Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμοια –ή και καλύτερη– με αυτή που πέτυχε το 2019 και με την οποία κυβέρνησε μέχρι το 2023.  Αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, που πλέον απέχουν λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι η πλειοψηφία των 158 βουλευτών είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός, όπως αποδεικνύει η εκλογική αριθμητική.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει ο κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του, με ένα ποσοστό 41%, ελάχιστα δηλαδή αυξημένο σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, και με το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στο 8%, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 161 βουλευτές. Ακόμα όμως και αν όλα τα κόμματα που είναι λίγο κάτω από 3% (Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Μέρα25), μπουν τελικά στο κοινοβούλιο και τα εκτός Βουλής κόμματα αθροίσουν 5%, τότε με ποσοστό 41% η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 158 βουλευτές, που είναι ουσιαστικά και ο άτυπος πήχης που θέτει η Πειραιώς.

Σταθερή κυβέρνηση

«Η ίδια η δυναμική των κομμάτων θεωρώ ότι καθιστά τη σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή πρακτικά μονόδρομο», τόνισε χθες κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω αποκλείσει κατηγορηματικά -το επαναλαμβάνω και σήμερα- οποιαδήποτε δυνατότητα ή δική μου πρόθεση συνεργασίας με κόμματα ή κομματίδια τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, εάν δεν είχαμε αυτοδυναμία το μόνο κόμμα με το οποίο θα έμπαινα σε συζητήσεις θα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News, ρωτήθηκε πώς εννοεί την «ασφαλή πλειοψηφία» και την περιέγραψε ως την πλειοψηφία που είναι «κοντά σε αυτήν που κατέγραψε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών, ώστε να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές και το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί στους ψηφοφόρους».

Ενισχυμένη αναλογική

Ο μηχανισμός της ενισχυμένης αναλογικής, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην ιστορία με αυτό τον τρόπο στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, λειτουργεί ως εξής: Εφόσον το πρώτο κόμμα έχει λάβει ποσοστό μικρότερο του 25%, τότε το σύνολο των εδρών κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η ενισχυμένη αναλογική ισχύει μόνο εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει 25% και άνω των ψήφων, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνει «πακέτο» το μπόνους των 50 εδρών, αλλά σταδιακά. Αντίθετα, λαμβάνει 20 έδρες καταρχάς και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον ποσοστό που έχει.

Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα πάρει 25%, θα πριμοδοτηθεί με μπόνους 20 επιπλέον εδρών. Αν πάρει 25,5%, το μπόνους θα είναι 21 έδρες, με 26% θα είναι 22 έδρες και ούτω καθεξής. Το «ταβάνι» του μπόνους το πιάνει στο 40%, με το ποσοστό αυτό να εξασφαλίζει στο πρώτο κόμμα 50 έδρες επιπλέον. Με άλλα λόγια, με ποσοστό 25% το πρώτο κόμμα παίρνει ως μπόνους 20 έδρες και στη συνέχεια παίρνει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα επιπλέον που έχει, μέχρι να φτάσει το απώτατο όριο πριμοδότησης των 50 εδρών.

Πρακτικά, αν όλα τα κόμματα που κατέβουν στις εκλογές, αλλά δεν πετύχουν να μπουν στη Βουλή, αθροίζουν για παράδειγμα 15%, τότε η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μόλις 36% για να εκλέξει 151 βουλευτές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν όμως Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Μέρα25 μπουν στη Βουλή, τότε με ένα συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων στο 4%, η ΝΔ θα χρειαστεί 39,2% - ένα υψηλό ποσοστό δηλαδή – για να έχει αυτοδυναμία.