Νέες σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις για νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων και δημοσίους υπαλλήλους εξήγγειλε από τη θεματική εκδήλωση για την οικονομία, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική δέσμευσή του ότι όταν εξασφαλίζεται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος το μέρισμα θα επιστρέφει στους πολίτες μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.

Μπροστά σε υπό επισκευή και συντήρηση εμπορικά πλοία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας. «Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Αύξηση 25%

Κάνοντας μια συνολικά αποτίμηση της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ τόνισε εισαγωγικά: «Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. «Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως, δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κλειδί»

«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είναι ο πρωταρχικός στόχος και συμπλήρωσε: «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η αύξηση των μισθών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας περνά μέσα από τη συνέχιση της προσέλκυσης μεγάλων και άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ επανέλαβε ότι ο μείζων στόχος είναι «να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλους τους δείκτες, είτε αυτοί αφορούν στους μισθούς, είτε στις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του πληθωρισμού παρατήρησε: «Επειδή γίνεται ερώτηση για την αύξηση του πληθωρισμού, η απάντηση είναι ότι ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Οι μισθοί θα παραμείνουν όμως στα ίδια επίπεδα. Και φυσικά οι φόροι θα παραμείνουν μειωμένοι. Δεν θα γυρίσουν ξανά στα ίδια σημεία, ο πληθωρισμός όμως θα βαίνει μειούμενος…»

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% - Youth Pass 150 € και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός είναι:

  • 1) Το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο, που ενηλικιώνεται, ήτοι για τους 18χρονους και τους 19χρονους (200.000 ετησίως) για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, αλλά και μεταφορές. Κυβερνητικά στελέχη υπολογίζουν το συγκεκριμένο μέτρο σε 30.000.000 ευρώ κατ’ έτος.
  • 2) Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές, με το κόστος να αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ.
  • 3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά και συγκεκριμένα:

* από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί,

* από 70 ευρώ για δυο παιδια σε 120 ευρώ,

* από 120 ευρώ για τρία παιδιά στα 170 και

* για το τέταρτο παιδί από τα 170 στα 200 ευρώ με έναρξη ισχύος από 1/1/2024. Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση το κόστος ανέρχεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα 500.000.000 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη παρατηρούσαν ότι τα τρία αυτά μέτρα είναι εξαρχής ενταγμένα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κοστολογημένα εντός της περιμέτρου των 9 δις ευρώ, που έχουμε καταθέσει και στην Κομισιόν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι «κάποια μέτρα για την εξειδίκευση του οικονομικού προγράμματος ανακοινώνονται σήμερα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να ειπωθούν στη προ δύο εβδομάδων παρουσίαση του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος».

Παρ’ όλα αυτά από τον ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Τσαπανίδου έσπευσε με την προαναγγελία από τον Άκη Σκέρτσο των μέτρων τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΝΔ, να κάνουν λόγο «για κινήσεις πανικού Μητσοτάκη».

Μείωση Φόρου Ασφαλίστρου 13%

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε τη βελτίωση του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας της χώρας μέσω της μείωσης του Φόρου Ασφαλίστρου 13% για ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων που κάνουν χρήση εφαρμογών τηλεματικής από το 2024.

Οι ψηφιακές εφαρμογές τηλεματικής για την οδική ασφάλεια λειτουργούν όπως τα «έξυπνα» ρολόγια που καταγράφουν τους βιορυθμούς κάθε ανθρώπου. Έτσι και οι εφαρμογές αυτές καταγράφουν την οδηγική συμπεριφορά σε κάθε δρομολόγιο ενός οχήματος, δίνοντας συμβουλές βελτίωσης στον οδηγό όταν δεν τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας (π.χ. υπερβολική ταχύτητα εντός πόλεων, χρήση κινητού κατά την οδήγηση κλπ).

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 8/5