«Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις νέες κοπέλες ώστε να μπαίνουν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη η υφυπουργός Τουρισμού και υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Α' Ανατολικής Αττικής Σοφία Ζαχαράκη.

Σε ότι αφορά τις ατασθαλίες και τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο, η κ. Ζαχαράκη ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος ενώ είπε πως η πολιτεία δεν εκβιάζεται.



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Σ. Ζαχαράκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείσα τι πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει στην πολιτική ώστε να μπαίνουν περισσότερες γυναίκες

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Πιστεύω πάρα πολύ στην ενδυνάμωση από μικρή ηλικία. Είμαι και πρέσβειρα γυναικείας ενδυνάμωσης στη λογική του να ενισχύσουμε νέες κοπέλες, μου αρέσει όταν κάποιος θέλει να αναπτύξει δεξιότητες να μαθαίνει πως να μιλάει στο δημόσιο λόγο. Άρα αυτό που βοηθώ και μέσω του women act είναι να προσεγγίσουμε κοπέλες από όλη την Ελλάδα να δημιουργήσουμε τοπικά σημεία στα οποία μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις, να τις κατευθύνουμε, να γίνουνε και σεμινάρια και στρατηγικής αλλά και διαχείρισης ακόμα και των social media αλλά και το πώς μπορείς να στήσεις μια καμπάνια, αν θες να γίνεις υποψήφια αλλά σίγουρα να τις ενδυναμώσουμε έτσι ώστε να διεκδικήσουνε αυτό το οποίο ονειρεύονται για τον εαυτό τους σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν επιλέξουν εν τέλει να εντρυφήσουν.

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Πράγματι ο δρόμος διαρκεί περισσότερο, έχει εμπόδια που πολλές φορές μπορεί να είναι προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις ότι οι γυναίκες μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην μπορούν να εκφέρουν τον καθαρό πολιτικό λόγο ή ότι μπορεί ακόμα και να μην μπορείς να τρέξεις μια καμπάνια προεκλογική ή ότι μπορεί να σε έχουν επιλέξει για άλλους λόγους από αυτούς που μπορεί να έχεις επιλεγεί, απέναντι σε αυτές τις προκαταλήψεις εμείς απαντάμε με αξιοσύνη.

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό και με τις απαγορευτικές σχεδόν διακοπές για τους μικρομεσαίους

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Κάποιοι προορισμοί είναι πράγματι ακριβοί και αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε στο υπουργείο, χωρίς να πω ότι έχουμε φτάσει στην απόλυτη επίτευξη αυτού, είναι να έχουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στους προορισμούς και όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφοροποίηση στο χρόνο. Να αναπτύξουμε καινούργιους προορισμούς και γίνεται αυτό πρώτα απ’ όλα φτιάχνοντας τις υποδομές γιατί αν δεν μπορέσουμε για παράδειγμα να βελτιώσουμε το δρόμο ή το να μπορέσουμε με τον αναπτυξιακό νόμο και τα leader να δώσουμε υψηλοτέρα ποσοστά χρηματοδότησης για να πάει κάποιος εν δυνάμει επενδυτής και επενδύτρια εκεί δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερους προορισμούς άρα θα έχουμε λιγότερους και πιο ακριβούς. Εγώ πιστεύω πολύ στη διαφοροποίηση όπως πιστεύω πάρα πολύ και στη δυνατότητα την οποία δίνουμε και με τα προγράμματα εγχώριου τουρισμού. Όχι μόνο στον Κοινωνικό τουρισμό που έχει χαμηλότερα κριτήρια επιλογής αλλά και στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους έχουμε διευρύνει το κομμάτι της περιμέτρου, περισσότεροι έλληνες δηλαδή έκαναν αίτηση για ηλεκτρονική κλήρωση. Έχουν ήδη ταξιδέψει πάνω από 120 χιλιάδες με το πρόγραμμά μας, πληρώνουμε αμέσως τον επιχειρηματία και επίσης συνεχίζουμε μέχρι το 2025 με το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους πάντα για να διευρύνουμε τη δυνατότητα.

Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο και στα νησιά

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Μιλάμε για μια κατάσταση η οποία πράγματι έχει επιφορτιστεί πάρα πολύ και έχει ενταθεί στη Μύκονο, και σε άλλα μέρη τα οποία σίγουρα θα πρέπει να προσέξουν πέρα πολύ τους όρους βιωσιμότητας για να διαχειριστούν με σεβασμό τον χώρο και τον κάτοικο και δευτερευόντως όλη την τουριστική ανάπτυξη αλλά στη Μύκονο και οπουδήποτε αλλού θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό είναι δεδομένο το έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός πάνω από όλα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο υπουργός Δημόσιας τάξης. Άρα η πολιτεία δεν θα εκβιάζεται και δεν εκβιάζεται, συγχρόνως καλό είναι προς σεβασμό και αυτών που προσκαλούμε στη χώρα μας αλλά κυρίως των κατοίκων να μην έχουμε όλες αυτές τις ατασθαλίες οι οποίες δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν.

Ερωτηθείσα αν θα κάνουν αυτοψίες και σε άλλες περιοχές της χώρας

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Ήδη γίνονται και δεν είναι κάτι το οποίο ανακαλύφθηκε τώρα. Η στοχοποίηση σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν αλλά η ανάδειξη σίγουρα βοηθάει. Η ανάδειξη των ζητημάτων που δεν θέλεις να καλύψεις, δεν θέλεις να κρύψεις θα σε βοηθήσει έτσι ώστε ο προορισμός να γίνει πιο βιώσιμος και να αναπνέει με υγεία για τα επόμενα χρόνια. Όταν μιλάμε σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς για τη βιωσιμότητα δεν μιλάμε θεωρητικά, μιλάμε και για την άποψη της διαχείρισης χώρου και για τις οικοδομικές άδειες και για τις υπόλοιπες υποδομές για να ζει πρώτα απ’ όλα ο κόσμος με ποιότητα και βέβαια για όλη την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει και οι κοινωνίες να αισθάνονται ότι τους αφορά όλη αυτή η τουριστική ανάπτυξη και αυτό θέλουμε να συμπεριλαμβάνουμε και στο κομμάτι των περιφερειακών συμβουλίων βιωσιμότητας αλλά και με τα σχέδια βιωσιμότητας που συντάσσουμε στο υπουργείο Τουρισμού και για τη Μύκονο και για τη Σαντορίνη γιατί θελουμε αυτοί οι προορισμοί να είναι πράγματι στην πρώτη γραμμή της διαφημιστικής μας καμπάνιας, δεν θέλουμε να κακοχαρακτηρίζονται αλλά συγχρόνως να αφορά με βιώσιμους όρους σε τουριστική ανάπτυξη όλη την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα τι πιστεύει ότι δεν πράξανε καλά αυτή την τετραετία και θα πρέπει να πράξουνε καλύτερα την επόμενη τετραετία

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι παρά την πολύ πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας και το ζήτημα ότι αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες προσλήψεις στην υγεία, περισσότερες ΜΕΘ, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιταχύνουμε τη δουλειά μας στο κομμάτι των Κέντρων Υγείας στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη που έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα στην ανάτασή της αλλά κυρίως στα νοσοκομεία. Άρα θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια στην υγεία, είναι πολύ καίριο αυτό. Προτεραιοποίηση στην υγεία, στο κομμάτι της παιδείας πρέπει να προχωρήσουμε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πρέπει να έχουμε αυτή την επιλογή στην Ελλάδα συνεχίζοντας τη βελτίωση του ελληνικού πανεπιστημίου.

Ερωτηθείσα αν αξιολογήθηκαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου

Σ.ΖΑΧΑΡΑΚΗ: Πρέπει να σας πω ότι εμείς λειτουργούμε με μια σειρά στοχοθεσίας. Δηλώνουμε δηλαδή τους στόχους από την αρχή και δουλεύουμε με όρους νομοθεσίας, δευτερογενούς νομοθεσίας και του τελικού στόχου. Για παράδειγμα εγώ είχα βάλει στόχο να διπλασιάσουμε τους δικαιούχους στο πρόγραμμα τουρισμός για όλους, ήταν ο στόχος ποσοτικός, είμαστε πάνω από αυτό. Είχα βάλει στόχο να μην περιμένει ούτε μια μέρα ο επιχειρηματίας της φιλοξενίας να πληρωθεί, δεν περιμένει ούτε λεπτό πληρώνεται την ίδια στιγμή. Στην εκπαίδευση είχαμε πει ότι θα διπλασιάσουμε τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο, το κάναμε άρα επειδή πράγματι υπάρχει μια εποπτεία γενική από την Γενική γραμματείας της κυβερνήτης εμείς θέτουμε στόχους και ανά μήνα δίνουμε report τι έχουμε κάνει και βέβαια αυτό έχει να κάνει και με νομοθεσία και με ποσοτικούς στόχους και δευτερογενή νομοθεσία που είναι πολύ απαιτητική στο κομμάτι του δημοσίου.