«Θέλουμε να πάμε την χώρα μπροστά, με συνεχή τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου σε όλους τους τομείς, ή θέλουμε μία χώρα ασταθή με πισωγυρίσματα;».

Με αυτόν τον τρόπο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, θέτει στο «Κάλπη23» το δίλημμα για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Δήμας μιλά στο «Κάλπη23»για το ρεκόρ 30ετίας των 7,22 δισ ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις που πέτυχε η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς εταιρείες – κολοσσοί όπως οι Google, Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, Landis, Digital Realty κ.ά. έχουν επιλέξει την χώρα μας για να επενδύσουν σε τομείς αιχμής.

Τι επιδόσεις είχαμε στον τομέα των επενδύσεων την τελευταία τετραετία;

Η αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής, όπως αντίστοιχα και ο θετικός τους αντίκτυπος στην τόνωση της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2022 η χώρα μας πέτυχε ρεκόρ 30ετίας των 7,22 δις ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΕΑ), σηματοδοτώντας την σταθερά ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από το 2019. Η επιτυχία αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με την μείωση της ανεργίας από το 17% το 2019 στο 10,8%, καθώς και την δημιουργία σχεδόν 300.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά τις επενδύσεις στο χώρο της έρευνας της καινοτομίας και της τεχνολογίας, έχουν καταγράψει με την σειρά τους αξιοσημείωτη άνοδο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, έναν ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό, που έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, καθώς εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα όπως οι Google, Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services, Landis, Digital Realty κ.ά. έχουν ήδη επιλέξει την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε τομείς αιχμής. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που θα αποφέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Σε τι βαθμό αυξήθηκαν οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της θητείας σας;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει συστηματική προσπάθεια ώστε να αυξήσουμε σημαντικά την επίδοση μας στον δείκτη έντασης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), τόσο με αυξημένα φορολογικά κίνητρα όσο και με επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το 2020 η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ σε δαπάνες για Ε&Α, οι οποίες ανήλθαν από το 1,27% στο 1,51%, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το 2021, μάλιστα, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα για Ε&Α σημείωσαν αύξηση κατά 141 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε με σιγουριά πως έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, έχουμε ωστόσο δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο του 3% που έχουμε θέσει.
dimas1
  

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών εκλογών;

Το διακύβευμα των εκλογών δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το εξής: Θέλουμε να πάμε την χώρα μπροστά, με συνεχή τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου σε όλους τους τομείς, ή θέλουμε μία χώρα ασταθή με πισωγυρίσματα σε όλα αυτά που έχουμε κτίσει τα τελευταία χρόνια;
Θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε δράσεις που αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας. Μειώσαμε περισσότερους από 55 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στρατηγική προτεραιότητα αποτέλεσε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος αυξήθηκε τρεις φορές μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, και διαμορφώθηκε από τα 650 στα 780 ευρώ. Πετύχαμε, επίσης, αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης με την δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, σχεδόν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από 17,5% το 2019 στο 10,8%, όπως προείπα. Και βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή με δανεικά, αλλά, αντιθέτως, επιτεύχθηκαν χάρη στη σημαντική οικονομική ανάπτυξη και την παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους που έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη23» της εφημερίδας Παραπολιτικά