Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 2019 και σήμερα επαναδιεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του στην απαιτητική εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Κάλπη23» για το έργο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσαφηνίζει το δίλημμα της κάλπης της 21ης Μαΐου και αναλύει τις προτεραιότητές του για τα Δυτική Αττική.

Κύριε Κώτσηρα, ποιο είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Η επιλογή και η απόφαση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο που χαράξαμε από την 7η Ιουλίου του 2019 και μετά. Στις προσεχείς εκλογές, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και ενίσχυσης της χώρας, της προόδου της κοινωνίας που αντιπροσωπεύει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στο λαϊκισμό, την όξυνση και τις πολιτικές διχασμού, που εκπροσωπεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε πλέον να συγκρίνουμε δύο κυβερνητικές θητείες και οι πολίτες γνωρίζουν το έργο της δικής μας θητείας και ό,τι άφησε πίσω της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εάν η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, γιατί χαρακτηρίζετε ως «κυβέρνηση ηττημένων» μία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25; Θα ήταν προτιμότερο να πάμε σε νέες εκλογές;

Η πρόταση διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είναι ευδιάκριτη και σαφής. Η 21η Μαΐου, λοιπόν, θα είναι η πιο κρίσιμη μέρα, γιατί από τις πρώτες κάλπες θα καθοριστεί ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Και το μήνυμα της κάλπης της 21ης Μαΐου θα πρέπει να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται, προκειμένου μέσω της βούλησης και ετυμηγορίας του ελληνικού λαού να επικρατήσει η Ελλάδα του ορθολογισμού και της σοβαρότητας, απέναντι στον αναχρονισμό των ψευδαισθήσεων και της ανευθυνότητας. Σχετικά με τα σενάρια συγκυβέρνησης που αναφέρεστε, είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα αποκλείσουν με την ψήφο τους κυβερνητικά σχήματα που θα φέρουν στη χώρα παραλυσία.

Κατά τη θητεία σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προωθήσατε μια σειρά πρωτοβουλιών για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων πολιτών. Ποιες ξεχωρίζετε;

Για το έργο μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι, γιατί καταφέραμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και δράσεων να ενισχύσουμε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων συμπολιτών μας όπως τα άτομα με αναπηρία και τα παιδιά.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην προστασία της ανηλικότητας, προχωρήσαμε σε καίριες πρωτοβουλίες όπως το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ακόμη, η λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» Αθήνας και Πειραιά και η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων, μέσω ειδικών σεμιναρίων για τα δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας υπήρξε βασικός άξονας των επιλογών μας.

Είστε εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής στη Δυτική Αττική, μία εκλογική περιφέρεια ιδιαιτέρως απαιτητική. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την περιοχή σας;

Αυτή την τετραετία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, για να δρομολογηθούν στη Δυτική Αττική μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων και έργων, που καθιστούν πλέον την περιοχή από «ουραγό» και έναν παραμελημένο τόπο, σε πρωταγωνίστρια. Οι κυβερνητικές αυτές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες αφήνουν ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στον τόπο μας, φέροντας και την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού. Ενδεικτικά σας αναφέρω, την εξυγίανση και διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου στην περιοχή του Ασπροπύργου, το έργο αναβάθμισης και επέκτασης της νέας γραμμής του Προαστιακού, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, τη συνολική αναβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας (Θριάσιο Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων & Ερυθρών), των σχολικών υποδομών καθώς και την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις πόλεις της Δυτικής Αττικής. Προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα και σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια, ευελπιστώ ότι, με την στήριξη των συμπολιτών μου, θα συνεχίσω να πορεύομαι στο πλευρό τους, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

*Δημοσιεύθηκε στο ενθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά