«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα ώστε η αριθμητική που θα προκύψει να αποτυπωθεί σε ένα προγραμματικό επίπεδο και μια νέα διακυβέρνηση», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας Νίκος Βούτσης.

Είπε, επίσης, πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τα σενάρια που αφορούν σε συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή είναι ανοιχτά και έχουν σχέση με τις προγραμματικές συγκλήσεις.

Ακόμη, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι αρέσκεται στο παρελθόν.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έτσι ώστε η αριθμητική που θα προκύψει και που εργαζόμαστε, και ελπίζω να αποτυπώνει την ήδη υπάρχουσα κοινωνική δυναμική για απόρριψη του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και της κυβέρνησης της ΝΔ, να αποτυπωθεί και σε προγραμματικό επίπεδο και σε μια νέα διακυβέρνηση. Αν είμαστε πρώτο κόμμα είναι προφανές ότι τα σενάρια που αφορούν σε συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή είναι ανοιχτά και έχουν σχέση με τις προγραμματικές συγκλίσεις για τις οποίες προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί επί τέσσερα χρόνια αυτά που έχουν καταθέσει τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σαν αντιπροτάσεις στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ συγκλίνουν σαφώς. Δηλαδή έχει υπάρξει προεργασία ουσιώδης στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Οποιαδήποτε συζήτηση δυσκολεύει τις προγραμματικές συγκλίσεις πριν από τις εκλογές γίνεται προφανώς για να οριοθετήσει και να περιχαρακώσει καθένας τις δικές του δυνάμεις και τη δικιά του επιρροή. Είναι σαφές πως η μέρα μετά τις εκλογές θα είναι  πάρα πολύ διαφορετική, όλοι θα είναι ενώπιοι ενωπίοις και με προϋπόθεση πως θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οι ρεαλιστικές δυνατότητες να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Από εκεί και πέρα όλα θα είναι διαφανή, εμείς για αυτο προτείναμε αυτό το συμβόλαιο με τους 11 άξονες. 

Πως απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική της ΝΔ ότι επαναλαμβάνουν τις θέσεις που είχαν το 2014

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Να είναι καλά η ΝΔ που τις υπενθυμίζει. Από εκείνες τις θέσεις το 50 με 60% εφαρμόστηκαν μέσα σε καιρούς μνημονίων στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα δεν εφαρμόστηκαν διότι βρήκαμε 2 δις στα ταμεία έναντι υποχρεώσεων 22,5 δις για το πρώτο 8μηνο της χώρας. Η ΝΔ αρέσκεται στο παρελθόν και παραγνωρίζει ή θέλει ο κόσμος να ξεχνάει πως είναι η βασική δύναμη -όπως επίσης ευθύνες μεγάλες έχει και το ΠΑΣΟΚ – που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και στα μνημόνια. Είναι ωραίο να συζητάει κανείς γιατί η Αριστερά που μια φορά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια- συνομολογώντας όμως το τρίτο μνημόνιο- και να μην συζητάμε για το ποιες πολιτικές οι οποίες τώρα σε ένα βαθμό επαναλαμβάνονται, οδήγησαν τη χώρας στην χρεωκοπία. Είναι πολύ ωραίο αλλά δεν πιάνει πια, είναι μια προπαγάνδα αλλά δεν έχει βάση.

Αναφορικά με την κριτική που τους γίνεται για το κόμμα Κασιδιάρη

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι εντελώς άσφαιρη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και γίνεται από μια κυβέρνηση η οποία ιδιαίτερα απασχολήθηκε με το να μην αγγίξει επί τριετία τις ακραίες εκφάνσεις της δεξιάς και ακροδεξιάς πολιτικής και τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοσκοπήσεων και λόγω του ότι είχε δοθεί στον Κασιδιάρη άπλετος χρόνος και χώρος να κάνει προπαγάνδα ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα με λάθος τρόπο διότι ειναι προφανές ότι έχει ανοίξει ένας δρόμος και για το μέλλον ο οποίος είναι προβληματικός. Εμείς είχαμε πει κανένα κόμμα που συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του είτε ως υποψήφιους είτε στην ηγεσία ανθρώπους καταδικασμένους έστω και πρωτόδικα να μην μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Όλα τα άλλα που γίνανε σε τρεις δόσεις περισσότερο έχει να κάνει με την τακτική προσπορισμού  ψήφων στην ακροδεξιά και δεξιά πολυκατοικία.

Τι εννοούν όταν λένε για δικαστική χειραγώγηση σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν έγινε αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επί σκοπό να φτάσουμε στις εκλογές χωρίς να έχει διερευνηθεί το σκάνδαλο και οι ευθύνες.