«Η Αρκαδία εξελίσσεται σε κόμβο παραγωγής φαρμάκων όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Αν κάποιος πριν από τέσσερα χρόνια διάβαζε τη συγκεκριμένη φράση σε κάποιο site ή στις σελίδες κάποιας εφημερίδας άμεσα θα αναζητούσε να βρει που κρύβεται το λάθος. Ακόμα και ένας φύσει αισιόδοξος άνθρωπος θα διατηρούσε τις αμφιβολίες του στην προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης.

Σήμερα η φράση αυτή αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι επενδύσεις δύο μεγάλων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες κατασκευάζουν μονάδες παραγωγής στην Τρίπολη, ενώ δύο τουλάχιστον ακόμη εταιρείες αναζητούν χώρους για να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η Τρίπολη καθίσταται εύλογα κέντρο φαρμακευτικής παραγωγής για ολόκληρη την Ευρώπη, με το αναπτυξιακό αποτύπωμα των επενδύσεων αυτών να είναι πανίσχυρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για την εθνική μας οικονομία. Χιλιάδες νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους της Αρκαδίας και των γύρω νομών να μείνουν και να σταδιοδρομήσουν στον τόπο τους, αλλά και την ευκαιρία σ’ εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.

Αντίστοιχης σημασίας επένδυση είναι η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου στην Τρίπολη και στην Μεγαλόπολη, που έγιναν οι πρώτες πόλεις με δίκτυο φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Η έλευση του φυσικού αερίου στην Αρκαδία, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που παρέχονται μέσω του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ενισχύουν σημαντικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αρκαδίας ως ελκυστικού αναπτυξιακού προορισμού.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουν τεθεί ισχυρά θεμέλια για μια συνεχώς ανοδική αναπτυξιακή πορεία της Αρκαδίας, η οποία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2030. ‘Ένα σχέδιο, που μόλις πριν λίγους μήνες παρουσιάστηκε στην Τρίπολη από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οποίο έχει προϋπολογισμό 5,25 δισ. €, ενώ περιλαμβάνει στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. €.

Όλα αυτά προφανώς και δεν έγιναν τυχαία. Αυτό που κάποτε έμοιαζε άπιαστο όνειρο γίνεται πλέον πράξη, γιατί κάποιοι από εμάς πιστέψαμε στις δυνατότητες της Αρκαδίας, γιατί κάποιοι εργαστήκαμε σκληρά και συντονισμένα και γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε πράξεις τις δεσμεύσεις της δίνοντας τα απαραίτητα κίνητρα και ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις που στο παρελθόν απέτρεπαν τέτοια βήματα. Σήμερα η Αρκαδία αποτελεί πρότυπο προσέλκυσης επενδύσεων, πολύ απλά γιατί - για κάποιους από εμάς - η συνέπεια λόγων και έργων αποτελεί στάση ζωής.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Κάλπη 23» της εφημερίδας Παραπολιτικά