Η ιστορική απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων και των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023 αναμένεται σήμερα, από το απόγευμα και μετά. Για πρώτη φορά, ο Άρειος Πάγος καλείται να εφαρμόσει τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να κρίνει εάν η δράση των πολιτικών κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση εξυπηρετεί ή μη την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν πως υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψήφιων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα όπως αυτά της εσχάτης προδοσίας, της εγκληματικής οργάνωσης και της τρομοκρατικής οργάνωσης, θα πρέπει να «κόψουν» το κόμμα από την εκλογική αναμέτρηση. 

Υπόμνημα της ΝΔ με υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων


Στο «στόχαστρο»
αυτής της διαδικασίας βρίσκεται η συμμετοχή ή μη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του κόμματος του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη

Για την υποβοήθηση της κρίσης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών υπέβαλαν σχετικά υπομνήματα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύεται από υλικό τεκμηρίωσης 300 σελίδων και δύο ηλεκτρονικούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας με οπτικοακουστικό υλικό που αφορούν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Aποκλεισμό του ΕΑΝ ζητά το ΠΑΣΟΚ


Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο δικό του υπόμνημα ζητά να μην ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και να εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και για τον αποκλεισμό του κόμματος ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.


«Αντισυνταγματικές διατάξεις», λένε οι «Έλληνες» του Κασιδιάρη


Ωστόσο, υπόμνημα κατέθεσε και το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίες νομοθετικές διατάξεις που του «κόβουν» τον δρόμο προς τις εκλογές είναι αντισυνταγματικές. Μάλιστα, ζήτησαν και την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 
Την οριστική απόφαση θα λάβουν τα 10 μέλη της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της αρεοπαγίτη Ευδοξίας Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η οποία ανέλαβε τα ηνία του τμήματος μετά την παραίτηση του Χρήστου Τζανερρίκου.