Μιλώντας από τη Δραπετσώνα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, χαιρετίζοντας τη συναυλία που διοργάνωσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την Εργατική Πρωτομαγιά, από την οποία δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργαζόμενους «να κάνουν με τη ψήφο τους την 21η Μάη, μέρα γιορτής της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς».

Παρακαταθήκη αγώνων

«Την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες» σχολίασε ο κ. Τσίπρας με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς και συνέχισε λέγοντας πως «η Πρωτομαγιά δεν είναι έκθεση για λουλούδια, αλλά παρακαταθήκη αγώνων».

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο, έφτασε να καταργεί ακόμα και το οχτάωρο». «Μια εμβληματική κατάκτηση για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο. Και στην Ελλάδα» όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφερόμενος στις «8 ώρες δουλειά. 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερος χρόνος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί καθορίζουν πάρα πολλά στη ζωή και στη καθημερινότητά μας», καθώς «τίποτα δεν είναι δεδομένο, ιδιαίτερα σήμερα, που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, ο καπιταλισμός-καζίνο, αμφισβητεί κάθε δικαίωμα στην εργασία», όπως είπε. Αυτά ήταν τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν. Και τι έχουμε σήμερα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «απλήρωτα δωδεκάωρα. Μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Αμοιβές για να ζει μια οικογένεια το μισό μήνα. Και τον άλλο μισό να ξεπαγιάζει και να φυτοζωεί», σημείωσε.

Αποφασιστική νίκη

Παράλληλα, «μόνο ως μαύρο χιούμορ αντηχεί για πολλούς ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος. Η μόρφωση, ο πολιτισμός, η τέχνη, η δημιουργική καθημερινότητα για κάθε εργαζόμενο» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αυτό «θα αλλάξει με τη δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με την ανάδειξη της κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική πλειοψηφία» στις προσεχείς εκλογές, θέτοντας ταυτόχρονα ως προϋπόθεση την «αποφασιστική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις 21 Μαΐου.

Σταθμοί οι Πρωτομαγιές στην Ελλάδα

Επιχειρώντας, στην ίδια κατεύθυνση, μια ιστορική αναδρομή για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τις κατακτήσεις των εργαζομένων παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «από το ματωμένο Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά σημαδεύει τη πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο.

Σημαδεύει τους δύσκολους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη». «Συμβολίζει την έφοδο των κολασμένων της γης στον ουρανό της Ιστορίας» περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα οι Πρωτομαγιές είναι σταθμοί στην πορεία του εργατικού κινήματος». Στο πλαίσιο αυτό, «τίποτε δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα. Χωρίς θυσίες. Οι αγώνες και οι θυσίες σημαδεύουν τις Πρωτομαγιές μας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δίνουν μέχρι σήμερα ενέργεια στο απελευθερωτικό τους νόημα».

Ερχόμαστε από πολύ μακριά και θα πάμε πολύ μακριά, δεν είμαστε εμείς μια φωτοβολίδα της στιγμής» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή σε αυτόν τον τόπο».

Με αφορμή την παρουσία του στα Λιπάσματα, στο Κερατσίνι, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε πως «εμείς δε βολευόμαστε στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι και στις λαϊκές περιοχές να μην έχουμε ζωή. Και να έχουν ζωή μόνο στην Κηφισιά, την Εκάλη και στη Γλυφάδα». «Εμείς θέλουμε να έχουν ζωή οι άνθρωποι παντού. Και για αυτό αγωνιζόμαστε. Για τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας από πλευράς του πως «αυτό σηματοδοτεί η εργατική πρωτομαγιά που γιορτάζουμε σήμερα. Να μπορούμε όλοι να έχουμε ζωή. Να έχουμε δουλειά. Να έχουμε μισθούς. Να έχουμε αξιοπρέπεια. Να έχουμε δικαιοσύνη».

Τραγικά επίκαιρα

Επικαλούμενος, ακόμη, το ψήφισμα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το 1893 ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη, όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ' όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται» και «οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «δεν είναι ιστορικό παράδοξο, ότι σε νέες συνθήκες, με νέο περιεχόμενο, τα αιτήματα αυτά παραμένουν τραγικά επίκαιρα», καθώς δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την «εργασιακή κανονικότητα. Το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

«Αυτά τα βίντεο της ντροπής, να μην τα ξαναδούμε ποτέ»

«Για να μη ξαναδούμε ποτέ ξανά τη σκηνή του εργοδότη να απειλεί με απόλυση τους εργαζόμενους τους αν δε ψηφίσουν αυτούς που δίνουν απευθείας αναθέσεις στο αφεντικό. Και από δίπλα ο υπουργός, επιστάτης των εκφοβισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, καλώντας τους εργαζόμενους «να μη λυγίσουν στους εκβιασμούς και στη τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές», όπως είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, «τους καλούμε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που το καθεστώς Μητσοτάκη δε θα επιτρέψει να ψηφίσουν από το τόπο εργασίας τους. Αν ψήφιζαν, ήξεραν ότι θα τους μαυρίσουν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, γιατί «με την ψήφο τους θα φέρουν την αλλαγή», πρόσθεσε.

«Ζητούμε την ψήφο σας, να έρθουμε πρώτοι και με διαφορά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ισχυρή εντολή προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας».

Έκλεισαν φώτα και μικρόφωνα: Το απρόοπτο στην ομιλία

Έσβησαν τα φώτα στην σκηνή και τα μικρόφωνα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στα Λιπάσματα, στη Δραπετσώνα, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Είπα την κακιά τη λέξη, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κλείσαν όλα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε και καμιά ντουντούκα, να πάρω την ντουντούκα να μιλάω».

Τελικά, μεσολάβησε μια ολιγόλεπτη παύση και ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο μικρόφωνο, για να ολοκληρώσει την ομιλία του, λέγοντας πως «στον επίλογο της ομιλίας μου πέσανε τα φώτα».