Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
theano_fotiou_ekloges
Πολιτική

Εκλογές 2023: Η Θεανώ Φωτίου χαρακτηρίζει «αστειάκια», «προπαγάνδα» και «περσινά ξινά σταφύλια» την πρόταση των 53+ που η ίδια έχει υπογράψει

Θυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη στο «κυβερνητικό πρόγραμμα»

Ως «αστειάκια», «προπαγάνδα» και «περσινά ξινά σταφύλια» χαρακτήρισε η Θεανώ Φωτίου την πρόταση των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ , που υπογράφει και η ίδια, για εισαγωγή παράλληλων τοπικών νομισμάτων.

Θυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτό που αξίζει να σημειθεί, είναι πως το κείμενο των «53+», στο οποίο περιλαμβάνεται η πρόταση, κάθε άλλο παρά παλιό είναι, όπως σημείωσε η κ. Φωτίου σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας στους δημοσιογράφους πως «κάνουν λάθος τις ημερομηνίες», καθώς κατατέθηκε στις 12 Μαρτίου.Η Θεανώ Φωτίου στους Αταίριαστους

Η τοποθέτηση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Αταίριαστοι» και ο διάλογος με τον δημοσιογράφο

Φωτίου: Αυτά τα αστειάκια μου αρέσουν...

Κούτρας: Δεν είναι αστείο. Δεν κάνουμε αστεία εμείς.

Φωτίου: Το τρομερό φάντασμα της δραχμής. Το σχέδιο το είχε έτοιμο ο Σόιμπλε όταν εδώ κάποιοι φώναζαν βάστα Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με τη ΝΔ.

Κούτρας: Μα τι σχέση έχει αυτό με τα τοπικά νομίσματα που αναφέρετε στο κείμενο που υπογράψατε τώρα...

Φωτίου: Όχι και τώρα...

Κούτρας: Τον Μάρτιο.

Φωτίου: Κάνετε μεγάλο λάθος. Μπερδεύετε τις ημερομηνίες. Ήταν ένα θεωρητικό κείμενο. Περσινά ξινά σταφύλια.

Κούτρας: Δεν υπογράψατε το κείμενο τον Μάρτιο;

Φωτίου: Περσινά… περσινα. Έχετε κάνει λάθος. Δεν είναι ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Βλέπετε τίποτα στο κυβερνητικό πρόγραμμα;

Κουτρας: Όχι. Αλλά γιατί χρειάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα κάτι παράλληλο;

Φωτίου: Δεν χρειάζεται... εσείς χρειάζεστε. Η προπαγάνδα το χρειάζεται

Κούτρας: Ανακαλέστε. Δεν περνάνε εδώ αυτά.

Φωτίου: Είπα για εσάς;

Κούτρας: Σε εμένα απευθύνεστε. Εσείς έχετε υπογράψει το κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι 53+ πρότειναν επίσης την επανακρατικοιποίηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως και μία σειρά ανατροπών στη μεταναστευτική πολιτική - για παράδειγμα, την κατάργηση των κλειστών δομών στα νησιά και την αντικατάστασή τους με μικρές, ανοικτές δομές, αλλά και την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα».

Τα παράλληλα νομίσματα

Η αναφορά για την έκδοση παράλληλου νομίσματος γίνεται στην εισαγωγή του κειμένου και συνδέεται με επαναδιαπραγμάτευση για την μείωση του δημόσιου χρέους, τη διαγραφή χρεών και την χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης. «Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κείμενο τιτλοφορείται «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» και υπογράφεται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών επι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, πρώην βουλευτές όπως οι Γιώργος Ψυχογιός, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Ειρήνη Αγαθοπούλου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ .

Αναλυτικά στο site Commonality που δημοσιεύτηκε το εναλλακτικό πρόγραμμα αναφέρεται πως: «Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου.