Εμπλοκή στο θέμα της εύλογης αύξησης των τιμών σε μία ικανή σειρά φαρμάκων, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί στο μη περαιτέρω, ακόμη και στα… 0,6 ευρώ ανά εμβαλάγιο (κουτί), έχει προκαλέσει η διττή – συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια… - θέση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του κόμματος, Ανδρέα Ξανθό και Νίκο Φίλη, να έχουν εκφράσει δημοσίως τη συμφωνία τους σε εύλογες αυξήσεις τιμών σε αυτή την κατηγορία των φαρμάκων και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, να έχουν εκφράσει κατηγορηματικά τη σχετική διαφωνία τους.

Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν μία σχετική αποστροφή του λόγου του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, του Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Να μην τολμήσουν σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, που μειώνει στο ελάχιστο το εισόδημα των πολιτών, να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών. Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Η αρνητική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει άμεσα στην εύλογη αύξηση των τιμών για τα ιδιαιτέρως φθηνά φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά φαρμάκων και κινδυνεύουν είτε με την απόσυρσή τους από τις παρασκευάστριες εταιρείες, λόγω μηδενικού εμπορικού ενδιαφέροντος, πλέον, είτε με την υποκατάστασή τους από άλλα, όμοια και πραγματικά ακριβά φάρμακα.

Είναι προφανές ότι η αρνητική στάση, την οποία εξέφρασαν οι Παύλος Πολάκης και Τρύφων Αλεξιάδης, εκφράζει την αντίστοιχη θέση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, είναι, δηλαδή, η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, με τους Ανδρέα Ξανθό και Νίκο Φίλη να εκφράζουν απλώς και μόνον την… «Ομπρέλα».

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους το θέμα της εύλογης αύξησης στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων «πάγωσε», λοιπόν, όπως ακριβώς είχε προβλέψει εγκαίρως στο parapolitika.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Πάντως, η κατάσταση στην ελληνική αγορά φαρμάκων δεν φαίνεται να προβάλλει ρόδινη, καθώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι «στρώνει» τον δρόμο για μία εναλλακτική πολιτική εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας, πολιτική η οποία θα αποδείξει πόσο δυσλειτουργική και αλυσιτελής είναι η στείρα άρνηση και ο αντιπολιτευτικός δογματισμός.

Έτσι, με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προειδοποιεί για τις εξής δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική αγορά φαρμάκων: «Παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν. Είναι βέβαιο ότι εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής.

Με την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη».