Ακούγεται σχεδόν σαν ανέκδοτο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί μια προοδευτική κυβέρνηση, αναφέρει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός και υποψήφιος για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο «Κάλπες '23» της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και την τάξη στις γειτονιές. Το πέτυχε; Είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Η ασφάλεια των πολιτών απαιτεί διαρκή προσπάθεια, πολιτική και επιχειρησιακή, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της ανομίας. Αυτό σημαίνει σχέδιο, διαρκή εκπαίδευση, ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών, καλύτερες αμοιβές, αξιοκρατία, εποπτεία και έλεγχο από την ιεραρχία. Ο νόμος και η τάξη αποκαταστάθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καταπολεμήθηκαν οι θύλακες ανομίας, καταργήθηκαν τα άβατα και μειώθηκε η εγκληματικότητα στις πόλεις και τις γειτονιές. Ομως, δεν μπορεί ποτέ να εφησυχάζουμε. Η επιχείρηση καταπολέμησης κάθε μορφής εγκλήματος είναι συνεχής, χωρίς καμία ανάπαυλα. Το έγκλημα πάντα παραμονεύει για να δράσει και πολλές φορές είναι πιο μπροστά από τις διωκτικές Αρχές.

Γιατί αποτελεί «τερατογένεση» μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25; Η Νέα Δημοκρατία με ποιον θα συγκυβερνήσει, αν είναι πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναμη;

Ακούμε καταπληκτικά πράγματα αυ- τές τις μέρες. Για παράδειγμα, η δυνητική αυτή συμμαχία μπορεί να περιλαμβάνει τους ηττημένους, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ακούμε από αρχηγούς κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του λαού να επαγγέλλονται λύσεις με κλειστές τράπεζες ή νέα νομίσματα. Τι άλλο χρειάζεται για να οδηγηθούμε σε μια καταστροφική πορεία; Τα τραύματα των Ελλήνων είναι νωπά από τις πληγές που προκάλεσε η περιπέτεια του 2015 και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης που εγκαινιάστηκε το 2019. Οι Ελληνες θα δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, με ασφάλεια, ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Τι έχει να περιμένει ένας χαμηλόμισθος ή ένας χαμηλοσυνταξιούχος από μια νέα τετραετία της Νέας Δημοκρατίας;


Θητεύω πολλά χρόνια στην πολιτική, συμμετέχοντας ενεργά σε κυβερνητικά σχήματα. Η στήριξη των ευάλωτων στρωμάτων, η ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων, η φορολογική ελάφρυνση όλων αυτών, η στήριξη σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία και η ακρίβεια, αποτελούν μοναδικές πολιτικές κοινωνικού κράτους που εγώ γνωρίζω. Είναι απαράμιλλη η έμπρακτη οικονομική συμπαράσταση που βίωσαν ιδιαίτερα οι ευάλωτοι Ελληνες και τα νοικοκυριά αυτή την περίοδο, εν μέσω συνεχών και πρωτοφανών κρίσεων. Και όλα αυτά με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φορολογικές ελαφρύνσεις. Για πρώτη φορά έπειτα από 15 περίπου χρόνια οι συνταξιούχοι γεύτηκαν τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Θα συνεχίσουμε αυτή τη στήριξη και στον κατώτατο μισθό, με αύξηση 25%, στις συντάξεις, αλλά κυρίως θα στηρίξουμε γενναιόδωρα τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που παραμένουν αμετάβλητοι εδώ και 15 χρόνια, μετά και τις περικοπές της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «χορηγός της Ακροδεξιάς» και την κυβέρνηση ότι είναι νεοφιλελεύθερη. Εσείς, που προέρχεστε από την Κεντροαριστερά, πώς αντιμετωπίζετε τις κατηγορίες αυτές;

Ακούγεται σχεδόν σαν ανέκδοτο η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η πολιτική Μητσοτάκη άφησε πίσω της, όπως προανέφερα, ένα ορατό και αποτελεσματικό κοινωνικό στίγμα, που κάλυψε όλους τους Ελληνες. Δεν έμεινε κανένας Ελληνας μόνος του αυτή την περίοδο. Το κοινωνικό κράτος ήταν δίπλα του. Σε τι συνίσταται λοιπόν η νεοφιλελεύθερη δια- κυβέρνηση; Αντιθέτως, οι Ελληνες και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη δοκιμάστηκαν από τις φορομπηχτικές πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τις τρομερές ρυθμίσεις του Νόμου Κατρούγκαλου με τον σφαγιασμό των συντάξεων και την αναπτυξιακή στασιμότητα. Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια πρώτευσε διεθνώς και αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά. Οσο για την Ακροδεξιά, ας θυμηθούμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει τη διάταξη για τον Κασιδιάρη με αστείες δικαιολογίες.

Πολιτεύεστε στη Δυτική Αθήνα. Πρόκειται για μια περιφέρεια όπου το 2019, όταν η Ν.Δ. κέρδισε πανελλαδικά με οκτώ μονάδες, εκεί έχασε με εννέα. Πιστεύετε ότι στις κάλπες του Μαΐου μπορεί να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στα δυτικά;

Ναι, το πιστεύω και μάχομαι με τους συ- νυποψηφίους μου γι’ αυτή τη νίκη. Η Δυτική Αθήνα αποτελείται από μια πολυπληθή μεσαία τάξη, πολλές χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ένα τμήμα ευάλωτων ανθρώπων. Οι μεν αυτοαπασχολούμενοι δεν διανοούνται μεταβολή που θα οδηγήσει τη χώρα πίσω, σε αστάθεια και έλλειψη κανόνων, η δε μεσαία τάξη έζησε έμπρακτα την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η στήριξη των κοινωνικών υποδομών και της Εκπαίδευσης, αποτέλεσαν κρίσιμα στοιχεία για τη διαμόρφωση της πολιτικής τους θέσης. Αρωγός επίσης υπήρξε η κυβέρνηση, με μεγάλη ευαισθησία, κατεξοχήν στα ευάλωτα νοικοκυριά, με συνεχή στήριξη στις επανειλημμένες κρίσεις. Κι όλα αυτά, ας σημειωθεί, συνοδεύτηκαν με την κατάργηση της γραφειοκρατίας και της διαμεσολάβησης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εισπράττουν όλα τα ποσά με μια απλή κίνηση μέσα από το κινητό τους.