Περιοδεία στην Κεφαλλονιά θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το Ληξούρι και το Αργοστόλι, επίσκεψη η οποία είχε προγραμματισθεί για χθες, αλλά λόγω της κακοκαιρίας μεταφέρθηκε για σήμερα. Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα. 

Η Κεφαλλονιά είναι μία από τις εννέα πλέον (ήταν επτά μέχρι το 2019) μονοεδρικές περιφέρειες που θέλει να κερδίσει στο σύνολό τους η Νέα Δημοκρατία. Από τις 9 αυτές εκλογικές περιφέρειες, στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό της Ν.Δ. ήταν άνω του 40% και η επικράτηση άνετη στις 7 (Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φωκίδα και Σάμο) και μόνο στην Κεφαλλονιά και στη Σάμο κέρδισε με περίπου πέντε μονάδες διαφορά.

Ωστόσο, στο νησί του Ιονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στη μάχη τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και ειδικό στα ενεργειακά Νίκο Φαραντούρη με την προσδοκία να κερδίσει την έδρα, ενώ με τη Ν.Δ. κατεβαίνει για πρώτη φορά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ναπολέων Μαραβέγιας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αναμέτρηση στο νησί θα είναι ντέρμπι, κάτι που συμμερίζονται και αρκετοί στη Ν.Δ., γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία μία επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη.

Από την απογραφή του 2021 προστέθηκαν άλλες δύο περιφέρειες που είχαν μείωση πληθυσμού: η Καστοριά και η Θεσπρωτία, με την πρώτη να θεωρείται «κάστρο» της Ν.Δ., αφού το 2019 κατέγραψε το καλύτερό της ποσοστό (50,23%).  Στις μονοεδρικές περιφέρειες με έντονο το νεοδημοκρατικό στοιχείο συγκαταλέγονται επίσης η Ζάκυνθος (στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. είχε συγκεντρώσει 41,91% ένατι 31% του ΣΥΡΙΖΑ), η Λευκάδα (44,37% η Ν.Δ. έναντι 28,1% του ΣΥΡΙΖΑ το 2019) και η Φωκίδα (Ν.Δ. 44,7%, 29,1 ΣΥΡΙΖΑ το 2019).

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την αισιοδοξία των κεντρικών επιτελών της Πειραιώς, που εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν και τις 9 περιφέρειες (προβληματισμός υπάρχει κυρίως για τη Σάμο), με την Κουμουνδούρου να πιστεύει, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει έστω και μία μονοεδρική. Στόχος τους είναι τα Γρεβενά, καθώς θεωρούν ότι η Ν.Δ. έχει πρόβλημα λόγω της υπόθεσης Πάτση. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Γρεβενά θα βρεθεί το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.