρήσει η γείτονα μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στη χώρα.

Έχουν περισσότερα να κερδίσουν εάν επικεντρωθούν στις σχέσεις τους με τη Δύση και με την Ε.Ε. παρά με την Ρωσία και την Κίνα, κατά την άποψη του πρωθυπουργού.

«Στηρίζουμε την Ουκρανία πολιτικά αλλά και στρατιωτικά, όχι μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό, αλλά και επειδή στέλνουμε ένα μήνυμα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι έχει ως επιλογή να ακολουθήσει τα βήματα της Ρωσίας.

Δείτε βίντεο με την συζήτηση