Με όπλο την οικονομία –ένα πεδίο στο οποίο κρίνονται παραδοσιακά οι εκλογές- συνεχίζει και εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί τα Λεχαινά και την Αμαλιάδα και στη συνέχεια θα μεταβεί στον Πύργο Ηλείας και στο εργοτάξιο του νέου αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος στα Χανάκια. Το απόγευμα στις 19:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο στάδιο της Ένωσης Αθλοπαιδιών Πατρών (ΕΑΠ). 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε μια γκάμα φοροελαφρύνσεων και ενισχύσεων της επόμενης τετραετίας, εφόσον επανεκλεγεί στην εξουσία. Μιλώντας στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο του 2024 ακολουθεί δεύτερη οριζόντια αύξηση στις συντάξεις, μετά το 7,75% φέτος, η οποία συγκεκριμένα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4%.

Για τους δε συνταξιούχους που εξακολουθούν και έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, δεσμεύθηκε για συνέχιση της στοχευμένης στήριξής τους. «Τι γίνεται τώρα με αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά; Όπως ξέρετε, δώσαμε ένα έκτακτο βοήθημα της τάξης των 200 έως 300 ευρώ, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε με τέτοιου είδους βοήθημα. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την προσωπική διαφορά, αλλά θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει», αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΦΠΑ, που είναι σήμερα στο 24%, θα μειωθεί εντός της επόμενης τετραετίας, ένα επίσης δηλαδή οριζόντιο μέτρο, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η φορολογική συμμόρφωση. Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται στην κατεύθυνση αυτή είναι να μεταπέσουν ορισμένα προϊόντα από μία υψηλή σε μία χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ.

Ακόμα μία δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το άμεσο μέλλον αυτή τη φορά, είναι ο διπλασιασμός των δικαιούχων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και ενδεχομένως η διεύρυνση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ένα διαμέρισμα προς αγορά με επιδότηση από το πρόγραμμα αυτό, αλλά και η συνέχιση εντός του έτους παρεμβάσεων όπως το Market Pass και το βοήθημα που δίνεται πριν από τα Χριστούγεννα σε ευάλωτες ομάδες και ασθενέστερα στρώματα.

Στα «προπύργια» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ 

Το επόμενο 48ωρο του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. τον βρίσκει σε τρεις περιφέρειες (Ηλεία, Αχαΐα, Εύβοια), που θεωρούνταν παραδοσιακά «προπύργια» του ΠΑΣΟΚ και την τελευταία δεκαετία δίνουν ισχυρά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ηλεία, το 2015 η Ν.Δ. είχε χάσει και στις δύο αναμετρήσεις με 11 μονάδες διαφορά, ενώ το 2019 πέτυχε την ανατροπή και επικράτησε με περίπου μία μονάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο του Κώστα Τζαβάρα (εκλεγόταν από το 2007) δημιούργησε αρχικά κάποιους τριγμούς, τους οποίους εκλογικά η Πειραιώς προσδοκά να υπερκαλύψει συν τοις άλλοις και με την υποψηφιότητα για πρώτη φορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στην Αχαΐα, όπου θα μιλήσει απόψε ο κ. Μητσοτάκης, στις τελευταίες κάλπες η Ν.Δ. ηττήθηκε με οκτώ μονάδες διαφορά, κάτι που επιδιώκει να ανατρέψει στις 21 Μαΐου.

Το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Χαλκίδα και θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Πολεμικού Μουσείου της πόλης, ενώ ειδικό βάρος στην επίσκεψή του θα έχει η πορεία υλοποίησης του σχεδίου «Εύβοια Μετά» για την αναγέννηση του βόρειου τμήματος του νησιού με 71 κοστολογημένα έργα, από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για τους ρητινοκαλλιεργητές και αναδασώσεις μέχρι τις οδικές ενώσεις Ψαχνά-Στροφιλιά και Στροφιλιά-Ιστιαία και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εύβοια, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τον Ιανουάριο με 17 μονάδες διαφορά και τον Σεπτέμβριο με 16 μονάδες. Το 2019 η Ν.Δ. πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή και κέρδισε την περιφέρεια αυτή με 1,7%, με τον κ. Μητσοτάκη να προσδοκά ότι θα κατορθώσει να επαναλάβει αυτή τη νίκη.