Επιστροφή στην πραγματικότητα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με πρόσφατες συνεντεύξεις τους φρόντισαν να συντηρήσουν το (σχετικά) καλό κλίμα που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, με πολλούς ωστόσο «αστερίσκους».

Από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έλειψαν οι έμμεσες απειλές, καθώς μιλώντας στο Haberturk δήλωσε ότι, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα, μπορεί να ξεσπάσει ένταση ανά πάσα στιγμή. Πιστός στην τακτική του «διπλωματικού σκωτσέζικου ντους», παραδέχθηκε ότι η Αθήνα δεν ακολουθεί εκστρατεία κατά της Άγκυρας.

Σκέψεις για αλλαγές στις επόμενες διερευνητικές επαφές

Στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», ξεκαθάρισε: «Ούτε ήμουν ούτε είμαι οπαδός του κατευνασμού. Το έχω αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάσθηκε, όχι με λόγια. Και, βεβαίως, εθνικό και απαραίτητο είναι να μην εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για λόγους κομματικούς, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους σαν προδότες, μειοδότες και άλλα παρόμοια. Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού».

Για μία ακόμη φορά επεσήμανε πως η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα, ενώ επανέλαβε ότι έχει συγκεκριμένες σκέψεις για αλλαγές στους επόμενους γύρους των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία προκειμένου να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας. Δηλαδή η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν αυτοί οι δύο παράλληλοι «μονόλογοι» Ελλάδας - Τουρκίας να μετατραπούν σε διάλογο...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Κατερίνας Τσαμούρη