Η οικονομία του τουρισμού κινεί την μεσαία επιχειρηματικότητα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας.

Τόνισε ότι δεν βλέπει τίποτα άλλο πλην της κάλπης της 21ης Μαΐου, καθώς –όπως είπε- θα κρίνει τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κικίλια στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ και υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Δεν σταματήσαμε να έχουμε τουρίστες όλη τη χρονιά. Η οικονομία του τουρισμού, που είναι αναπτυξιακή τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, κινεί τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τους πολλούς, τη μέση ελληνική οικογένεια, είναι λαϊκή οικονομία και αναβιώνει περιοχές στην Αθήνα. Και το λέω επειδή η Αθήνα πέρασε πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια και υποβαθμίστηκαν ολόκληρες γειτονιές της και ολόκληρα διαμερίσματα το να βλέπω επενδύσεις στην Ομόνοια και στην πλατεία Καραϊσκάκη και πιο κάτω ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, φως, κίνηση ανάπτυξη. Ξαναποκτούν αξία και οι περιουσίες και τα σπίτια των ανθρώπων εκεί που με την παράνομη μετανάστευση είκοσι χρόνια κόντεψαν να καταστραφούν.

Από την 1η Μάιου έχουμε 10 πτήσεις την εβδομάδα απευθείας από τον Καναδά στην Αθήνα άρα 1.000 καναδούς την ημέρα στην Αθήνα. Έχουμε 58 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ, είμαστε πρώτος προορισμός για τους Ισραηλινούς φίλους μας οι οποίοι δεν φύγανε ποτέ από την Αθήνα. Είμαστε πρώτος προορισμός από την Γαλλία, πρώτοι από την Μεγάλη Βρετανία που ξεπέρασε τη Γερμανία και σε απόλυτο αριθμό και σε προορισμούς στην Ελλάδα και σε πτήσεις. Φυσικά ακόμα πρώτοι στην Γερμανία, μέσα στις τρεις πρώτες χώρες από την Σκανδιναβία. Το 10% των Σουηδών θα έχουν φέτος στην Ελλάδα. 1 στους 2 Σέρβους, είμαστε πρώτος προορισμός από τη Ρουμανία που είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε οδικό τουρισμό. Έχουμε πέντε πτήσεις την εβδομάδα από τη Νότια Κορέα, έχουμε στόχο την αγορά της Ινδίας, ανοίγουμε γραφείο στην Μελβούρνη και επανεκκινούμε την αγορά της Αυστραλία που είναι πολύ σημαντική για εμάς και ξανάνοιξε η Κίνα που ήταν κλειστή λόγω της πανδημίας και έχουμε 3 πτήσεις από το Πεκίνο και 2 από τη Σαγκάη την εβδομάδα», είπε σχετικά με την τουριστική περίοδο.

«Συμφωνώ με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ που έδωσε πολύ πάνω από 18,5 δις, όταν πέρυσι ήταν 17,6 δις που ήταν θρίαμβος. Κάποιοι λένε ότι θα ξεπεράσουμε τα 19 δις σε έσοδα από τον τουρισμό»,

Ερωτηθείς αν «έτυχε ή πέτυχε» η ανάπτυξη του τουρισμού, απάντησε: «Είναι προφανές ότι όταν έκλεισε όλος ο κλάδος λόγω της πανδημίας που σόκαρε όλη την κοινωνία και την οικονομία και όλοι αναρωτιόντουσαν σαν θα ξαναέχουμε τουρισμό ή όταν πάγωσαν όλες οι κρατήσεις λόγω του πολέμου καταλάβαμε όλοι ότι δεν μπορεί να πάει τυχαία αυτή η ιστορία, πάει με πολύ σκληρή δουλειά, πολλή προσπάθεια, με στρατηγική, επεκτάθηκε η τουριστική περίοδος, αυξήθηκε 8% η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη και νομίζω ότι και αυτό το υπουργείο και αυτός ο τομέας έγινε πραγματικά η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε πέτυχε προφανώς και με σκληρή δουλειά όλων.

Αναφορικά με τον εσωτερικό τουρισμό, είπε: «Πέρυσι ο Μητσοτάκης έδωσε 105 εκ. σε προγράμματα Τουρισμός για όλους και Κοινωνικός τουρισμός για να στηρίξει τις ελληνικές οικογένειες που ενδεχομένως δεν μπορούσαν να πάνε διακοπές. Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ήδη ξαναξεκίνησαν φέτος και όλοι οι προορισμοί έχουν εξαιρετικές πληρότητες και προκρατήσεις σε σημείο που οι οικονομίες οι οποίες δεν ήταν τουριστικές αρχίζουν σιγά-σιγά και οδεύουν προς τα εκεί γιατί ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Όσον αφορά στις εκλογές, ανέφερε: «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τίποτα άλλο πέραν της κάλπης της 21ης Μαΐου. Αυτή η κάλπη θα κρίνει τι θα γίνει στη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια γιατί αυτή η κάλπη θα είναι το σαφές μήνυμα και το βάθρο από το οποίο θα εκκινήσει μια αυτοδυναμία της ΝΔ και μια κυβέρνηση σταθερή ή μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη πρώτο κόμμα τη ΝΔ και ενδεχομένως κάποιο άλλο δεύτερο κόμμα το οποίο θα συνεργαστεί».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα πάρω όπως ορίζει το σύνταγμα την εντολή και θα διερευνήσω» και νομίζω ότι αυτό είναι έντιμο και σωστά, έτσι πρέπει να γίνει και είναι θεσμικός. Πήγε τη χώρα στο τέλος της τετραετίας σε εκλογές, νομίζω ότι και ότι είπε προεκλογικά ανά τομέα και ανά υπουργείο τα εφάρμοσε την τετραετία αυτή δεν βρίσκω το λόγο κάποιοι αμφισβητούν την ειλικρίνειά του από εκεί και πέρα ναι η αυτοδυναμία είναι ο στόχος μας», συμπλήρωσε.

«Η αυτοδυναμία είναι ο στόχος μας, δεν το κρύψαμε ποτέ και αυτό δεν είναι μια αλαζονική προσέγγιση είναι η αίσθηση ότι σε εποχές κρίσεων, και έχουμε πολλαπλές κρίσεις αυτή τη στιγμής την Ευρώπη και στον πλανήτη απαιτούνται σταθερές κυβερνήσεις και η ανομοιομορφία και η δυσαναλογία λόγων και έργων και το ότι όλοι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται απέναντι και ότι δεν μπορεί κανένας να τα βρει με κανέναν είναι απόδειξη ότι χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Άρα ο στόχος είναι η αυτοδυναμία, αν δεν επιτευχθεί θεσμικά και συνταγματικά θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και αυτό το είπε ειλικρινώς και θα το δείτε μόλις πάρει την εντολή. Πιστεύω όμως και αισθάνομαι και προσπαθούμε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας ότι μετράει η δουλειά μας και όχι τα λόγια μας, ποιοι ήταν εδώ αυτή την τετραετία και πάλεψαν, ποιοι προσπάθησαν, ποιοι απέδειξαν με έργα ότι στηρίζουν τους συμπολίτες τους και να υπάρχει μια σύγκριση με την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτούς οι οποίοι διεκδικούν ξανά την κυβέρνηση», επισήμανε.

Με αφορμή τα 13 χρόνια από την τραγωδία της Marfin, σημείωσε: «Θα έλεγα πρώτα από όλα σεβασμό τους νεκρούς, δεύτερον λίγα λόγια και πολλά έργα έτσι ώστε να φτάσουν κάποια στιγμή στο τέλος αυτής της διαδρομής και να υπάρξει δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα της απόδοσης δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ αυστηρή και καλώς».

Στη συνέχεια, αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ηλιόπουλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε: «Άκουσα από την άλλη την κα Λινού να αφήνει ένα παράθυρο, ας συνεννοηθούν πρώτα απ’ όλα μεταξύ τους τι θέλουν και τι δεν θέλουν.

Από εκεί και πέρα εγώ θα ήθελα παραπάνω τμήματα στα δημόσια πανεπιστήμια, στα ΙΕΚ και στις σχολές για τον τουρισμό για καλά πληρωμένες θέσεις. Υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουν μόνο οι Κύπριοι, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια εξαιρετική πανεπιστημιακή κοινότητα και όλη η περιοχή πηγαίνει εκεί και να το κανουμε και εμείς εδώ! Εγώ οραματίζομαι και το θέλω. Έχω δύο γονείς πανεπιστημιακούς σε δημόσια πανεπιστήμια, πήρα πτυχία από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο τιμώ τα δημόσια πανεπιστήμια αισθάνομαι ότι πρέπει να υπάρχει αυτός ο υγιής συναγωνισμός και η δυνατότητα να μην στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό, να τα κρατάμε εδώ».